Bli medlem Logga in

Karriär

Svensk skräckfilm Krönika

Svensk skräckfilm

Höstmörkret har lagt sig och Halloween med alla dess skräckyttringar närmar sig. Oavsett om man tycker det är ett kommersiellt otyg, eller en bra anledning till att klä ut sig och trakassera grannarna så är en sak säker, skräckfilmens högtidshelg är på intåg.

Skräckkänslor hos publiken

Filmer delas ofta in i olika genres. Ett skäl till detta kan vara att filmerna blir lättare att marknadsföra om man på ett kort och koncist sätt kan sätta in dem under en rubrik. Konventioner och klichéer får oss sedan att förvänta oss olika saker av olika filmgrupper, detta så klart både på gott och ont.

I filmvetenskapliga kretsar brukar skräckfilm ibland tillsammans med porrfilm sättas in under gruppen ”kroppsgenrer”. Med detta menas i korta drag att dessa filmer syftar till att framkalla kroppsliga reaktioner snarare än intellektuella.

Visst är indelningen onyanserad men kanske ligger det något i det hela. En av skräckfilmens huvudsakliga mål är att väcka skräckkänslor hos publiken. Kanske gör man detta genom att rikta sig direkt till åskådarens känslor utan att passera intellektet. Visst vill hjärnan också jobba, men inte i så hög grad att de känslomässiga intrycken avmattas.

Finns det skräckfilm i Sverige?

Skräckfilm och Sverige är två ord som sällan används i samma mening. Visst förekommer det ett antal mer eller mindre lyckade filmer med skräcktema i den svenska filmproduktionen, men de växer inte på träd direkt.

Tidigare nämnda Bergman rör sig ibland i skräckfilmens territorier, kanske mest uppenbart i Vargtimmen (1968) där filmens huvudrollsinnehavare Johan Borg hemsöks av demoner. Bland annat terroriseras den stackaren av en äldre dam som när hon tar av sig hatten också får med sig sitt ansikte. Annars rör sig inte den svenska filmen i mittfåran direkt.

Inte många förutom de inbitna videosamlarna har sett eller ens hört talas om filmer som Calvin Floyds Victor Frankenstein (1977), med Per Oscarsson som monstret. Eller 80- tals skräckisen Scorched Heat (1987) med Harald Treutiger i en av huvudrollerna.

Även den mytomspunne regissören Mats Helge Olsson har åtminstone en skräckfilm på sin meritlista, Blood Tracks (1985) med medlemmar ur glamrockgruppen Easy Action i huvudrollerna. Mats Helge Olsson sågs också i ett TV- reportage från inspelningen av ännu en skräckfilm, men då ingen verkar ha sett denna film antas det vara ännu ett publicitetstrick av Mats Helge.

Publicitet fick också filmen Blödaren (1982) regisserad av Hans Hatwig som lanserades som ”Sveriges första videorysare”. Ett rykte hade spridit sig om att titelrollen spelades av ingen mindre än hårdrocksgruppen Kiss frontman Gene Simmons. Självklart var så inte fallet då blödaren spelades av en man vid namn Åke Eriksson. Det felaktiga ryktet hade troligtvis sin grund i att Gene Simmons poserade med videoutgåvan av Blödaren i munnen på en bild i OKEJ, regissören Hatwig var nämligen chefsredaktör på nämnda tidning.

Kanske mår många av dessa filmer bra av en undanskymd tillvaro där kultvärdet ständigt ökar, men alldeles säkert finns där också guldkorn att hitta. Även om intresset finns är det i många fall i det närmaste omöjligt att hitta några av de lite äldre Sverige- producerade skräckfilmerna. Visst kan man ibland ha tur och hitta någon gammal hyrvideoutgåva på loppis, men det blir svårare och svårare.

Klubb Super 8 gör en kulturgärning i stora mått då de ger ut ett stort antal av Sveriges undanskymda filmer på video. Bland annat har de gett ut flera av den produktive Arne Matssons filmer samt Curt Siodmaks 13 Demon Street, vol 1-3. (1960) som är en tv- serie. Klubb Super 8 beskriver 13 Demon Street som en blandning mellan Twilight Zone och Vi på Saltkråkan. Serien är gjord med delvis svenska skådisar för den amerikanska marknaden, men visades aldrig på tv vare sig i USA eller i Sverige.

Ny svensk filmvåg?

Svensk skräckfilm fick ett rejält lyft av David F Sandberg som slog igenom med sina läskiga små Youtube-filmer, skräckisar som fångade Hollywoods uppmärksamhet. Nu är han framgångsrik regissör där med bland annat skräckfilmerna ”Lights out” och "Annabelle 2" bakom sig.

Trots framgångarna i Hollywood har han fortsatt att göra skräckfilmer i kortformat via sin YouTube-kanal. Missa dem inte!

Förra året lockade de blågula skräckfilmerna åt sig all uppmärksamhet. En vecka före halloween hade två filmer med rysligt tema premiär, ”Nelly Rapp – monsteragent” och ”Andra sidan”. Den förstnämnda lockade den breda familjepubliken med klassiska filmmonster och Johan Rheborg som Nelly Rapps mentor Hannibal.



”Andra sidan” siktar på hårdare rysningar, för ”Conjuring”-publiken. Regissörerna Oskar Mellander och Tord Danielsson är kaxiga i en intervju i filmtidskriften Point of View och kallar ”Andra sidan” ”den första riktiga svenska skräckfilmen”.



Om problem med finansiering och förutfattade meningar har satt käppar i hjulen för svensk skräckfilm tidigare, så finns det i dag en stark trend hos de ännu inte så etablerade filmarna.

Skräck, sciencefiction och action är populära genrers på frammarsch. Med billigare och bättre teknisk utrustning kan filmer som tidigare inte var möjliga att göra, nu göras. Viljan och kunskapen finns där, ta bara en titt på Filmcafe.se där flera av dagens, men säkert även några av morgondagens skräckfilmsskapare huserar, träffas och skapar kontakter.

Svenska skräckfilmer att spana in

Här nedan följer ett axplock av sevärda svenska skräckisar för dig som vill vidga vyerna i genren. Flera av filmerna har medlemmar från Filmcafe.se med både framför och bakom kameran!

Frostbiten (2006)
Regi: Anders Banke

Handling: Folk dör som flugor i vad som ser ut som olyckor. Snart står det klart att det är något som jagar ute i natten. Synd bara att det är ungefär två månader kvar tills solen går upp.



Evil Ed (1997)
Regi: Anders Jacobsson

Handling: En skräckfilmsklippare blir galen och går på killing spree.



Det okända (2000)
Regi: Michael Hjorth

Handling: Fem biologer åker till Norrland för att mäta effekterna av en förödande skogsbrand. Väl på plats upptäcker de mystiska kadaver i skogen som ingen av dem kan identifiera. Vad var det egentligen som hände i den här skogen?



Psalm 21 (2009)
Regi: Fredrik Hiller

Handling: Präst åker tillbaka till sin hemort efter att hans far dött. Men mystiska väsen är också tillbaka.



Strandvaskaren (2004)
Regi: Mikael Håfström

Handling: Slå ihop handlingarna från ”I know what you did last summer”, ”Friday the 13th” och ”Scream”och låt det hela utspela sig på internatet från “Ondskan”.



Midsommar (2003)
Regi: Carsten Myllerup

Handling: Ett gäng danska ungdomar åker till Sverige för att fira midsommar, men en mörk hemlighet vilar över gruppen, och varför tog en av ungdomarnas syster plötsligt livet av sig?



Sleepwalker (2000)
Regi: Johannes Runeborg

Handling: Ulriks familj är spårlöst borta och hans händer är blodiga. Snart inser han att han går i sömnen och för att få reda på vad han gör om nätterna fäster han en kamera på sitt huvud innan har går och lägger sig.




Låt den rätte komma in (2008)
Regi: Thomas Alfredsson

Handling: Baserad på John Ajvide Lindqvists bok om en mobbad pojke i en stockholmsförort som blir vän med en nyinflyttad vampyr.


Henrik Qvarnström, skribent för Filmcafe.se
26 oktober 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!