Roll i TV-serie

Roll i TV-serie

Intervju Love Norrby är medlem på Filmcafe.se och har en roll i nya TV-serien Händelser vi vatten.

Två nej men ett ja

Love har alltid varit intresserad av film och skådespeleri. När han var liten och fick frågan om vad han ville bli när han blev stor, så berodde det alltid på vilken film han hade sett senast.

- Jag spelade in filmer med kompisar när jag var yngre, men det var först när jag pluggade på universitet som jag kom i kontakt med mer seriöst skådespeleri. Min främsta anledning är att kunna inspirera andra. Jag vet hur häftigt det känns inombords efter att man har sett en väldigt bra prestation på film och att själv kunna vara den personen som inspirerar andra, det känns för mig helt fantastiskt, berättar han.

Det var när Love var med som statist i TV-serien Lasse-Majas detektivbyrå som han fick reda på att de sökte huvudroller till serien “Händelser vid vatten”. Han svarade på jobbannonsen och fick möjligheten att provfilma.

- Jag väntade ett bra tag och då fick jag reda på att rollen hade blivit tillsatt, MEN att jag kunde få provspela för en annan roll. Jag spelade in selftapes utifrån nya delar ur manuset men fick till slut reda på att jag aktuell för en tredje roll också. I slutändan var det den sistnämnda rollen jag fick. Inom samma castingprocess fick jag två nej men ett ja i slutändan.

Efter att ha kämpat så hårt med castingprocessen tvekade Love inte en sekund innan han tackade ja. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, förklarar han.

12 inspelningsdagar

Love beskriver upplevelsen som fantastisk och inspelningen pågick i Arjeplog under tre veckor.

- Vi började med att träffas och gemensamt åka ut till inspelningsplatsen där vi skulle tillbringa våra tre veckor. Efter detta så hade vi en ”tableread” under två dagar där vi tillsammans satt och läste våra roller och kom på nya repliker och andra improvisationer. Efter detta så satte inspelningen igång. Under dessa tre veckor hade jag 12 inspelningsdagar, berättar han.

Men det var inte bara inspelningarna som gjorde stort intryck på Love. Arjeplog är väldigt litet, om man ser till stadskärnan, men rikt på både natur och historia. Han följde med på stadsvandringar, vandrade i bergen, besökte en gudstjänst och åt nyfångad fisk.

- Vi i ensemblen hade gemensamma middagar, festade och hade en spelkväll. Det var någon som sa att det var sommarkollot som man inte fick vara med på när man var liten och jag kände verkligen samma. Det var helt fantastiskt.

Utvecklande projekt

Love hade plötsligt hamnat i ett sammanhang där några av Sveriges mest etablerade skådespelare medverkar. Han agerade bredvid Guldbaggevinnare som Emelie Garbers och Magnus Krepper, men blev även regisserad av Mikael Marcimain.

- Så efter att ha varit lite starstruck så kunde jag slappna av och fokusera på mitt agerande. Jag försökte kolla mycket på dom andra hur dom gjorde och fann ett lugn i mitt skådespel, förklarar han.

För att kunna spela en karaktär i en dramaserie så var Love tvungen att tänka om. De överdrivna karaktärerna han var van vid från amatörteatern behövde läggas åt sidan.

- Allting som man gör snappas upp av kameran, så mitt skådespel blev mycket lugnare, mer jordnära och med mer känsla. Regissören Mikael var hela tiden ett bra stöd och uppmuntrade ens idéer och prestationer, vilket lade grunden till det lugn jag behövde inombords för att kunna uttrycka mig i dom scener jag är med i.

Det var även utvecklande med genomläsningen av manuset teamet hade tillsammans. Med nyvunnet självförtroende lyckades han improvisera fram repliker som kom med i manuset.

- Men en bakgrund inom studentspex, som bygger mycket på improvisation och humor, kunde jag vara med och kläcka nya idéer som till och med kom med under inspelningen. Det var under dessa moment som jag verkligen kände att jag passar in i filmens värld. Att jag hade rätt känsla och timing för att höra hemma i en filmproduktion. Det var mitt häftigaste ögonblick, förklarar han.

Brinner man verkligen för att skådespela så kommer man att uppfylla sina drömmar, på ett eller annat sätt. Love har på sätt och vis upplevt sin dröm, men hungrar efter mer!

- Det är otroligt svårt att få så många nej som man får i denna bransch. Men ju mer man anstränger sig desto bättre kommer det att gå. Kontakter och lite tur har aldrig skadat, men om man själv inte lägger ner jobbet så blir det väldigt svårt att komma någon stans! Men jag tror att dom som verkligen vill lyckas, kommer att göra det. Jag har hållit på med amatörteater, där lärde jag mig grunderna och sedan som statist så fick jag kameravana, det var min startposition.

”Händelser vid vatten” har premiär 13 januari på SVT Play.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 januari 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!