Sockerexperimentet på bio

Sockerexperimentet på bio

Intervju Sockerexperimentet går nu på bio och förutom huvudrollen är även filmens producent Johan Fågelström medlem på Filmcafe.se.

Beröra med film

Johan är producent på Affekt Film AB och fick idén till projektet när han för sju år sedan lyssnade på den P3 Dokumentär som gjordes om Vipeholmsexperimenten. Filmen bygger på de kontroversiella sockerexperimenten som utfördes i Lund 1948, då man genom forskning på funktionshindrade ville hitta ett samband mellan kolhydrater och karies.

- Vi blev väldigt gripna av berättelsen och slogs av att ingen gjort film på detta. Med filmformatet har man möjligheten att kunna beröra på ett helt annat sätt än genom radio. Vi kände att en film kunde komplettera de som berättat historien genom poddar och dokumentärer, berättar Johan.

Trots omfattningen av dessa experiment så känner många inte till dem. 660 individer tvingades att delta för att det ansågs bra för den breda massan, trots att de själva tog stor skada av det. Experimentet skulle rädda den svenska tandhälsan och sätta Sverige på världskartan, trots ett högt pris.

Funktionshindrade i teamet

Något som skiljer inspelningen från en traditionell är att funktionshindrade personer medverkade både bakom och framför kameran.

- Teamet bestod dels av professionella filmarbetare, men även personer med olika funktionsnedsättningar som hade intresse av att skapa film. För vissa av
de här personerna tror jag det var ett minne för livet att vara en del av en långfilmsinspelning, förklarar Johan.

När manuset skrevs så hade teamet en massa olika idéer om vad filmen skulle
handla om, men ingen idé kändes rätt. När de till slut landade i att filmen skulle berättas från de intagnas perspektiv så, kändes det rätt och vägen framåt blev mycket klarare.

Hela filmen är inspelad i en inspelningsmiljö och teamet samarbetade med flyktingboendet på Restad Gård i Vänersborg. Huset de fick hyra hade tidigare använts för liknande ändamål som de på Vipeholm.

- Även om vi har utgått ifrån bilder från vipeholm för miljöuppbyggnader så har “A cure for wellness” varit en stor inspirationskälla när det kommer till det visuella, förklarar Johan.

Skådespelare från Filmcafe.se

När filmen rollbesattes så bestämde sig Johan med team att casta med hjälp av selftapes och gick ut väldigt brett. Totalt fick de in över 500 videor.

- Vi tyckte att många höll en bra nivå, men vissa stack såklart ut mer än andra. Elisabeth Edhe Torbjörnsdotter från Filmcafe.se är verkligen en sådan. Hon hade mestadels jobbat med musikal och konserter innan, men när vi såg hennes selftape föll vi båda ut i gråt. Nu i efterhand är vi väldigt glada över valet. Hon bär verkligen den här filmen tillsammans med Amanda Malmberg som spelar patienten Johanna. I filmen spelar Elisabeth en av huvudrollerna som tandsköterskan Therese. I mitt tycke så ska Elisabeth bli Sveriges Shooting Star 2024. Så bra är hon, berättar Johan.

Intresset är stort för filmen och samtliga biografkedjor visar nu filmen och speciellt så kommer Filmstaden och Svenska Bio att satsa på den.

- Skulle den vara så att den inte visas i din närhet, fråga din närmsta biograf om de har för avsikt att visa den, avslutar Johan.

Sockerexperimentet, en genrebetonad film placerad i medeltiden. är det absolut mest komplicerade projekt Affekt Film AB producerat hittills. Nu har de fått utvecklingsstöd för ett nytt manus de arbetar med och vi naturligtvis håller tummarna för många fler spännande produktioner!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 februari 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!