Bli medlem Logga in

Karriär

Nya stjärnor inom svensk film Reportage

Nya stjärnor inom svensk film

Lisa Forslund, André Vaara och Angelica Ruffier har valts ut till Svenska Filminstitutets satsning Wild Card. De delar på 1,2 miljoner kronor för att utveckla varsitt långfilmsprojekt.

Bidrag till skissfilm

Wild Card är Filminstitutets sätt att nå ut till den nya generationen, där nyexaminerade regissörer får utvecklingsstöd för att snabbt komma i gång med långfilmsdebuten. Regissörerna har sökt med sina examensfilmer samt tre minuter rörligt material där de presenterat sin långfilmsidé.

Vinnarna presenterades vid en ceremoni i Filmhuset igår kväll, under Stockholms internationella filmfestivals Industrydagar. Filmarna tilldelas 400 000 kronor vardera för att göra en skissfilm till en långfilm, samt idé-, projekt- och manusutveckling.

Jurygrupperna består av filmkonsulenter och controllers vid Filminstitutets produktionsstödsenhet.

Nyutexaminerad regissör

Lisa Forslund är medlem på Filmcafe.se och använder webbplatsen för att hitta skådespelare och statister till sina filmer. Hon är regissör och manusförfattare. Lisa är utbildad vid HDK Valand och Kungliga konsthögskolan och har haft konstutställningar i Sverige och Norge. Hennes examensprojekt från Mejan, Skepp som möts i natten, är en videoinstallation som utforskar destruktiva mönster i en kärleksrelation.

Juryns motivering:

Denne regissör har i tidigare filmer vågat undersöka, testa och stretcha och den egna rösten genomsyrar projekten. Det nya projektet fortsätter vända och vrida på en tematik och bjuder samtidigt på en mördande, underfundig och direkt humor.

Berättandet är skoningslöst och rannsakande med en nerv och en närvaro och berättelsen är placerad inom en tydlig och lättillgänglig ram. Huvudkaraktären är ytterst irriterande och oberäknelig och filmen bjuder på obekväma tillstånd och situationer, men vi är nyfikna på att se vad hon kan ta sig för och vad som kan hända under det intensiva dygn filmen ska utspela sig.

– Jag är så glad och tacksam att Filminstitutets jury har valt att satsa på mitt projekt. Det betyder enormt mycket för mig som nyutexaminerad regissör. Jag tror att det underlättar när det kommer till att hitta personer att samarbeta med vilket gör att vi hamnar rätt från början! säger Lisa Forslund.

Manuset handlar om Angelica som en tid haft kontakt med John som sitter i fängelse. Känslor har uppstått, men när de möttes för första gången under Johns permission blir Angelica besviken. John är inte den rebell hon föreställt sig.

De övriga pristagarna är André Vaara för sitt projekt Beautiful Misfits och Angelica Ruffier för sitt projekt Jag har ett ansikte för att bli älskad.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 november 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Peter
  Amatörskådespelare
  Grattis och lycka till!
 •  
  Joel
  Skådespelare
  Vad nyfiken en blir, och roligt att skåda framgången här! Det är bara att gratulera