Bli medlem Logga in

Karriär

Hjälper skådespelare i Ukraina Reportage

Hjälper skådespelare i Ukraina

Skådespelaren Linnea Pihl höll i november en workshop för att hjälpa till att bygga upp Ukrainas filmindustri! Till sin hjälp hade hon andra medlemmar från Filmcafe.se och deltagarna var teaterskådespelare och krigsveteraner i Chernivtsi, västra Ukraina.

Vill bidra på plats

I början av 2022 hade Linnea för avsikt att flytta till Moskva för att studera filmhistoria, men ställde in alla såna planer när Ryssland invaderade Ukraina.

- Jag pratade då med mina vänner Anders Banke, som är regissör, och Patrik Karlson, som är skådespelare, om möjligheten att använda våra samlade kunskaper inom filmproduktion på ett sätt som kunde bidra positivt till situationen i Ukraina.

Då många skickliga filmarbetare är inkallade eller har flytt landet, riskerar kulturbranschen att urholkas på kunskap. Att kunna uttrycka sig är en del av den demokratiska processen, en rättighet, och då kändes det rätt att utveckla en crash course som filmintresserade kunde ta del av, förklarar Linnea.

- Jag skickade pengar för att hjälpa så gott jag kunde, till militär utrustning och fordon, men det kändes inte som att det räckte. Jag ville bidra på plats, med praktisk hjälp.

Workshop i skådespeleri

Linnea kände en hjälplöshet när hennes vänner och bekanta, som är skådespelare och filmarbetare i Ukraina, blev av med sina hem och jobb.

- Jag utvecklade en skådespeleriworkshop som jag höll i med Anders. Den är lite inspirerad av Michael Caines klassiska workshop och bok, men också ganska influerad av mina kunskaper i copy och manusförfattande. Patrik har sedan tidigare en skådespeleriworkshop som han anpassade för ändamålet. Istället för fem dagar kan man nu gå hans workshop på en eftermiddag.

Flygbiljetter betalade de själva och Mykolaichuk Filmkulturcenter stod för logi genom lokala sponsorer. Mat stod stadens borgmästaren för. De behövde inte lägga ut några pengar under deras vistelse i Chernivtsi.

- Min och Anders workshop handlar om att lära sig läsa ett filmmanus på ett praktiskt sätt. Deltagarna lär sig leta efter uppdrag som finns i manuset som helhet, varje scen och, till sist, i sin minsta beståndsdel: actionverb. Anders går in lite mer på djupet på hur filmproduktion går till, hur ukrainsk och svensk produktion skiljer sig åt i praktiken och vad en regissör förväntar sig av en skådespelare på set.

Målet med kursen var inledningsvis att stärka förtroendet och hoppet hos de teaterskådespelare och krigsveteraner som var deltagare. Nu hoppas Linnea att gruppen ska kunna återvända och utbilda fler, så att de kan fortsätta bidra till att stärka en bransch som riskerar att tyna bort på grund av kriget.

Motiverande projekt

För Linnea är det svårt att motivera sig om hon inte ser ett syfte med projektet eller manuset som ligger på hennes bord.

- Denna workshop var så givande på så många plan, att jag bestämde mig för att säga upp mig från mitt säkra brödjobb som copywriter på Samsung och satsa helhjärtat på film igen. Jag vill utveckla kursen för svenska deltagare och fortsätta djupdyka i vad ord egentligen betyder och hur de kommer till liv på film. På pappret ser min framtid kanske oviss ut, men jag är säker på att jag fattat rätt beslut, avslutar hon.

Linneas förhoppning är att kunna återvända och besöka fler städer. Ambitionen är att deltagarna ska få material till en enkel showreel efter workshopen. Hon ligger även i förproduktion med sin nästa kortfilm.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
16 januari 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!