Huvudroll i skräckfilm

Huvudroll i skräckfilm

Intervju Jonathan Tufvesson är medlem på Filmcafe.se och aktuell med huvudrollen i skräckfilmen They Talk. Filmen har bl.a. lanserats på streaming i USA.

En dröm som gick i uppfyllelse

They Talk är en Italiensk/amerikansk samproduktion och har nyligen lanserats på samtliga stora plattformar för streaming i USA. Jonathan beskriver erfarenheten som livsförändrande, massiv och oförglömlig. Men hur började drömmen som till slut gick i uppfyllelse?

- Jag hittade en casting notice som verkade intressant. De sökte en Amerikansk skådespelare till rollen, men då coronan härjade som värst var det komplicerat att flyga in skådespelare från USA. Dem började söka i Europa och jag skickade in ett selftape, berättar Jonathan.

Efter en tid fick Jonathan ett manus och en storyboard samt tre nya scener.

- Nu såg jag till att “wowa” dem rejält med nästa selftape och överraskade mig själv på samma gång. Sist var det ett par intervjuer fram och tillbaka innan kontrakt m.m. föll på plats.

Det här är Jonathans första huvudroll i en långfilm med premiär på den internationella marknaden. Hela castingprocessen tog nästan ett år.

Skådespeleriet är ett kall

Jonathan har alltid upplevt skådespeleriet som ett kall och en dragningskraft. Vad han än gör så styrs han tillbaka in i yrket om det så är framför kameran, på scenen, i musikaler eller annan konstform.

- I Japansk filosofi pratar man om ”Ikigai” (snabbt översatt; syfte). Mitt yrkesval och mina drömmar ligger helt i linje med just denna filosofi. Vad jag älskar, vad jag är bra på, vad jag kan få betalt för och vad jag tror världen behöver av mig. Sen är det konstanta utforskande arbetet oerhört givande och utmanande på alla plan; psykiskt, fysiskt och själsligt. Människorna och publiken är också en stor del till varför jag gör det jag gör, berättar han.

Jonathans första kontakt med filmskapandet var då en castare besökte hans skola för att headhunta roller till en ny SVT serie (“Orka! Orka!” 2004-05). Estetiska programmet blev ett attraktivt val och som sextonåring gjorde han sin andra filmroll, en kortfilm av Ruben Östlund (“Nattbad” 2006) som inspirerade honom att fortsätta.

Omvälvande resa

Möjligheten att forma en huvudkaraktär och skapa en skräckfilm tillsammans med ett stort team av passionerade filmskapare var utvecklande på många plan.

- När vi gjorde They Talk var majoriteten av filmarbetarna italienare, som oftast inte pratade engelska. Så det krävde något alldeles extra att utveckla ett arbetsspråk med dem. De hade en helt egen krydda i sitt sätt att skapa film, så jag observerade mycket och lärde mig mer om deras hantverk. Jag menar, filmskapandet är minst lika intressant som rollarbetet.

Jonathans minns särskilt när en av hans favoritscener spelades in.

- Vi var ute i skogen, det regnade, var kallt och lerigt. Teamet hade riggat långt in på natten. Jag försökte hålla mig varm och preppade mentalt inför scenen. När kameran börjar rulla skulle jag och fotografen ta oss ner för ett berg. Jag skulle jagas i en tät dimma. Vi gjorde allt i en tagning och det var ett längre koreografiskt segment. Det är lite som att dansa med en partner. Vi fångade en riktigt intensiv och läskig scen tillslut, när Alex slukas av rädsla och galenskap.

Tips till andra medlemmar

När Jonathan ska dela med sig av tips till andra som vill arbeta som skådespelare berättar han om vilja, fokus, kraft och balans.

- Det finns många vägar till Rom. Om du inte har vad som krävs så skaffa det. Sluta klaga. Ryck upp dig och gör något åt saken. Lägg ditt ego åt sidan. Lyssna. Lär dig ta regi och feedback. Öka oddsen för att saker ska gå din väg!

Själv är han aktuell med musikvideon ”Övergivenheten” och kortfilmen ”Eihwaz”, som redan har vunnit det främsta priset på två filmfestivaler.

- “They Talk” har nu fått sin release i Italien och USA. Sen är det några piloter som bearbetas, castings och produktionsbolag som har visat sitt intresse. Senaste tiden har jag även skrivit manus och utvecklat koncept. Jag är ständigt på jakt efter nya spännande projekt att gräva ner mig i, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 juni 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!