Deklaration för kulturarbetare

Deklaration för kulturarbetare

Reportage Ja. Sorry. Det är dags igen. Den 4 maj ska självdeklarationen vara inlämnad. Här kommer viktiga tips och saker att tänka på för dig i branschen.

Inkomster från film- och teaterområdet?

Vi, som är egenföretagare, har alla – hoppas jag – en bra revisor och har överlevt ännu ett år. Men den stora majoriteten är löntagare. Och vad gäller där? Jo, att avdrag för ”Övriga Kostnader” endast får dras av om dessa kostnader överstiger 5000:- Och ”Resor till och från arbete” endast om kostnaden överstiger 9000:-

De flesta medlemmar på Filmcafe.se misstänker jag har andra jobb vid sidan av. Då gör ni era vanliga avdrag. Men har ni haft inkomster från film- och teaterområdet finns det en hel del avdrag till att tänka på och lägga till. Allt står i proportion till hur mycket ni har tjänat inom vårt område.

Vill också passa på att påpeka att har ni gjort ett arbete som ni fick under 1000:- för - från en enskild arbetsgivare - är det inte skattefritt, även om många tror det.

Har ni fått ut upp till 999:- i handen så betyder det bara att arbetsgivaren inte är skyldig att betala in arbetsgivaravgifter eller undanhålla skatt åt er. Men de är skyldiga att uppge denna inkomst till Skatteverket, så kolla er deklarationsblankett, det ska stå där.

Och har ni fått en s.k. Inkomstuppgift från arbetsgivare, men denna inkomst inte står på deklarationsblanketten – skriv in det. För kopia på inkomstuppgiften har då gått till Skatteverket och det kan komma surt efter om ni inte själva uppger det.

Viktigt angående avdrag

Då kommer vi till Regel Nummer Ett vad gäller avdrag!

Spara alltid alla kvitton! Ta en stund varje vecka och klistra in, går utmärkt framför TV:n (själv gör jag det när de visar Chelsea-matcher, men det är en annan historia…) Skriv gärna en liten kommentar bredvid för ert eget ”kom-i-håg” (t. ex. för vilket jobb).
Kvittona är underlaget för att ni ska kunna räkna ut era avdrag när året har gått. Om Skatteverket så önskar måste ni kunna styrka era utgifter med hjälp av dessa kvitton.

Jag vill härmed göra klart att vad ni läser nedan INTE är regler som är skrivna i sten, det är bara tips och råd. Det går inte att gå till Skatteverket och säga ”Jamen, Anita sa att…”
Men jag har under åren märkt att okunskapen om vad man kan ta upp som avdrag är stor. Det heter faktiskt ”Avdrag för utgifter vid inkomstens förvärvande” och det är upp till oss själva att argumentera för att en utgift är berättigad.

Och om de underkänner ett avdrag – och man har sparat sina kvitton och anser sig ha en god motivering till varför man bör få göra avdrag – så överklagar man.

Regel Nummer Två att alltid skriva en motivering till varför ni gör dessa avdrag. Klumpa inte bara ihop summan och hoppas på det bästa. Skriv varför ni anser dessa avdrag vara skäliga och bifoga deklarationen.

Vilka avdrag får jag göra?

Då kommer vi till avdragen:

”Resor till och från arbete”:
Har inte arbetsgivaren betalat er resa – framförallt om ni gör ett jobb på annan ort – så är den resan avdragsgill.
Säg att ni har gjort ett jobb, som slutar sent på natten och tvingats ta taxi hem, då är det avdragsgillt. Men ni måste komma upp i över 9000:- för att få rätt att göra detta avdrag.

Men med tanke på att ett månadskort för kollektivtrafiken i Stockholm kostar c:a 7000:- för ett år, så kan ett antal sena taxiresor till och från filminspelningar eller en tågresa till en annan stad göra den stora skillnaden ifall ni kan göra detta avdrag eller inte. Det är kostnaderna ÖVER de 9000:- som är avdragsgilla.

Man får inte dra av resor om man åker och söker ett jobb på annan ort, t.ex. går på en audition eller provfilmning. Men om ni fick jobbet blir det en annan femma, d.v.s. utgiften var direkt nödvändig för ”intäkternas förvärvande”. På icke-kanslisvenska: Hade ni inte åkt hade ni inte fått den inkomst som ni nu betalar skatt för.

Övriga kostnader?

Och sen detta härligt luddiga begrepp ”Övriga kostnader”. Här finns massor av avdrag att göra om man tänker efter.

För Plusmedlemmar på Filmcafe.se är årsavgiften avdragsgill. Likaså om ni är medlemmar på Stagepool inkl. alla DigiCV-ansökningar eller årsavgiften till statist. se. Men jag kan inte nog tjata om att ni måste ha papper, dvs. kvitton, på det.

Smink (med allt vad därtill hör av avsminkningskräm, ansiktsvatten, papperservetter, bomullstussar, tops, hårnålar, hårspray etc.) inte ert vardagssmink! Det som räknas är sånt smink och avsminkningsattiraljer, som arbetsgivare inte håller med. Och har ni jobbat på privatteater står det t.o.m. i Privatteateravtalet att man ska hålla sig med eget smink.

Kontorsmaterial (papper, pennor, kuvert, porto, bläck till skrivare, cd:rom-skivor för showreels, kopieringskostnader, fotopapper för tryck av bilder etc.)

Dator. Numera räknas dator till privat levnadsomkostnad. Men kan du motivera att du använder datorn till stor del för ditt arbete kan man få göra avdrag med upp till halva inköpskostnaden. Men detta måste självklart stå i relation till hur mycket pengar du tjänat genom det arbete du gör avdrag för.
Många av oss har två datorer, en privat och en för jobbet. Och då kan inköpskostnaden för ’jobb-datorn’ dras av med 25% av priset under 4 år.

Har du köpt en DVD med inspelningsmöjlighet? Då tror jag absolut att man kan hävda att man behöver den för att redigera sin showreel. Gör avdrag med en del av inköpskostnaden.
Har du däremot gått till en professionell firma för att få din showreel gjord drar du av den kostnaden.

Facklitteratur, tidningar och cd-skivor. Men återigen – man måste motivera varför man köpt just den boken eller skivan. Man kanske håller på att förbereda ett visprogram om Nils Ferlin eller Fröding. Då är inköp av böcker av nämnda författare eller skivor med inspelningar av deras sånger ett självklart avdrag.

För vad som också gäller är att man måste göra avdraget det år man haft utgiften. Om du skrev och repeterade in programmet och hade utgifterna 2009, men inte har premiär förrän 2010 är det på deklarationen för 2009 du ska göra avdraget.

Viss del av telefoni hemifrån och från mobil.
Framför allt för alla oss som är frilansare. OBS: att fasta kostnader för telefoni inte är avdragsgilla, endast en viss del av själva samtalskostnaderna. Här är svårt att ge råd om procentsats, det handlar så mycket om hur mycket ni tjänat inom vårt område.

Scenkläder är bland det svåraste som finns att gör avdrag för. Endast det faktum att ni använt egna kläder vid t.ex. en inspelning gör inte att kläderna klassas som ”scenkläder” eftersom de också går att använda privat. Men om ni har gjort en reklamfilm för Duracell och själv fått köpa in Kaninkostymen är den definitivt avdragsgill som s.k. fantasikostym.
Återigen kvitton och i detta fall gärna även ett foto.

Gymkort och massage. Ses oftast av Skatteverket som ”privat” utgift, men här är ett solklart tillfälle att överklaga. Men detta gäller bara oss, som har teaterarbete som huvudsakliga inkomst och är frilansare. Tjata om att skådespelare - och självklart även all annan personal - jobbar hårt fysiskt och inte kommer i åtnjutande av arbetsgivare som förser anställda med gymkort och annat. Och vi är förväntade att hålla oss i trim!

Och till sist Den Stora Grundregeln: Du har rättighet att hävda att de utgifter du gör avdrag för har varit nödvändiga för inkomsternas förvärvande. Sen är det upp till Skatteverket att godkänna eller avslå.

Det kan löna sig att tjata

Det kan löna sig att tjata, för Skatteverket vet alltför ofta alldeles för lite om vad vi pysslar med.

En av premiärdansarna på Operan gjorde, som hon gjort varje år, avdrag för tåspetsskor. Då ska ni veta att elasticiteten i såna skor gör att t.ex. ”Svansjön” kräver 2-3 par skor per föreställning. De kan sen användas vid repetitioner eller andra mindre krävande balletter, men ”Svansjön” dansar dessa dojor aldrig igen. Så ni förstår att dansare gör av med många av dessa skor per år, skor de betalar för huvuddelen av själva Nåväl, skatteverket hade fått en ny handläggare. Som i sin okunnighet nekade avdraget. I den brevväxling som sedan följde, när ilsken dansös överklagade, föreslog han att man kanske kunde använda de uttjänta små skorna som tofflor! Då tog det hus i helvete. Vår dansös fyllde en shoppingvagn med alla uttjänta tåspetsskor hon kunde hitta, åkte upp till Skatteverket, tömde ut skorna på handläggarens golv och befallde ”Prova dom”!

Hon fick sitt avdrag!

För alla proffs vill jag hänvisa till Teaterförbundets tips på sin hemsida. De är tillgängliga för alla, inte bara medlemmar: Teaterförbundets deklarationstips.

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
17 mars 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Tomas
Tomas
Riktigt bra artikel Anita! :-)
2010-04-04