Westernfilm på skånska

Westernfilm på skånska

Intervju Tro det eller ej, men de senaste tio åren har fler svenska westerns i både långt och kort format producerats än någonsin tidigare. Tack vare dagens kamerateknik är det fler som har möjlighet att förverkliga sina filmdrömmar!

Egen westernstad

Idén att göra en svensk westernfilm har Tima Persson haft länge. Det krävs kontakter, tid, energi och pengar för att göra film. Här kom Irma Jämhammar in som producent, regissör och skådespelerska. Irma har varit medlem på Filmcafe.se länge och har lång karriär bakom sig med ett brett kontaktnät.

Inspelningsplatsen ligger i Norrvidinge, Teckomatorp, där Jonas Pettersson har byggt ett film och
konferenscenter. Platsen heter Sloppy Billy Wild West Ghost Town och det har spelats in ett flertal filmer där genom åren, t.ex. ett flertal barnprogram till SVT.

När Jonas fick förfrågan från Irma om de kunde göra film, så tackade han ja. Jonas gör också en roll som bartendern i filmen.

- Eftersom vi hade tillgång till en egen westernstad visste vi att vi skulle kunna göra en fantastisk och
annorlunda film, som skulle kunna komma och inspirera fler filmskapare att göra film från olika
tidsepoker och inte bara nutid, förklarar Tima.

Idén att prata skånska i filmen fick Irma när hon pratade med huvudrollsinnehavare Anders Blentare då han frågade henne om han skulle prata skånska eller
rikssvenska.

- Att alla skulle prata skånska lätt väldigt roligt så vi ändrade vi alla namn i manuset från
engelska till svenska. Själv kan jag tyvärr inte skånska, så jag fick spela en spansk kvinna, förklarar Irma.

Filmen heter “En fru för mycket” och handlar om Greger, en stilig och charmig man som älskar kvinnor. Hans manliga vänner ser upp till honom, men det roliga tar slut då alla hans fruar råkar dyka upp en efter en i samma salong och letar efter honom - Fullt omedvetna om att han har mer än en fru.

Ambitiös independentproduktion

Många av medverkande är aktiva medlemmar hos oss på Filmcafe.se. I det här projektet medverkar
bland annat Anders Blentare, Irma Jämhammar, Miodrag Stojanovic, Elias Hansson och Charlotta
Ruuskanen, Tima Persson och Elias Hansson samt en del andra medlemmar som var statister.

- I filmen förekommer slagsmål, hästar, stunt och skjutningar. Här fick vi hjälp av Joze Diaz som även
medverkar i filmen. Mer än så kan vi inte avslöja än, men roligt blir det, berättar Irma.

- Det har ju hänt så mycket roligt, men det fanns en scen där jag skulle göra ett litet stunt på en häst med hjälp av vår stuntman Jose Diaz. Jag skulle hoppa upp på hästen och kasa av på andra sidan, men under en tagning så fastnade jag halvvägs upp och kom ingenstans, så vi började skratta allihopa.

- Våra skådespelare är väldigt erfarna och det förekom en del härlig improvisation, som t.ex
när vår huvudrollsinnehavare Anders Blentare står vid baren i salongen och firar med sina vänner,
då tog skådespelaren Miodrag Stojanovic plötsligt upp sitt vapen och såg allmänt förvirrad ut, förklarar Irma.

Filmen är inspelad med 4 st Blackmagic Design, modellerna Ursa V1, Ursa mini 4,6 K, Pocket 4K
och Pocket 6K. De hade även råd med en film-kran, - Proaim Alphabet 21 på ett Kessler K-podd
stativ. Ljussättningen har gjorts med både HMI- lampor och moderna Ledpaneler.

Utvecklande projekt

Irma beskriver projektet som utvecklande för alla inblandade och i teamet bidrog samtliga med ett fantastiskt samarbete.

Irma Jämhammar sågs senats i Tunna Blå Linjen som polischefen Dragana. Hon är bland annat bioaktuell i höst i ”Andra Akten” där hon spelade mot Lena Olin samt i Beck där hon spelar mot Kristofer Hivju från Game of Thrones. Irma har även två nya filmproduktioner på gång som i skrivandets stund är hemliga.

Tima Persson har en ny westernfilm på gång och i förproduktion är en brittisk långfilm med planerad inspelning i Skottland nästa år.

Huvudrollsinneavarem Anders Blentare kommer att medverka i Sveriges Radio Drama till hösten. Efter det blir det barnteater på Sagohuset i Lund.

Fler westernfilmer i Sverige

Sugen på fler westernfilmer som är producerade i Sverige? Missa inte dessa kultklassiker!

Redan 1964 red Carl-Gustaf Lindstedt fram i ett ”westernlandskap” på en åsna i Sveriges första riktiga western – Wild West Story. Wild West Story är en komedi skriven av Volodja Semitjov som några år tidigare fick en rejäl skjuts i karriären av att skriva manuset till Hon dansade en sommar (Arne Mattsson, 1951).

1975 spelades ”The Frozen Star” och ”I död mans spår” in i lingonrika Småland, närmare bestämt på High Chaparral. För regin stod en 20 år gammal Mats Helge Olsson.

Dansbandet Sven-Ingvars reste 1968 till Balkan för att spela in sina egna westernscener till den egenfinansierade långfilmen ”Under ditt parasoll”. Bakom kameran står Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk.

Mer aktuellt exempel är ”Peggy Ray” från 2017 i regi av Leif Sandqvist, där en ung hjältinna hamnar i sällskap med de fumliga Humperdincks-bröderna som står i skuld till den ondskefulle El Quiejo. Inspelad som en julkalender för nöjesparken High Chaparral och senare ihopklippt till en långfilm av regissören själv.

Tidigare var det pengar som styrde och westernfilmer skulle göras i Sverige för att genren var trendig. Nu är det riktiga fans av genren som tar till kameran… och det bådar gott!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
5 augusti 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!