Henrik långfilmsdebuterar

Henrik långfilmsdebuterar

Intervju Henrik Pilerud är medlem på Filmcafe.se och har efter fem års hårt arbete förverkligat sin dröm om att göra en långfilm.

Långfilmsdebut

Call of the Unseen är Henrik Pileruds första långfilm. Ett fantasydrama som hämtar inspiration från både Mumintroillen och H.P. Lovecrafts kusliga berättelser.

- De har gemensamt att världen består av svårmod och mörker, men samtidigt en lekfullhet och att de befolkas av en brokig skara varelser, förklarar Henrik.

Henrik är lite av en allkonstnär, vilket hjälper när man tar sig an ett så stort projekt som en långfilm. Han är både manusförfattare, producent och regissör och vågade satsade allt för att växa och utvecklas. Call of the Unseen är ett fantasydrama inspelat i Sverige, men dialogen är på engelska och förhoppningen är att det ska underlätta en internationell distribution. Det blev en extra utmaning att finna skådespelare med tillräckligt naturlig engelska.

- Filmcafe.se har varit en mycket bra resurs. Bland det allra första jag gjorde när förarbetet påbörjades var att annonsera efter den kvinnliga huvudrollen på Filmcafé. Sedan användes Filmcafé till att hitta många av de andra skådespelarna och även personer bakom kameran, förklarar han.

Projektet är till 98% finansierat av Henrik själv. Resterande 2% kommer från bidrag av Region Västmanland. Henrik sökte stöd från Svenska Filminstitutet och Konstnärsnämnden flera gånger under projektets gång, men fick tyvärr inte napp.

Utmaningen blev att göra mycket med lite och att vara så kreativ som möjligt. Filmen är t.ex. inspelad med en Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K. En kamera som levererar fantastisk kvalitet, i ett litet paket men till ett mycket lågt pris. Ett annat exempel på kreativa lösningar var när Stentrollet skulle byggas.

- Stentrollet är en av de varelser som finns i filmen. Vi skapade en 40 kg tung dräkt av frigolit, och när vi filmade så hörde man bara en dämpad röst från skådespelaren (Ingemar Jansson) inuti och lite skavande ljud av frigolit. Men när sedan röstskådespelarens (Frank Sandersson) röst las på och ljudeffekterna (ljuddesigner Danijel Djuric) kom på plats så fick allting liv. Plötsligt var det levande, talande stenar. Men det var inte förrän allt var på plats som man visste att det fungerade. Men det var ett magiskt ögonblick, förklarar Henrik.

Utvecklande projekt

Henrik berättar att han känner sig mycket tryggare i sin roll som regissör och att han har lärt sig att väga ord på guldvåg, för att undvika onödigt långa dialoger.

- Att ha rott ett sånt här projekt i land, med allt vad det innebär, ger mig även en större trygghet i att göra det fler gånger. För att nämna några i en lång rad av erfarenheter.

Filmen distribueras i Norden av Lucky Dogs och släpptes nyligen på en rad hyr- och köpfilmstjänster. SF Anytime, Viaplay, iTunes och Google Play i hela Norden. Samt TriArtPlay i Sverige, Blockbuster i Danmark och Altibox i Norge.

- Vi har även en internationell sales agent som jobbar med att hitta distributörer i resten av världen. Filmens kompositör och exekutiva producent Simon Kölle har varit en stor hjälp i distributionsarbetet, som varit en ny erfarenhet för mig, berättar Henrik.

Även om Henriks tid för tillfället upptas av lanseringen av Call of the unseen, har han många ideér på nya filmprojekt

- Kreativiteten har inget slut, och jag har många fler idéer än vad som ryms i en livstid, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 november 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!