Ny svensk äventyrsfilm

Ny svensk äventyrsfilm

Reportage För många kockar? Nej, snarare ett kreativt recept på framgång! I långfilmsprojektet FUNGI sitter fyra regissörer från Filmcafe.se vid rodret och styr inspelningsskutan.

Äventyrsfilm för hela familjen

Under två veckor i sommar spelas äventyrsfilmen FUNGI in runt om i Sörmlands och Upplands skärgårdar. Skaparna bakom projektet beskriver filmen som “ett fartfyllt och underhållande äventyr där vetenskap och samarbete ställs mot kortsiktigt tänkande och egoism”. Filmen tar avstamp i en närstående framtid där svamporganismer decimerat mänskligheten och vi får följa en grupp forskares flykt till en skyddsbunker där de kan forska fram ett botemedel.

Filmprojektet är ett speciellt sådant då det innefattar hela fyra manusförfattare och regissörer som samarbetar under inspelning och delar upp regi-arbetet mellan sig. Konceptet med fler regissörer är vanligt i tv-serier, men det är desto mindre vanligt vid långfilmsinspelning.

- Att vara fyra regissörer på ett och samma projekt är inspirerande för det berikar både handling och karaktärsutveckling att vara fler som håller koll på alla delar innan och under inspelning. Det här arbetssättet bäddar även för fortsatt samarbete då långfilmen fungerar som pilot inför en tv-serie som vi siktar på att utveckla som nästa steg. Vi hoppas att samarbetet är ett framgångsrecept som inspirerar andra filmarbetare att våga gå samman och göra saker tillsammans, säger Ove Valeskog, en av de fyra regissörerna som tidigare har regisserat och producerat de flerfaldigt prisbelönade långfilmerna Mareld (2019) och Huldra-Lady of the forest (2016).

Precis som i internationella tv-serieproduktioner kommer teamet att dela upp vissa delar av filmen mellan sig, samtidigt som Ove agerar så kallad showrunner, med ansvar för filmens helhet. De fyra regissörerna, som även delar på producentansvaret, är vana vid att leda stora produktioner, samtidigt som deras skiftande spetskompetenser kring bildregi, skådespelarregi och dramaturgi bäddar för en berättelse utöver det vanliga.

Lågbudget begränsar inte

Att lyckas finansiera en långfilm i Sverige idag är svårt och det kan ta flera år för filmprojekt att dra ihop “greenlight”-pengar till inspelning. Vissa projekt lyckas aldrig få ihop sin budget och blir således aldrig gjorda.

FUNGIs fyra regissörer känner till denna problematik allt för väl och har därför utvecklat en vinstdelningsmodell, som gör samtliga medverkade till deltagare i filmen. På det sättet är målet att alla får ekonomisk ersättning så småningom, även om det kan dröja ett tag innan filmen börjar dra in pengar.

- Tillsammans har vi fyra regissörer över 70 års erfarenhet inom filmbranschen och i och med det har vi ett brett och professionellt nätverk med både duktiga team-medlemmar och skådespelare som jobbar enligt en vinstdelningsmodell. Det senaste året har många riktigt duktiga filmarbetare suttit isolerade i väntan på vaccin och därför har det inte varit svårt att hitta professionella nyckelpersoner till både team och skådespelare. De, precis som vi, älskar möjligheten att få jobba kreativt igen. Vi är dock väldigt noga med att respektera myndigheters Corona-restriktioner och det är till stor del därför vi har valt att förlägga de flesta scenerna utomhus och jobba i ett begränsat team, berättar Lottie Johansson, en av filmens regissörer som även kommer att spela en av huvudrollerna i filmen.

Utmanande inspelning

Äventyrsfilmen FUNGI kommer främst att utspela sig i exteriör miljö, i skog, på en katamaran på öppet hav och på skärgårdsöar. Team och skådespelare kommer att sova i tält och i båtar mellan inspelningsdagarna.

- Kärnteamet i Fungi kommer att bestå av rutinerade och flexibla filmarbetare och skådespelare som vi har arbetat med tidigare och som vi vet klarar av en intensiv inspelningsperiod. Men vi är även öppna för ansökningar från oetablerade talanger både framför och bakom kameran, säger Ove Valeskog.

Även om filmens nyckelpositioner redan är satta så finns det möjlighet att söka till projektet, t.ex. via jobbannonserna som nu är publicerade på Filmcafe.se

Styrka i samarbete

De fyra regissörernas kärlek till film och filmskapande ligger till grund för alla beslut. På många sätt är det ett gemensamt ”statement” där de vill bevisa att det går att göra högkvalitativ film utan stöd från traditionella instanser.

- Vi hoppas att vi med det här projektet, med fyra regissörer, kan bidra till att lägga mer makt i filmskaparnas och filmarbetarnas händer och visa vilken otrolig makt vi har när vi går samman och vågar göra saker tillsammans, säger Björn Engström, ännu en av filmens regissörer, som tidigare har producerat och regisserat den flerfaldigt prisbelönade långfilmen ”Tangent Room” (2017) och långfilmen ”Meningen med Hugo” (2012).

I den dystopiska framtid som filmskaparna har kokat ihop tillsammans är det tydligaste hotet det drogberoende sekt-liknande gäng som inte skyr några medel för att överleva. Samtidigt finns ett överhängande hot som ökar spänningen, i form av de svamporganismer som angriper mänskligheten och manipulerar deras hjärnor. Ide´n till filmens absolut farligaste antagonist kommer från verkligheten. I Amazonas djungler lever nämligen en svamporganism vars överlevnadsstrategi grundar sig på att attackera myror och genom utsöndring av specifika enzymer manipulerar de sitt värddjur.

- Jag får rysningar när jag tänker på att denna organism faktiskt finns i verkligheten. Tänk om svamporganismens ekosystem skulle tvinga den att mutera och bli kompatibel för att parasitera människor, vad skulle hända då? Vår film sätter dock inte parasiten i fokus, utan karaktärerna och de konflikter de har kring snabba respektive hållbara lösningar.

Vår vision är att göra en äventyrs-thriller som underhåller en hel familj och vi tror starkt att osynliga fiender är läskigare än synliga. Men en del scener med organismerna måste vi ju bara ha, för det är så coolt. Vi kan inte låta bli, säger Sofia Brattvall, FUNGIs fjärde regissör.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 juni 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!