Bli medlem Logga in

Karriär

Missa inte detta i ditt CV Reportage

Missa inte detta i ditt CV

Underskatta inte vikten av att ge din profil på Filmcafe.se kärlek. Här kommer tips på hur du kan presentera dig extra bra!

Tänk som en rollbesättare

Att skriva ett bra CV är inte nödvändigtvis samma sak som att lista allt du någonsin gjort. Medan du tror att en lång lista kan visa upp en bredd inom olika genres kan det också betyda att du inte kan se som en rollbesättare och visa upp det de faktiskt letar efter. Skådespelare skriver ofta ett CV för att visa upp vad de tror är deras bästa sida: i farten, olika typer av projekt, massor av förmågor. Men om du castar ett projekt vill du kunna avgöra om en skådespelare passar in i det pussel du som rollbesättare försöker lägga. De söker ett CV som beskriver att du är perfekt för just DET jobbet.

Rollbesättare behöver bli försäkrade om tre saker innan de kallar dig till en audition:

1. att du har rätt utseende
2. rätt typ av särskilda färdigheter
3. lämplig erfarenhet

Innan du anmäler intresse för ett jobb behöver du fråga dig själv om ditt CV passar in i det pussel rollbesättaren lägger. Försök att titta på det ur ett objektivt perspektiv och fråga dig själv vilket problem du skulle kunna lösa åt en rollbesättare. Om det inte löser en rollbesättares behov, justera ditt CV så att det passar in i pusslet, så länge du inte överdriver. Ditt CV behöver tala för sig själv eftersom du inte kan vara med och guida rollbesättaren genom alla dina meriter. Rollbesättare har inte den tiden.

Du kan inte vänta på att någon ska ta kontakt med dig. Du behöver vara aktiv om du vill komma någon vart i branschen. Uppdatera ditt CV, byt ut bilder och justera det för olika roller du söker. För varje gång du gjort ändringar i ditt CV listas du även högre i sökverktygen rollbesättare använder då de söker direkt på sajten.

Särskilda talanger

En rollbesättare vaknar inte en morgon och tänker: kanske skulle man ta och casta en film! Det är en process de kan ha varit involverade i flera månader, kanske år. De har hunnit tänka på karaktärerna, levt med dem, ganska länge. De söker ibland ett CV som placerar dig i ett redan etablerat sammanhang. Tänkt dig att de söker en särskilt skicklig skateboardåkare, då behöver den särskilda talangen vara preciserad i ditt CV.

Som sagt, vi frågar aldrig om någon onödig information i ditt CV. Vi frågar endast efter sådant som maximerar dina chanser att få så många jobb som möjligt. Om du är som många skådespelare, kan avdelningen “om dig” och “särskilda talanger” verka lite löjlig. Jag menar, vad i helsike ska man skriva där? Jag har roat mig med att titta igenom flera CV:s på sajten och många fyller i avsnittet på ett av två följande sätt: vissa har knappt med något alls, medan andra överdriver vad de kan göra. Överdriver du kan du tvärtom framstå som oseriös när du faktiskt inte kan gå på styltor, spela en ukulele samtidigt som du ståuppar på franska. Kanske känner du dig tvingad att fylla i sådant som du faktiskt inte behärskar? Nog provade du att steppa några lektioner i högstadiet, men det är inte sådant som ska vara med här.

Så vad ska en skådespelare göra? Ta en kurs i hur man spelar ukulele? Absolut, om du har tid över och verkligen är intresserad av det! Men till att börja med gör du dig själv en stor tjänst genom att:

1. Fylla i sektionen särskilda talanger. Den är mycket viktig.
2. Bara ha med sådant du verkligen behärskar och som får dig att sticka ut ur mängden.

Har du någonsin blivit inringd på grund av en särskild talang? Jag vill verkligen höra om din erfarenhet i kommentarsfältet här nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
31 maj 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Elsa Maria
  Amatörskådespelare
  Jag är tandsköterska och blev inringd till Solsidans nya säsong som expertvittne inför en tandläkarscen. Själva jobbet tog nog inte mer än 10 minuter.
 •  
  Hans
  Statist
  Ska börja jobba på att fylla i mina särskilda talanger
 •  
  Peter
  Skådespelare
  Tack Robert. Bra tips
 •  
  Kevin
  Amatörskådespelare
  Bara att bocka och buga. Tack för alla kloka tips!
 •  
  Joel
  Sångare (Tenor)
  Tack för dessa tips!
 •  
  Laila
  Amatörskådespelare
  Tack för tipsen! Bra att ha!
 •  
  Gunn
  Skådespelare
  Tack för alla bra tips!
 •  
  Lotta
  Skådespelare
  Alltid bra med en liten påminnelse - tack snälla! :)
 •  
  Kerstin
  Skådespelare
  Tack för bra tips!
 •  
  Margareta
  Skådespelare
  Tack för tipsen !
 •  
  Maggan
  Mig själv
  Talang vet jag inte... men jag spelar cello på fritiden och har gjort det i många år. Det gjorde att jag var med och spelade i en orkester i en Volvo-reklam. Sen blev vi bortklippta det mesta av orkestern, men jag fick iallafall uppdraget tack vare att jag spelar cello.
 •  
  Lille Peter
  Skådespelare
  Jag som en normalväxt men kort i rocken 153 cm. Över havet. Korad som sjöns minsta bartender och världens minsta FN-soldat genom tiderna. Får många film/reklam uppdrag, just för att jag är kort och bjuder på mig själv. Vet inte om det är en talang. Men en sak vet jag. Jag sticker ut, just för att jag är jag. En glad liten ”skit” Som bjuder på mig själv. :)
 •  
  Lotta
  Skådespelare
  Tack för alla tips Robert !! :)

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!