Bli medlem Logga in

Karriär

Manus lockade etablerade skådespelare

Manus lockade etablerade skådespelare

Professionell lågbudget

Med ett bra manus lockade Filmacafémedlemmarna Johan Häll och Henrik Sjöman etablerade skådespelare och filmarbetare att medverka i deras långfilm Orion, trots låga löner.

Skolprojektet som växte

Filmcafémedlemmen Johan Häll började skissa på manuset under sin tid på manusutbildningen Manuspiloterna. Han hade redan under utvecklingsprocessen varit i kontakt med flera etablerade produktionsbolag som visat intresse. Då de större bolagen var upptagna med andra projekt tog Johan till slut projektet i egna händer.

- Jag fortsatte utveckla manuset och för två år sedan bestämde jag mig för att göra det här själv. Jag har producerat Orion tillsammans med Henrik Sjöman.

Oväntat stort intresse från meriterade skådespelare

Från början hade Johan och Henrik hoppats på en meriterad skådespelare i huvudrollen (Filip Berg). Efter lite brainstorming där allt var tillåtet bestämde de sig för att fråga Johannes Brost om han ville spela pappan.

- Jag minns när han ringde upp mig i februari och sa att det var ett helt fantastiskt bra manus och ville absolut ses och ta ett snack. Då förstod jag att man kan få etablerade skådespelare bara man har ett starkt koncept.

Johan och Henrik blev överraskade över hur allt rullade på efter det. Både erfarna skådespelare och filmarbetare tackade ja på löpande band. Ett axplock av de meriterade skådespelarna är Filip Berg, Johannes Brost, Jessica Zandén, Dogge Doggelito och Gunvor Pontén.

Professionella resurser trots lite pengar

Filmen totala värde ligger på ca. fem miljoner kronor men det var inte pengar som fanns tillgängligt trots privata investerare.

-,Alla skådespelare inklusive dom mest meriterade som Jessica Zandén och Johannes Brost jobbade för väldigt låga löner. För att inte snacka om Filip Berg som spelade huvudrollen och var i Uppsala under fem veckors tid. Fortesa Hoti var tre vändor till Uppsala trots att hon bor i Göteborg.

Uthyrningsföretaget Ljud och bildmedia valde att sponsra med filmteknik för att projektet skulle genomföras. Johan och Henrik har därför haft all den teknik de önskade för att få den kvalité de ville ha på filmen.

- Vi filmade på en Panasonic HDX900, som ger samma skärpedjup som 16 mm.

Lågbudgetfilmer är Sveriges framtid

Johan är övertygad om att filmfolk, även i de högre leden, kommer inse möjligheten att göra film med mindre bra förutsättningar.

Jag tror SFI:s filmavtal kommer ändras i framtiden också när dom verkligen ser vad vi som inte gjort långfilm tidigare kan skapa med småpengar. Dom behöver oss och vi behöver dom. Varför inte bara ändra avtalet och ge oss pengar?

Många nya filmer på gång

Johan och en kompis skrev ett manus som Rookie Film tackade ja till. Då de inte kommit överens med regissören ligger projektet tillfälligt på is.

- Det manuset vill vi nu gå andra vägar för att förverkliga, sedan har jag fått ett uppdrag och skriva ett manus till en ungdomsfilm som ska spelas in nästa höst. Men det är mycket annat också. Jag har tre kortfilmer på gång och ytterligare två andra långfilmsprojekt som står på kö. Förhoppningsvis går Orion bra att det blir lättare att få pengar, via SFI till exempel, men vi har ju bevisat nu att man kan göra film med kvalité ändå. Så jag vet att det blir av. Även om det är stenhårt jobb.

Det var betydligt tuffare att göra långfilm än vad Johan väntat sig, men han tar det med ro.

- Hårt visste jag det skulle bli, men inte så här hårt. Men det är ju så, det ska vara svårt att göra film annars kan vem som helst göra det…

Orion Backstage

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
22 juli 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Carl Adam
  Skådespelare
  Hända något? Ett spännande repotage som bekräftar min tankar kring filmproduktion.
 •  
  Victor
  Skådespelare
  Intressant,men det måste hända något

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!

Ett fel inträffade, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbetEtt fel inträffade på sidan, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbet.