Arbeta som röstskådespelare

Arbeta som röstskådespelare

Intervju Sabina Renck är medlem på Filmcafe.se och arbetar bl.a. som röstskådespelare och voice-over artist. Hon har lånat ut sin röst till TV- och radioreklam, e-learning, dataspel och poddar. En nischad del av branschen som blivit allt mer viktig.

Skådespelartalang

Att arbeta som röstskådespelare är inte så lätt som att högläsa text från en sida. Det krävs skådespelartalang och mycket övning.

- En av de större skillnaderna mot film är att jag kan spela i princip vem som helst, så länge jag kan anpassa rösten och skådespeleriet. Mitt verkliga utseende spelar ingen som helst roll, och det finns en enorm frihet i det, förklarar Sabina.

Utmaningen är att ge en karaktär liv och få fram känslor och sinnestillstånd med endast rösten som verktyg.

- Du kan inte övertyga med minspel och kroppsspråk som du kan på film eller på scen, däremot använder du minspel och kroppsspråk bakom mikrofonen, för det påverkar fortfarande din röst och ditt skådespeleri. Jag gör även många fula och överdrivna miner under inspelningar, men måste samtidigt hålla huvudet stilla! Det kommer påverka ljudet om jag håller olika avstånd till mikrofonen.

Röst till datorspel

Sabina var redan som liten fascinerad av röstskådespeleri. När hon sett en animerad film eller spelat ett TV-spel ville hon alltid se en bakomfilm för att lära sig mer om processen. Hennes nyfikenhet förvandlades till en vilja att utveckla kunskaperna och ge liv åt animerade karaktärer.

- Första gången jag fick chansen var när jag lånade ut min röst till två olika dataspel som spelutvecklarna på Högskolan i Skövde gjorde. Då blev jag helt enkelt fast, för jag tyckte det var så himla roligt och spännande! Jag fick spela in allt från dialog med repliker till actionljud när jag slogs med svärd, hoppade från en höjd eller ramlade ner från en klippa och dog.

Efter de första inspelningarna med dataspelsstudenterna tog det ett tag innan Sabina på riktigt kom in i branschen. I början av 2020 kände hon en längtan att börja arbeta som röstskådespelare på riktigt och bestämde sig för att satsa på det.

- Jag köpte studioutrustning, lyssnade på poddar om röstskådespeleri, gick onlineklasser, tog lektioner i röstteknik och tittade på mycket animerat och tecknat. Sedan fick jag min första roll i demon till dataspelet ”A trail of ooze” som en vän till mig är med och utvecklar.

Med tiden fick Sabina uppdrag inom TV- och radioreklam och idag hör ni hennes röst regelbundet på TV eller radio.

Annorlunda utmaningar

Sabina får möta andra utmaningar än när hon skådespelar i en fysisk miljö. När hon spelar in dialog till spel har hon nästan aldrig någon motspelare utan föreställer sig den andra karaktären framför sig.

- Jag har heller ingen scenografi eller rekvisita, för jag står ju instängd i ett litet bås. Därför behöver jag skapa en helt värld i mitt huvud som jag ska spela i, och även föreställa mig min motspelare framför mig. Men då sätter bara fantasin gränser och jag skapar själv miljön jag spelar i, innanför projektets ramar.

Sabina upplever att reklam var särskilt utmanande i början eftersom hon skulle säga väldigt många ord under begränsad tid utan att låta stressad. Men med träning kom skicklighet och nu tycker Sabina att hon har blivit mer medveten om de små detaljerna i sin röst. Hon har övat upp sin röstteknik och på så sätt tagit hand om sin röst och sina stämband.

- Ett komiskt minne jag kommer att tänka på är när jag för första gången spela in actionljud. För att ”komma in i roll” värmde jag upp med att springa runt i studion med en pinne som skulle föreställa ett svärd, som jag då viftade runt, slog med på stolar och bord (med projektledarens tillåtelse) och låtsades stöta ner i marken. Det svåraste jag skulle göra var att låta som jag föll ner i en avgrund med ett mäktigt dödsskrik. Det tog några tagningar innan jag fick till det, men jag underhöll spelutvecklarna under tiden!

Tips om du vill bli röstskådespelare

Sabinas mål för 2022 är att ta sitt skådespel till nästa nivå genom att börja arbeta inom motion capture, och på så sätt kombinera skådespel, voice over, mimik och Krav Maga. Hon delar nedan med sig av tips till dig som vill arbeta som röstskådespelare!

1. Hitta din nisch! Ingen kan spela allt, och det är heller inte meningen. Bli riktigt bra på dina typer av karaktärer så du blir konkurrenskraftig när de söker skådespelare för just de karaktärer du är allra bäst på!

2. Investera i riktigt bra studioutrustning med mikrofon, ljudkort och ljudisolering. Idag förväntar sig de flesta företag och producenter att man ska ha egen utrustning, och får du reklamjobb har du oftast bara 24 timmar på dig att leverera. Då är det ganska smidigt att ha sin egen studio. Det är även en fördel att ha egen studio då du kan öva precis när du vill, och kan skicka in röstprov på kort varsel till projekt över hela världen. Det är också dyrt att hyra studio, så med tiden sparar du på att köpa egen utrustning.

3. Se även till att spela in bra demos med de karaktärer eller reklamtyper just du är bäst på! Be om feedback från människor som är ärliga och som du litar på. Skicka in röstprov till röstagenturer, så deras kunder kan hitta dig. Nätverka på sociala medier, och var inte rädd för att kontakta människor du vill arbeta med.

4. Var beredd på att få många nej, och var också stolt när det händer! Att du får ett nej betyder att du provat och har varit handlingskraftig, istället för att bara ha suttit hemma och rullat tummarna och hoppats på det bästa.

5. Gå kurser i röstteknik och improvisationsteater, för det kommer utveckla både din röst, fantasi och spontanitet. Värm upp kropp och röst inför inspelning, drick mycket vatten och te och gör en riktigt bra power-pose innan du ställer dig bakom mikrofonen!

6. Sist men inte minst, älska det du gör och gå inte in för att imponera, utan för att uttrycka och förmedla vad som känns äkta för dig i din tolkning. Då blir ditt skådespel äkta!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 januari 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!