Marcus gör en podcast

Marcus gör en podcast

Intervju Äkta känner äkta är en podcast om teater och film där Marcus Standoft intervjuar kulturarbetare. Flera medlemmar från Filmcafe.se medverkar!

Vill du lära dig att sända Radio?

Marcus Standoft är medlem på Filmcafe.se och 2019 gick han sista terminen på lärarutbildningen i Göteborg. Ambitionen var att hålla sig borta från allt kreativt då han behövde fokusera på sitt examensarbete.

En kväll satt jag med Facebook och ett event från Göteborgs studentradio dök upp i mitt flöde, ”Vill du lära dig att sända Radio?”. Jag tyckte att det lät intressant och gick dit, även om jag hörde min egen röst i huvudet, ”inget kreativt, inget kreativt”.

Efter informationsmötet tog Marcus kontakt med K103 och skickade in sin programide angående temat teater och film samt en lista på de han ville intervjua. Från början var “Äkta känner äkta” ett radioprogram, men nu har det utvecklats till en podcast!

- Podden görs via K103 Göteborgs studentradio där man betalar en medlemsavgift varje halvår, vilket gör att man får tillgång till studion och all utrustning, förklarar han.

Avslappnade samtal

Marcus lyssnar på liknande poddar själv och inspireras av de teman han tycker är bra. Även om han har tillgång till en professionell studio centralt i Göteborg åker han land och rike runt för att spela in avsnitt med gäster från olika delar av landet.

- Då har jag med mig bärbar utrustning för att podda med. En gång i säsong 2 ringde jag till LA (Los Angeles) via skype och spelade in ett avsnitt. Jag har alltid gjort research om gästen och skräddarsytt frågorna efter dem. Det är tur att jag själv är skådespelare och van att improvisera, förklarar han.

Några av gästerna som hittills har medverkat i Marcus podcast är Amed Bozan ( Kalifat, Beck ), Alexander Abdallah ( Älska mig s2, Snabba cash ), Stefan Gödicke ( En man som heter Ove, Simon och Ekarna, Alex, Dejta) och många flera.

Marcus väljer ofta sina gäster med utgångspunkt i något han sett och uppskattat. Han strävar efter att ha ett djupt och avslappnat samtal med sina gäster.

- Jag kan ge ett exempel! I säsong 2 intervjuade jag Samuel Haus som spelade Tsatziki 1999 i långfilmen Tsatziki morsan och polisen, och den filmen påverkade mig jättemycket som barn. Det är ganska häftigt om man tänker efter, att jag och Samuel sitter på ett hotellrum 2021 och pratar om en produktion som kom ut 1999, i en podcast. Fantastiskt!

Som skådespelare tycker Marcus att det är positivt att ha möjligheten att göra flera olika saker. Ju fler sammanhang desto bättre!

- Erfarenheter gör mig till en mer fantasifull skådespelare. Sen om det är att stå framför kameran i en långfilm, producera en egen kortfilm, skriva och producera ett radiodrama eller att göra en podcast, det spelar inte så stor roll. Det är nyfikenheten och fantasin som driver en skådespelare!, avslutar han.

Här kan ni lyssna på podden!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
29 november 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!