Ny svensk podd om filmskapande

Ny svensk podd om filmskapande

Intervju Filmregissörsbröderna André & Vito Gogola gör en ny podcast om filmskapande, Gogola Podcast.

Lyssna på samtalet

Bröderna André & Vito Gogola är från Sollentuna norr om Stockholm och inledde sin regibana med Grabbar som bryter, en kortfilm om ungdomar bosatta på Malmvägen i Sollentuna. Filmen omnämndes i både Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna, och sedan dess har de gjort kortfilmerna Ren och Borders, studerat film i Los Angeles och släppt sketchen Tenet: Uber där Vito klippts in i Christopher Nolans film Tenet med hjälp av specialeffekter. Nu är de aktuella med en filmpodd med fokus på filmskapande.

- När vi ser film brukar vi mer eller mindre omedvetet analysera dem högt för varandra. Ibland pratar vi för mycket när vi ser en film. Vi tyckte det vore kul att släppa in andra i det samtalet med hjälp av en podcast, säger Vito Gogola.

Analyserar specialeffekter

I poddens första avsnitt analyseras specialeffekterna i Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood, bland annat en scen där Steve McQueen bytts ut mot Leonardo DiCaprio i filmen Den stora flykten från 1963.

De jämför bland annat med sin egen sketch Tenet: Uber där de försökte göra en liknande effekt. Möjliga ämnen för framtida avsnitt är deras topp 10 favoritfilmer, topp 10 favoritkalkonfilmer och att analysera kända regissörers hela filmografier. Samtalsämnen kommer att vara alltifrån tekniska detaljer såsom kameraobjektiv till vilka filmer från barndomen som inspirerat dem.

- Jag är av åsikten att de flesta någon gång funderat på hur det vore att göra en egen film och det är ur den utgångspunkten vi vill göra podden.

Även om podden är svensk kommer bröderna prata engelska för att öppna upp för en större publik.

- Vi vill ha så få barriärer som möjligt, både så att vi som regissörer kan nå ut längre men också så att fler kan engagera sig i våra diskussioner, avslutar Vito Gogola.

Missa inte deras premiäravsnitt nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
31 mars 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!