Vad tycker etablerade skådespelare om provfilmningen?

Arbeta Behöver de provfima och vilka är för- och nackdelarna? Vi pratar med Tuva Novotny, Peter Dalle, Björn Kjellman, Samuel Fröler och regissörerna Fredrik Hiller och Kjell Sundvall.

25 oktober 2010

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Lotta
Lotta
Ja man kan bara vara sig själv - film är film, teater är teater. Man gör sitt bästa och sedan är det produktionen som väljer beroende på vad de söker efter. Att ”vara rädd för att hamna i ett fack” tror jag inte manska vara. Det är precis som Tuva säger - man oassar för olika karaktärer och så är det.
2017-10-06

Yasin
Yasin
Så är livet man får kämpa och kämpa som man brukar säga ge och ta tid och väntan är dryg men vill man nå upp föra sin karaktär och sina mål så måste man drömma så är det för det flesta i den branschen
2016-10-26

Olov
Olov
Inspirerande, bra video :)
2016-10-05

Lennart
Lennart
Jag gillar Björn Kjellmans inställning. Men håller med många av nedan kommentarer, att det är många amatörer bland provfilmarna också. Men förstås många duktiga också. De som gör en till en bra provfilmare är om de får en att känna sig välkommen och unik inte bara ”en i mängden” av de 50-60 de kallar på casting/provfilmning. Och många andra faktorer också förstås. Slutligen: Bort med avarten ”avancerad statist”.
2014-11-11

Catherine
Catherine
Det är väl som att en del äger en Porsche en del ser en Porsche någon gång i sitt lv. En del vet inte än vad det är! Filmen var bra. Men dockan för overklig framför bilen.
2014-05-11

David
David
På hur många anställningsintervjuer, blir man anställd på tidigare erfarenhet? Och hur ofta ber till exempel en klädbutik dig att vika kläder å slå i kassan på intervjuen? Dom som castar är ofta för dåligt utbildade för att kunna se på tidigare material att skådespelaren kan spela. Och vet inte skillnad på skådespeleri och vara sig själv. Ingen skådis vill vara sig själv framför kameran å det e fakta
2014-05-06

David
David
Ja det vore väl en sak om en provfilmning va just en provfilmning. Men aldrig har jag varit på en så kallad provfilmning och dom har skickat manus innan med karaktärsbeskrivning. Det e Typcasting dom håller på med och det e inte provfilmning. Att amatörer håller på som ska ha statister å kallar det för provfilming det e bara lögn. Och ingen statist behöver kunna spela för att vara med.
2014-05-06

Henrietta
Henrietta
Var väldigt skönt att se. Hade också varit intressant att låta etablerade titta på faktiska provfilmningar med mindre etablerade och att de berättar vad de ser och tänker kring personens provfilmning.
2014-04-10

Kerstin
Kerstin
Mycket lärorikt. Bra film
2014-02-03

Lille Peter
Lille Peter
Verkligen intressant och lärorikt.
2014-01-04

Maria
Maria
Riktigt intressant och betryggande att höra professionella aktörers egna syn på provfilmning.
2013-12-29

Mikael
Mikael
Mycket lärorikt och motiverande video.
2012-09-05

Mikael
Mikael
Mycket lärorikt och motiverande video.
2012-09-05

Kerstin
Kerstin
Men klippet var förtröstansfullt! Det är ju lätt att få ågren om man känt sig för okoncetrerad el dyl.
2012-01-11

Thomas
Thomas
Han ser oerhört obekväm ut med. Men det intressantaste är hur pass mycket repliker de bollar med. Jag som aldrig har haft mer än ett par blir lite svettig i handflatorna när jag ser detta. Jag undrar liksom hur mycket repliker man kan memorera och samtidigt hålla det flytande. Nu vet jag vad jag ska träna på i alla fall, replikinläsning och provfilmning hemma i garderoben.
2011-11-19

Tomas
Tomas
Så härligt att se Kurt Russel läsa för rollen som Han Solo. Klassiskt exempel på hur han tolkat rollen fel. Han missar helt - det som är den avgörande drivkraften hos den karaktären - att Han solo bara ser uppdraget som ett räddning för att betala av sina skulder, och spelar allt för engagerad och intresserad. Han missar att reagera på nyckelordet "belöning" och det blir därför ingen kraftfull vändning i scenen.. http://youtu.be/nix_PID3oiA
2011-11-16

Thomas
Thomas
Jag har precis fått en roll i en film som görs av en artonårig skolkille. Jag fick allt masa mig till hans skola och provfilma, precis som för vilken större produktion som helst. Om jag inte vill vara med på det förtjänar jag inte hans förtroende. Sedan kan jag också förstå Björn Kjellmans inställning, men det är ju mer hans känsla för hur han själv fungerar, och vi är förstås alla olika. Jag gillar att träffas på det här sättet innan man sätter igångt filmandet på riktigt. Spännande inslag. Jag råkade för övrigt hitta lita provfilmningar för de första filmade Stjärnornas krig-filmerna på Youtube. Kolla dem vetja. http://youtu.be/nix_PID3oiA
2011-11-16

Kurt
Kurt
Min begränsade erfarenhet är att det mycket handlar om vad Tuva Novotny sa: Regissören har en bild av karaktären och vill hitta någon som stämmer in på den bilden. Om det handlar om type casting, räcker det med att veta hur han/hon gestaltat andra roller, men annars vill man veta hur h*n gör just den karaktären. Det finns en annan dimension också: En skådis kan på provfilmningen ge regissören en aha-upplevelse: Det där skulle ju kunna vara ett annat intressant sätt att göra karaktären!
2010-11-17

Kristina
Kristina
Absolut värdefulla och lärorika minuter att titta på detta klipp med kända Skådespelare och deras casting/provfilmningstips samt att dom delar med sig av sina erfarenheter.. `Ingen kan passa alla men alla passar någon´..Förr eller senare så blir det ett möte som för oss vidare in i filmens värld och rollen blir din. Många castingar ger också träning och färdighet..Man får tänka på att inte spela rollen utan att känna in och försöka vara den rollfigur som vi testas för tillsammans med sin egen personlighet.Livet är en praktikperiod och mycket kul och intressant har vi chans att uppleva på vägen.Önskar er alla lycka till!
2010-11-17

Patrik A
Patrik A
Mycket bra inslag. Skådespelarna var avspända men intresserade av frågan.
2010-11-17

Gå till forumtråden
Petter Lennstrand om långfilmsdebuten Upp i det blå

Petter Lennstrand om långfilmsdebuten Upp i det blå

ArbetaVi har träffat Petter Lennstrand för att prata om långfilmsdebuten Upp i det blå. En varmt skruvad skrotsaga där barn och vuxenvärld möts med både komik och grubbel.
Sverrir Gudnason berättar om arbetet som gav honom en Guldbagge

Sverrir Gudnason berättar om arbetet som gav honom en Guldbagge

ArbetaSverrir Gudnason och regissören Leif Östman samtalar om rollen som resulterade i en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Kan verkligen utmattning vara vägen till en bra prestation?
Samtal med skådespelaren Simon J Berger

Samtal med skådespelaren Simon J Berger

ArbetaSimon har blivit folkkär med tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar. Nu är han aktuell med Call Girl. Vi pratar skådespeleri!
Samtal med Ruben Östlund

Samtal med Ruben Östlund

ArbetaSe hela intervjun med Ruben Östlund, vinnare av Guldbaggen för bästa regi. Hur viktigt är det att gå sin egen väg och vad har han för tips till blivande regissörer?
Samtal med producenterna till Försvunnen

Samtal med producenterna till Försvunnen

Kom igångHela intervjun med producenterna till Försvunnen. En spännande resa om hur två eldsjälar, utan stöd av SFI och SVT, samlade ihop 9,5 miljoner och långfilmsdebuterade.
Samtal med Ella Lemhagen

Samtal med Ella Lemhagen

ArbetaVi har pratat med Ella Lemhagen om castingprocessen till Kronjuvelerna och tips till blivande regissörer.
Samtal med regissören Lena Koppel

Samtal med regissören Lena Koppel

ArbetaVi har har träffat regissören Lena Koppel och pratar regi, utmaningar och framtiden.
Intervju med skådespelaren Peter Engman

Intervju med skådespelaren Peter Engman

ArbetaHan är känd för mindre sympatiska roller men är nu bioaktuell i en komedi. Vi pratar om att vara rolig och att planera sin framtid.
Intervju med regissören Richard Holm

Intervju med regissören Richard Holm

ArbetaRichard Holm har regisserat Gränsen och berättar om casting, inspelning och karriärsplan.
Vad tycker etablerade skådespelare om provfilmningen?

Vad tycker etablerade skådespelare om provfilmningen?

ArbetaBehöver de provfima och vilka är för- och nackdelarna? Vi pratar med Tuva Novotny, Peter Dalle, Björn Kjellman, Samuel Fröler och regissörerna Fredrik Hiller och Kjell Sundvall.