Westernfilm på skånska

Westernfilm på skånska

Intervju Tro det eller ej, men de senaste tio åren har fler svenska westerns i både långt och kort format producerats än någonsin tidigare. Tack vare dagens kamerateknik är det fler som har möjlighet att förverkliga sina filmdrömmar!

Egen westernstad

Idén att göra en svensk westernfilm har producenten Tima Persson på Northern Horizon Productions haft länge. Hon är, liksom filmens regissör Irma Jämhammar, ett stort fan av westernfilm och saknar genren i Sverige. När de plötsligt fick tillgång till de rätta miljöerna i Teckomatorp, där en entusiast byggt upp en hel westernstad på sin bakgård, gick det fort.

- Eftersom vi hade tillgång till en egen westernstad visste vi att vi skulle kunna göra en fantastisk och annorlunda film, som skulle kunna komma och inspirera fler filmskapare att göra film från olika tidsepoker och inte bara nutid. Samt, att vi känner att det fortfarande finns lite tabu på den skånska dialekten och inte många skåningar som alltid får en chans att vara med i film om de inte byter dialekt. Så nästan alla pratar skånska!, förklarar hon.

Filmen heter “En fru för mycket” och handlar om Greger, en stilig och charmig man som älskar kvinnor. Hans manliga vänner ser upp till honom, men det roliga tar slut då alla hans fruar råkar dyka upp en efter en i samma salong och letar efter honom - Fullt omedvetna om att han har mer än en fru.

Ambitiös independentproduktion

När Tima och Irma fått klartecken att filma i staden blev det plötsligt bråttom. De hade inte tid att söka produktionsstöd utan frågade folk som de kände om de ville vara med. De tog av sina egna pengar för att köpa mat och hyra kläder samt utrustning.

Filmcafe.se användes flitigt under castingprocessen och i det här projektet medverkar bland annat haft Anders Blentare, Irma Jämhammar, Miodrag Stojanovic, Elias Hansson och Charlotta Ruuskanen.

- Det har ju hänt så mycket roligt, men det fanns en scen där jag skulle göra ett litet stunt på en häst med hjälp av vår stuntman Jose Diaz. Jag skulle hoppa upp på hästen och kasa av på andra sidan, men under en tagning så fastnade jag halvvägs upp och kom ingenstans, så vi började skratta allihopa.

En annan scen som Tima minns särskilt mycket var när deras huvudrollsinnehavare Anders Blentare står vid baren i salongen och firar med sina vänner. Då tog skådespelaren Miodrag Stojanovic plötsligt upp sitt vapen och såg allmänt förvirrad ut.

- Han är så inne i karaktär att han gör det impulsivt och det passade så himla bra för scenen. Vi alla bakom började dock skratta. Men han gick all-in och det blev skitbra!

De har filmat med 4 st Blackmagic Design, modellerna Ursa V1, Ursa mini 4,6 K, Pocket 4K och Pocket 6K. De hade även råd med en kran, - Proaim Alphabet 21 på ett Kessler K-podd stativ, som sköttes av Mattias Kristiansson och Anders Nordgren.

Utvecklande projekt

Tima upplever att hon utvecklats mycket av projektet både som producent och skådespelare och känner att hon har bättre koll på vad som behöver förberedas till nästa produktion.

- Det är den första filmen som jag producerat men jag har även två andra projekt som jag producerar, i tidigt skede nu med. Så jag kommer ta till mig allt och step up my game liksom!

Näst på tur för Tima är en ny kortfilm i samma genre och i förproduktion är en brittisk långfilm med planerad inspelning i Skottland nästa år. Irma Jämhammar är bland annat bioaktuell i höst i ”Andra Akten” där hon spelade mot Lena Olin.

Fler westernfilmer i Sverige

Sugen på fler westernfilmer som är producerade i Sverige? Missa inte dessa kultklassiker!

Redan 1964 red Carl-Gustaf Lindstedt fram i ett ”westernlandskap” på en åsna i Sveriges första riktiga western – Wild West Story. Wild West Story är en komedi skriven av Volodja Semitjov som några år tidigare fick en rejäl skjuts i karriären av att skriva manuset till Hon dansade en sommar (Arne Mattsson, 1951).

1975 spelades ”The Frozen Star” och ”I död mans spår” in i lingonrika Småland, närmare bestämt på High Chaparral. För regin stod en 20 år gammal Mats Helge Olsson.

Dansbandet Sven-Ingvars reste 1968 till Balkan för att spela in sina egna westernscener till den egenfinansierade långfilmen ”Under ditt parasoll”. Bakom kameran står Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk.

Mer aktuellt exempel är ”Peggy Ray” från 2017 i regi av Leif Sandqvist, där en ung hjältinna hamnar i sällskap med de fumliga Humperdincks-bröderna som står i skuld till den ondskefulle El Quiejo. Inspelad som en julkalender för nöjesparken High Chaparral och senare ihopklippt till en långfilm av regissören själv.

Tidigare var det pengar som styrde och westernfilmer skulle göras i Sverige för att genren var trendig. Nu är det riktiga fans av genren som tar till kameran… och det bådar gott!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
5 augusti 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!