Är filmskola nödvändigt?

Är filmskola nödvändigt?

Reportage Är filmskolan en bra plats att starta om du inte redan har en utstakad väg in i branschen, eller är den helt onödig? Vi går till botten med de verkliga för- och nackdelarna!

Olika vägar in i branschen

Oavsett om du precis gått ut gymnasiet eller filmat själv i några finns säkert funderingar kring olika filmskolor, är det verkligen nödvändig men en utbildning? Svaret är att det finns flera olika sätt att komma i kontakt med filmbranschen och att de passar dig olika bra. Tillexempel kan du göra en egen lågbudgetfilm och hoppas att den går bra på olika festivaler, eller också kan du arbete med reklamfilmer och musikvideor för att bli uppmärksammad på TV. Men filmskolan är antagligen det bästa alternativet om du inte redan har massor med kontakter eller kommer från en bakgrund där det finns etablerade i branschen.

Gör skolan dig till expert på film?

Du ska inte gå på en filmskola för att bli expert på att göra film. Det är lite som en körskola, du lär dig inte riktigt köra bil förens efter du tagit körkortet och letar dig ut på vägarna med teorin i ryggen. Poängen med att gå på filmskola är att du tar ställning och bestämmer dig för att leva med film, att hela dagarna omge dig med folk som alla vill samma sak. Det är ett mycket viktigt och nödvändigt steg att våga satsa fullt ut.

På en filmskola möter du personer med mycket olika erfarenhet, vissa har mycket förkunskaper och andra inga. Efter några veckor kommer du ha insett poängen med olika typer av erfarenhet, förstått mediet bättre, sett filmer och träffat filmare du aldrig annars skulle bekantat dig med. Du kommer med andra ord att lära dig mycket av dina klasskamrater. Lärarna har naturligtvis professionell erfarenhet och kan ge dig tips vid lämpliga tillfällen, de kan även hjälpa dig med planerig och struktur om det behövs.

Min poäng är att klasskamraterna influerar varandra, gamla klasskamrater inspirerar mig fortfarande med den ambition och drivkraft de visade i skolan. På många sätt är de övriga studenterna och mötesplatsen viktigare än själva kursen.

Kolla upp skolorna

Många filmskolor har tydligt fokus på teknik. Det är både relevant och roligt med kameror, ljussättning etc. men var noga med att det finns rikligt med undervisning i manusarbete också. Utan tvekan är manuset en av de två komponenter som avgör om en film blir bra eller inte. Den andra komponenten, som ofta missas, är hur du bör tänka kring valet av skådespelare, hur du pratar med skådespelare m.m. Ironiskt nog handlar nästan all film om kombinationen manuskript och skådespelare, de tekniska kunskaperna är ofta lätta att inhämta i jämförelse.

Distributionen är ett annat förbisett moment och en gråzon i skolans värld. På vilket sätt når filmen publiken och hur ser marknaden ut?

En riktigt bra skola har med dessa moment i sin utbildning.

Vad tycker lärarna?

Jag bad Reza Bagher på Kulturama, Marcelo Racana på Stockhoms Filmskola och Harald Stjerne på Dramatiska Institutet att beskriva vilka de främsta fördelarna är med en filmskola. De är alla lärare i regi och intressant är att varken Harald eller Reza själva gått på någon filmskola. Reza är noga med att understryka att det fanns få möjligheter då han var intresserad av att studera men att förutsättningarna är bättre idag.

- Det är bra att det finns skolor för om du ska lära dig något måste du våga misslyckas, berättar Reza. Det ingår i processen att bli konstnär och det är bättre att testa sig fram på en skola än i den professionella världen. Först lär du dig konventionerna på skolan och sedan kan du i skolan testa att spränga dem utan att riskera för mycket. I den professionella världen får du kanske bara en chans.

Marcelo från Stockholms Filmskola fyller i.

- Att lyckas med sin filmkarriär beror på en rad olika faktorer men på en skola lär du dig en av de viktigaste, nämligen att samarbeta. Du måste ha en förståelse för de olika situationer som kan uppstå på en inspelningsplats och på en skola får du pröva dem. På Stockholms Filmskola får du t.ex. prova på alla funktioner vilket ökar förståelsen för de olika yrkesrollerna. Det gör dig till en bättre filmarbetare.

- För att det ska kunna finnas ett bra klimat att arbeta i bör det finnas en kvalificerad filmskolekultur, säger Harald. Vissa befinner sig i den och trivs, men andra behöver inte detta. De är en annan typ av människor. Hos oss är samarbetet viktigast och vi utbildar i grupp hela tiden. Om du vill lära dig att arbeta i grupp är Dramatiska Institutet något för dig. Men om du är en ensamvarg som har en förmåga att snabbt bli den som bestämmer så kanske någon an typ av erfarenhetssamlande är bättre. Vi har en utbildningskultur i Sverige och eftersom vi kan ha utbildning så finns det utbildning. Om du vill gå din egen väg, som jag tillexempel, så finns den möjligheten också. Du måste välja själv men jag rekommenderar en filmskola eftersom dina förutsättningar blir bättre.

Vad säger branschen om filmskolor?

De vanligaste fördelarna och nackdelarna som lyfts fram när vi pratar med före detta elever, som nu arbetar i branschen, finns sammanfattade här nedan.

Fördelarna…

1) Filmbranschen handlar om nätverk och kontakter. På en filmskola får du massor med nya kontakter med både lärare och andra i din klass.

2) Du får tillgång till bra utrustning det skulle vara dyrt att hyra.

3) Lärare kan ge dig med hjälp och tips.

4) Det kan vara lättare att visa upp sina filmer för relevanta personer då det ofta finns interna visningar på skolan.

5) Som student får du ofta rabatter på utrustning, datorer eller program du vill köpa.

6) Du har möjligheten att testa projekt du inte har råd att testa i den professionella världen.

…och nackdelarna

1) Du kan lägga mer pengar på att göra film om du inte betalar en lärare.

2) På vissa filmskolor hinner du inte göra så många filmer. Istället läggs tid på teori.

3) Du kanske inte får igenom din egen idé. Ingen filmskola, eller du, kan göra filmen när du helst vill.

4) Du behöver inte konkurrera om utrustningen på skolan.

Vilka skolor finns det?

I Sverige finns det gott om filmskolor och de har generellt bra rykte. Gemensamt för de flesta är att en bred inriktning där eleverna lär sig lite om allt. Undantagen är Dramatiska Institutet och filmarbetarutbildningen som har mer inriktade utbildningar. Grupparbetet är viktigt för dem alla.

Diagonalakademin
Animation och experimentfilm/Folkuniversitetet. Tvåårig utbildning i animation och experimentfilm med Folkuniversitetet som huvudman.

Dokumentärfilm
Birkagårdens folkhögskolas dokumentärfilmkurs är en utbildning på kvällstid där du får göra din egen dokumentärfilm.

Dramatiska Institutet
Film/TV/Video - En statlig, konstnärlig högskola med uppgift att utbilda för yrkesmässig verksamhet inom film/TV/video, teater och radio.

Film- & TV-produktion
De fyra läsåren är temalagda med tv-produktion, kreativ dokumentärfilm, novellfilm och specialisering inklusive lärdomsprov. Under studietiden arbetar du aktivt med sammanlagt 10-16 kortfilmer som presenteras på filmfestivaler och i TV.

Filmarbetarutbildningen
Filmarbetarutbildningen anpassar sina yrkesinriktningar efter branschens förväntade arbetskraftsbehov. Filmarbetarutbildningen är en 80 veckor lång KY-utbildning som Lärcentrum i Trollhättan anordnar i samråd med Film i Väst.

Filmhögskolan Göteborg
Filmhögskolans filmregiprogram omfattar tre års heltidsstudier som leder fram till en högskolexamen i filmregi och/eller kandidatexamen med huvudämne filmregi.

Fridhems folkhögskola
Utbildningen vänder sig till dig som under två år vill ägna dig åt att berätta med rörliga bilder. Fokus i utbildningen ligger på det fiktiva och det dokumentära berättandet.
Högskolan i Trollhättan och Uddevalla
Filmproduktionsprogrammet - ett högskoleprogram för blivande filmproducenter.

Institutet för Högre TV-Utbildning (IHTV)
Inriktning på TV-produktion.

International Make Up Center
Sveriges första Make Up-skola, etablerad 1990. Utbilda dig till Make Up artist eller sminkör. Ett jobb där du lätt tar dig utomlands och kan prova på en internationell karriär.

Kalix Folkhögskola
Video- och TV-produktion - Allmän behörighetsgivande kurs för sökande med stort intresse för video-och TV-produktion.

Katrinebergs Folkhögskola
Film/videolinjen - en ettårig utbildning för dig som vill utveckla dina kunskaper och färdigheter i film- och videoproduktion.

Kulturama
Riktar sig till både nybörjare och relativt erfarna inom foto och film. Här finns möjlighet för att utvecklas i egen takt.

Manus för film och interaktiva medier
En KY-utbildning på 40 poäng som bedrivs på distans. Du arbetar med egna skrivprojekt och får handledning via mail av professionella dramaturger och lärare.

Manuspiloterna
En filmmanusutbildning för nya berättare. En heltidsutbildning för filmmanus i Alby, Botkyrka utanför Stockholm. Det krävs inga förhandskunskaper av dig.

Media II
Manuskriptutveckling och management - Utbudet av kurser, seminarier och workshops i Europa växer och varierar från tvåmånaderskurser i manuskriptutveckling till intensiva seminarier i distribution.

Medieinstitutet
Utbildningen lär dig att skapa välgjorda och professionella TV-program. Du får kunskap i hela produktionsgången.

Medieskolan
TV/Video/Webb - En skola med yrkesutbildningar för människor som vill arbeta med TV (drama/fakta/teknik), dokumentärer, beställningsfilm, musikvideo eller webbproduktion.

Molkoms folkhögskola
Film- och videolinjen på Molkoms folkhögskola är en ett-årig utbildning för dig som vill arbeta med film- eller tv-produktion. Möjligheten finns att söka ett påbyggnadsår.

Moviemakers AB
Film/TV - MovieMakers skräddarsyr utbildningspaket för olika kategorier inom film- och TV-produktion.

Nordens folkhögskola Biskops-Arnö
Foto/film/video/radio - Utbildningen riktar sig främst till den som vill arbeta socialt och pedagogiskt med bild- och ljudmedier.

Nordiska Scenografiskolan
Skolan har utbildningar i TV och filmscenografi, attributmakeri samt datorgrafik. Utbildningen ges i form av teoretiska/praktiska undervisningsblock.

Powerhouse
Powerhouse erbjuder en 2-årig kvalificerad yrkesutbildning för dig som söker en praktisk TV-utbildning. Du får bland annat lära dig inspelnings- och redigeringsteknik, studioproduktion.

RMI-Berghs
Script diplomering - Utbildningen vänder sig till den som vill arbeta med film, TV, video, teater eller multimedia.

SAE Institute
Film/TV/Video - En privat, konstnärlig skola som erbjuder yrkesförberedande utbildningar inom digital film och ljudteknik.

Skurups folkhögskola
Film & TV - Inriktad på gestaltande programformer som dramaproduktion och konstnärlig dokumentärfilm.

Stockholms Filmskola
Filmproduktion - Erbjuder fyra terminers teoretisk och praktisk utbildning i filmens berättarteknik och produktionsmetoder. Inspelning och redigering görs med 16 mm negativ film och perfoteknik.

The Film Training Company
The Film Training Company erbjuder en bredd av kurser och workshops inom bland annat filmproduktion, filmfotografi, filmskådespeleri, ljussättning, redigering och produktionsergonomi.

Ölands folkhögskola
Dokumentärfilmskola. Kurstiden är 40 veckor under augusti till maj. Ansökan sker med synopsis. En stor del av kursen ägnas åt praktiskt arbete med olika filmprojekt.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 maj 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.