Studera skådespeleri i Hollywood

Studera skådespeleri i Hollywood

Krönika Ända sedan jag började med skådespeleri och film så har jag drömt om att åka till LA och uppleva livet som skådespelare. Jag har nu lyckats få till en ekonomi som möjliggör detta och bestämde mig i början på 2020 att undersöka hur jag skulle gå till väga för att ”leva film och skådespeleri” i LA.

Filmen och skådespeleriets huvudstad

Eftersom jag börjar bli lite äldre, närmar mig 50 år med fru, barn och heltidsjobb, så insåg jag snabbt att det inte skulle vara möjligt med en utbildning som sträckte sig under lång tid. Därför bestämde jag mig för att hitta något som var lite kortare. Då LA och Hollywood är filmen och skådespeleriets huvudstad så finns det massvis med alternativ och jag kom i kontakt med en skola som heter New York Film Academy. De finns i New York, LA, Miami, Italien, Tjeckien och Australien. De hade en informationsträff i Stockholm och skolan utbildar också filmskapare och i princip alla andra yrken inom filmen så lät det som ett perfekt ställe att gå. Speciellt eftersom de erbjöd kurser/workshops på både 4 och 8 veckor förutom sina långa program på 1 och 2 år samt kandidat och magister-examen i skådespeleri.

Efter att jag bestämt mig och börjat titta på startdatum så kraschade hela världen i Covid så min start i januari 2021 blev skjuten på. Till slut när allt började se bra ut så bokade jag till slut in start i januari 2022 för den fyra veckor långa kursen på NYFA.

Äventyrlig start

Även fast utbildningen bara är fyra veckor så behövs det ett student-visa (F1) för att få studera på heltid i USA och det var ett äventyr både stressmässigt och kostnadsmässigt att få till ett sådant under en pandemi. När man söker ett F1-visa så behöver man gå på en kort intervju på ambassaden och det kostar pengar att göra denna intervju. Eftersom ambassaden i Stockholm stängde ner så startade de efter lång tid samarbete med ambassaden i t.ex. Paris och vi som sökte Visa blev rekommenderade att göra intervjun där istället. Dock kunde de inte föra över avgiften som var betald för intervju i Stockholm till Paris så det var bara att betala igen samt boka resa och boende för en hel vecka i Paris. Detta då de inte kunde skicka tillbaka passet utan man var tvungen att vara där för att hämta det på ett utlämningsställe.

Två veckor innan min intervju så släppte ambassaden i Stockholm en nyhet att de nu gick med på att vissa kategorier inte behövde göra en intervju utan istället skicka in sina papper och pass på post för att få godkänt och passet tillbaka via post. Som tur var så hade jag bokat allt i Paris med avbeställningsskydd så jag fick tillbaka alla pengar utom avgiften till ambassaden i Paris och jag lyckades få mitt Visa i tid.

Pengar och dolda avgifter

Det närmar sig resa och det har redan gått åt mycket pengar. Det finns även en hel del dolda avgifter och jag kommer att redovisa alla dessa här för att ni ska få en uppfattning om vad allt kostat.

Skolavgift för 4 veckors workshop: 4200 dollar
ISF (International Student Fee): 150 dollar
App Fee (avgift för att få söka utbildning): 50 dollar
Convenience Fee (betala från utlandet-avgift): 13.25 dollar
I-901 SEVIS Fee (Student and Exchange Visitor Information System): 350 dollar VISA-intervju fee: 160 dollar

Som synes är det rätt mycket avgifter som är lätta att missa. Det tillkommer totalt ca 560 dollar i avgifter bara för att få söka kursen, sedan tillkommer VISA-intervju på 160 så förutom kostnaden för utbildning så tillkommer kostnader på minst 720 dollar (ca 7500 kr, lite beroende på växelkurs).

Fixa boende

Nu är det dags att fixa boende och här kan skolan hjälpa till med tips. Min rekommendation är att hitta ett boende så nära skolan som möjligt eftersom avstånden är så sjukt stora i Los Angeles. Då den mesta tiden spenderas på skolan är det viktigare att bo nära den än t.ex. nära stranden.

Jag hade ca 15-20 minuter promenad till skolan vilket var helt perfekt och det gjorde att jag kunde spara rätt mycket pengar. För att ta ett exempel så bodde en av mina klasskamrater på Hollywood boulevard, vilket inte är så jättelångt ifrån skolan. För henne kostade det mellan 12-15 dollar per resa med Uber, så 24-30 dollar per dag för att ta sig till skolan. Avrundat 250 kr per dag i fem dagar, i fyra veckor, blir det 5000 kr på bara resa till och från skolan. Kolla runt i området nära skolan och kolla också så det är ett boende där det ingår möbler och utrustning i hyran. Det är vanligt att boendet är omöblerat.

Det går att få boende med möbler och utrustning för runt 1200 dollar i månaden om man är redo att dela rum med någon eller några andra. Jag valde att få ett rum med egen toalett i en lägenhet jag delade med två andra och för det fick jag betala 2310 dollar. Detta var i ett typ studentboendeställe som heter Kapi Resident. Även här finns det avgifter som är lätt att missa. För mig så blev den totala kostnaden större än jag räknat med, detta är vad jag även fick betala. Månadsavgift: 2310 dollar
Deposition: 800 dollar
Försäkring: 5 dollar
Move In Charge: Placement Fee: 250 dollar

Depositionen som man skulle få tillbaka blev inte helt tillbaka för det var kostnader där också.
Move-Out Cleaning Fee: 100 dollar
Utilities Overage: 12 dollar
Billing Service Fee: 3 dollar
International Bank Wire Transfer: 50 dollar
Detta innebar att av de 800 dollar jag la i deposition så fick jag bara tillbaka 635 dollar (sedan drog banken också 70 kr i avgift för att pengarna kom från utlandet).
Så kostnaden för boende blev 2730 dollar, vilket är 420 dollar extra.

Så för att sammanfatta det så blev extrautgifter förutom boendet och skolavgiften 720 + 420 = 1140 dollar (ca 12 000 kr) extra på en utbildning som är en månad lång.

Viktigt att veta

När jag sökte denna kurs så tänkte jag att det skulle vara typ en fortsättningskurs och eftersom den var så dyr så skulle det vara deltagare som var erfarna och som jag ville ta sitt skådespeleri till nästa nivå. Till min stora förvåning så var ca. hälften av klassen helt oerfarna och hade aldrig stått framför kamera och aldrig tagit en lektion.

De var också unga och av någon anledning så hade flera inte förmågan att respektera andras tid utan kom för sent till alla lektioner och struntade i att göra sina uppgifter/läxor vilket var otroligt frustrerande. Jag kan inte förstå hur man kan betala över 40 000 kr för en utbildning och sedan inte ens förmå sig att göra sina uppgifter eller komma i tid. I början gjorde det mig irriterad och frustrerad men då det också fanns seriösa och bra kurskamrater så fokuserade jag på att jobba med dem och bestämde mig för att göra det bästa av situationen och inte lägga min fokus på att vara irriterad utan i stället lägga fokusen på att lära mig så mycket som möjligt och njuta av att vara i LA.

Det är viktigt att veta, att bara för att en utbildning är dyr så innebär det inte att det kommer vara fokuserade och duktiga elever. Om det inte är någon sorts ansökningsprov så finns det ingen garanti på förkunskaper och fokus.

Lärde mig mycket

Avslutningsvis kan jag säga att jag är glad att jag åkte och att jag lärde mig mycket, upplevde mycket och lärde känna många härliga människor. Om det är någon annan som funderar på att göra en sådan här resa så rekommenderar jag att söka ett längre program som kräver ansökningsprov för då kan man också få CSN-pengar för att ha råd, vilket inte går vid ett korttids-program. Räknar jag ihop kostnaden för mig så kommer den nog upp i ca 100 000 kr för fyra veckors utbildning och för den summan skulle jag kunna få väldigt mycket mer utbildning i Sverige så det gäller att man tycker själva upplevelsen är värt de pengarna.

När det kommer till själva utbildningen och vad jag lärde mig så kommer jag at gå igenom detta i nästa artikel. Jag ville börja med detta eftersom jag önskar att jag hade haft den här information då jag tittade på möjligheterna att plugga i USA.

Har ni fler frågor eller tankar så kommentera gärna eller skicka meddelande så svarar jag gärna.

Henrik Fransas

Henrik Fransas, skribent för Filmcafe.se
10 mars 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!