Bli medlem Logga in

Karriär

Välj rätt huvudbild Reportage

Välj rätt huvudbild

Huvudbilden är ditt visitkort

En skådespelares huvudbild är en av de viktigaste detaljerna på ett CV. Det är bilden som lockar en rollbesättare, agent eller manager att titta på ditt CV och det första intrycket de får av dig.

Syftet med huvudbilden

Det finns ingen magisk formell för hur en huvudbild ska se ut men två saker gör med säkerhet skillnad:

  • 1) Bilden ska visa en trovärdig bild av ditt utseende och vara aktuell
  • 2) Hitta en bra fotograf

Vilken bild ska jag välja?

En huvudbild ska visa upp dig som du ser ut men även berätta lite om hur du är som person. Fundera därför på vilken typ av roller du vill ha och hur huvudbilden kan hjälpa dig få dem. Kom ihåg att din huvudbild ska hjälpa dig att komma på intervjuer och provfilmningar, inte ge dig ett modelljobb. Var inte rädd för att le på bilden. Du kommer att upplevas seriös även om du ler och framtoningen blir mer tillmötesgående. Försök att uttrycka din personlighet utan att överdriva.

Bäst fungerar ett ansiktsporträtt, helst fotograferad framifrån. Undvik retuscherade bilder och bilder där du är mycket sminkad. Det är viktigt att dina ögon syns och att bilden håller god kvalitet. Bilder som är för mörka, oskarpa eller gryniga ger ett oseriöst intryck. Profilbilder och helbilder är bra att ha med på ditt CV men låt dem vara med bland de övriga bilderna istället för huvudbilden.

Du måste själv avgöra om en bild i färg eller svartvitt passar dig bäst. En färgbild kan bättre visa färgen på ditt hår och dina ögon än en svartvit bild. Statistiken på Filmcafe.se visar även att medlemmar med färgbilder får fler besökare än de med svartvita bilder. En svartvit bild kan dock ge ett mer konstnärligt intryck.

Använd en huvudbild som är aktuell och uppdatera den om du byter utseende. En rollbesättare blir inte glad om de väljer ut dig med bilden som utgångspunkt och får träffa någon som ser helt annorlunda ut.

Att välja en fotograf

Att hitta en bra fotograf börjar med research. Fråga kollegor om de har några bra erfarenheter eller sök på Filmcafe.se och Internet. De flesta fotografer har fina hemsidor och visar upp en portfolio.

Efter att du har valt ut några fotografer bör du ringa eller tom. besöka några av dem. Det här är viktigt eftersom du måste kunna känna dig bekväm med fotografen du väljer. Om du inte kan slappna av när ni ska fotografera finns risken att du din huvudbild inte blir så bra som du önskar.

Viktiga frågor att ställa till fotografen

Nyckelfrågor att ställa:

  • 1) Hur många bilder ingår? Är de digitala eller analoga?
  • 2) Vilka möjligheter att påverka ljus, bakgrund och plats finns det?
  • 3) Ingår det hjälp med hår och make-up?
  • 4) Vilken typ av kläder och hur många klädbyten ska jag ta med?
  • 5) Hur lång tid tar ett vanligt fototillfälle?

Oavsett om du vill ha bilderna digitalt eller på riktig film är det viktigaste hur duktig fotografen är. Att få bilderna digitalt är idag det vanligaste alternativet eftersom det är lätt att kopiera dem samt publicera dem på t.ex. Internet.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 juni 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!