Drömjobb: statist och skådespelare

Drömjobb: statist och skådespelare

Reportage

Några tips på hur du når dit du vill…

Hur gör man egentligen för att få det där efterlängtade statistjobbet eller ännu hellre huvudrollen? ”Att aldrig ge upp” är väl ett gott råd, men det finns också en del tips att ta till sig för att det ska gå så bra som möjligt.

Framgång inom film, tv och reklamfilm

Om du inte redan är det, bli medlem på en webbsida som Filmcafe.se där rollbesättare kan hitta dig. Du måste tänka på att de bilder och videoklipp du laddat upp på ditt CV är marknadsföringsmaterial och att rollbesättaren ibland vill spara dina uppgifter om inte annat är överenskommet med företaget. Ansök bara till jobb om du passar in på de kriterier som rollsättaren angett. Om du slarvar med detta blir det ofta negativt för dig i slutänden.

Förslag på bilder att bifoga

Vad för fotografi ska du använda för att presentera dig med? Nej, inte pyttiga små passfoton! Nej, inte foton frän kräftskivan! Och nej, inte foton på dig själv i full mask och kostym när du imiterade Lady Gaga eller Johnny Depp i ”Pirates of the Caribbean”.

Du ska alltid ha med dessa bilder på ditt CV:

1. Ansiktsporträtt - en närbild där man ser hur du ser ut när du är alldeles dig själv. En bild som ger regissören eller producenten en chans att bli inspirerad. Bilden ska vara tilltalande och relativt nytagen. Byt bild på ditt CV så fort du ändrar utseende och tänk på att färgbilder får fler visningar än svartvita bilder.

2. Helkroppsbild - Återigen… en så ”ren” bild som möjligt. Absolut inte utomhus på vintern där du är begravd i halsdukar, mössor och dunjackor.

3. Bild som skiljer sig från bild ett och två. Ha gärna andra kläder och en ny frisyr.

Kolla t.ex. på bilder här på Filmcafe.se. Ser du någon som har bra bilder, skriv till dem och fråga vem som tog bilden. Prata med andra på inspelningar om de har någon att tipsa om. Det finns en hel del väldigt duktiga fotografer i olika prisklasser.

Viktigt att ha med på ett CV

Rollbesättare behöver bli försäkrade om tre saker innan de kallar dig till en provfilmning:

1. att du har rätt utseende
2. rätt typ av särskilda färdigheter
3. lämplig branscherfarenhet

Att du har rätt utseende för rollen får kan synas redan då de tittar på bilderna du bifogat, men ditt CV ska även innehålla personliga uppgifter: ålder, längd, vikt, ögonfärg, hårfärg, kläd- och skostorlekar. Samtliga uppgifter kan du fylla i på ditt CV här på Filmcafe.se. Andra fakta som meriter, särskilda färdigheter, piercings och tatueringar kan också vara bra att nämna.

Branscherfarenheter är helt enkelt den erfarenhet du har av att jobba med teater, film eller TV. Du listar vad du varit med i och vad du gjort. Du kan gärna också ange produktionsbolag, teater och regissör.Har du inte varit med i så mycket eller ingenting alls? Skriv ingenting! Tillåt dig själv att vara nybörjare.Vad händer på en casting?

Att gå på en casting/provfilmning betyder att du går och visar upp dig, så att uppdragsgivaren får en bra uppfattning om dig. Oftast tas ett foto på dig eller också får du provfilma, även om du bara ska vara statist och inte ha några repliker. Om det är en roll där du ska ha repliker får du oftast läsa mot en av personerna som sköter castingen.

Öva Dig på att ge bästa möjliga intryck på så kort tid som möjligt. Ett tips är att ligga på hårt. Det är oftast de som visar framfötterna som får jobb. Har du riktig tur, kanske de gillar dig så mycket, att de erbjuder dig ett större jobb än de tänkt från början, eller har dig i åtanke i framtiden.

Tänk på att en casting tar tid och kräver mycket tålamod. Öppna auditions kan locka väldigt många deltagare. Kom gärna i god tid och köa så att Du får en chans att delta. När Du blir kallad till en casting betyder det inte att Du har fått jobbet! Hundratals personer kan vara kallade och det gäller att de fastnar för just dig.

Hur förbereder jag mig inför en casting?

Du ska alltid förbereda dig noga. Du bör ha övat dig i både improvisation och audition-teknik. Bekymra dig inte om vilka kläder som passar. Det bästa är att ha sin egen stil, men du kan alltid höra efter innan, vilken roll eller reklam du är tänkt till och klä dig lite därefter.

Hur vet man om folk är seriösa?

Det kan vara svårt att veta om en uppdragsgivare är seriös. För att vara på den säkra sidan kan du alltid kolla upp fakta. Du kan ringa och prata med andra statister, skådespelare och filmare om de känner till företaget eller personen.

Om det är nybörjare som tagit kontakt med dig kan materialet du får från produktionen ge dig bra kontakter för framtiden- och det är så du bygger upp en bra showreel. Men det finns också några saker att tänka på:


1. Om Du ska provfilma hemma hos någon bör du vara noga med att du inte går dit ensam. Oftast sker provfilmningar inte hemma hos privatpersoner.

2. Att gå på en provfilmning ska vara gratis. Du ska inte behöva betala!

Saker du ska akta dig för

Det finns fotografer som du ska akta dig för! Om någon kommer fram till dig och kör en replik som: ”du borde bli modell” och helt plötsligt föreslår att ni ska ta bilder, mot betalning, med kameran som han/hon ”råkar” ha i väskan – gå inte på det! Vill du ha bilder av dig själv bör du anlita en fotograf istället.

2. ”Du borde bli modell, jag kan hjälpa dig.” Be att få kontaktuppgifterna, ring upp det företag hen säger sig jobba för och kolla om de är seriösa.

3. ”Kom till min studio.” Kolla upp personen först. Gå aldrig ensam.

4. ”Du kan bli ansiktsmodell.” Det finns inget som heter ansiktsmodell.

Får alla jobb?

Det finns ingen garanti för att just du kommer att få ditt drömjobb. Chansen kan dyka upp om några dagar, ett par månader eller kanske aldrig. Du får vara beredd på att gå på ett antal castings utan att få något engagemang. Det gäller att vara tuff och visa framfötterna, men på ett proffsigt, ödmjukt och inte divigt sätt.

De flesta statistjobben finns tyvärr i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Om Du bor på annan ort och är beredd att resa och kanske bo hos en kompis, ökar Du chanserna till arbete.

Kom ihåg att du aldrig kan göra mer än ditt bästa. Det är viktigt att Du ser det positiva i att våga försöka och det är verkligen som ordspråket säger: ”Frisk vågat, hälften vunnet”. Det är otroligt vilka möjligheter som kan öppnas bara för att man försökt. Ibland blir man tilfrågad om ett helt annat projekt än det man från början sökte.

Lycka till önskar vi på Filmcafé!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 april 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Emmy
Emmy
Ska tänka på det :)

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!