Bli medlem Logga in

Karriär

Arbeta som speaker Reportage

Arbeta som speaker

Att spela in en ljud-reel

Skådespelare som är seriösa med sitt yrke disponerar mycket tid, energi och tid på att öva upp sin vokala förmåga. Med Internet har det blivit möjligt att söka jobb lättare än tidigare och konkurrensen har därför ökat. Det finns mycket lite utrymme för personer som bara vill arbeta som skådespelare vid sidan av ett annat jobb.

Underskatta inte marknaden

Många skådespelare underskattar ofta marknaden eftersom de tror att majoriteten av speaker-jobb bara handlar om att läsa upp information. I verkligheten är enbart ca. 10% av röstjobben inom de områdena. De resterande 90% av jobben är karaktärsroller vilket innebär att varje seriös skådespelare borde öva på sin förmåga att berätta fram budskap och olika tekniker med utbildade lärare.

Speakerjobb ingen sidokarriär

Angående ljudreels är det viktigt att komma ihåg hur viktiga speakerjobben kan vara. Det är inte en sidokarriär utan ett av de områden där det behövs mest skådespelare. Varje ljudklipp måste vara tight och kort så att rollbesättaren kan presenteras för en bredd i ditt skådespeleri. Exempel på produktioner där det behövs röster är reklamfilmer, instruktionsfilmer, radiojinglar video/dataspel m.m. Att berätta fram något på ett effektivt sätt kräver skådespelartalang.

Det finns utbildningar

Det finns utbildningar och kurser i hur du ska hantera en mikrofon och tillämpa karaktärsutveckling. Att arbeta med en lärare kan också hjälpa dig hitta dina starka sidor. Vissa skådespelare är rädda för att rikta in sig för mycket på en viss stil men om du vill göra speaker-jobb ska du inte vara rädd för att ”typecasta” dig själv. Rollbesättare reagerar oftast positivt.

Förutom att studera med en lärare kan du naturligtvis lära dig mycket själv också. Lyssna på voice-overs på radio, TV och film. Genom att helt enkelt lyssna kan du lära dig mycket om vad som är trendigt och aktuellt.

Avslutningsvis måste du producera en så bra bra ljud-reel som möjligt. Många professionella i sammanhanget rekommenderar att du spelar in en ljud-reel först efter flera månaders träning.

Tips från vårt forum på Filmcafe.se

1) Om du ska läsa in en faktatext handlar det om att du ska ha en så neutral och behaglig talröst som möjligt. Om du ska läsa in en prosatext från en roman, så välj något ur en roman du tycker om (och kan). Välj en kort monolog på max 20-30 sekunder och läs in den i lugn och ro.

2) Om det är för tecknad film är det ofta så att de vill ha galna röster, lite "over the top", men tänk på: Att det måste höras vad du säger och att du ska kunna göra om rösten du väljer, i alla sinnesstämningar.

Det viktigaste är att den inte är för lång. MAX 20 sekunder, kanske 30, om du inte hittar en tillräckligt kort text.

3. Om du ska spela in en voicereel, dvs en demo på cd, så välj dina starkaste sidor. Läs in något på din hemdialekt först, om du inte är så hemma på rikssvenska. För reklam är det oftast rikssvenska som gäller.

TÄNK PÅ: Att inte göra det för svårt för dig. Inte använda för många olika karaktärer i samma tagning även om det är lockande att vara kreativ. Enklare är oftast bättre. Om de gillar det de hör, kallar de in dig för ett riktigt ljudtest i studio. Då kan de vara mera noggranna och se vad du går för.

Du kan dela upp en demo på följande vis:

 • 1. Presentation - t.ex. vad du heter. På din hemdialekt. 10-15 sekunder
 • 2. Kort faktatext - valfritt, 20-30 s
 • 3. kort prosatext - valfritt, 20-30 s
 • 4. reklamjingel - rikssvenska, 20-30 s

OBS! Om du ska skicka in röstprov för tecknad film, gör det separat. De andra bolagen är oftast inte intresserade av sådant, även om undantag givetvis finns. Var noga med att veta vad du söker till, så du inte skickar in fel material.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 mars 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Hjalmar
  Musikalartist
  Tack, superbra information! Men "En voice reel, dvs demo på cd" låter lite inaktuellt.
 •  
  Joel
  Sångare (Baryton)
  Bra info! Tackar
 •  
  Tommy
  Skådespelare
  Bra, informativt matnyttig!
 •  
  Christian
  Ljuddesign
  Bra artikel!
 •  
  Johanna
  Skådespelare
  Tack för tipsen! Jättebra! /hälsningar Johanna

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!