Drömjobb: statist och skådespelare!

Drömjobb: statist och skådespelare!

Några tips på hur Du når dit Du vill…

Hur gör man egentligen för att få det där efterlängtade statistjobbet eller ännu hellre den där musikalrollen? ”Att aldrig ge upp” är väl ett gott råd, men det finns också en del tips att ta till sig för att Din provfilmning ska gå så bra som möjligt. För att hjälpa Dig på traven delar vi på Filmcafé med oss av några värdefulla tips…

Steg för steg mot framgång inom film, tv och reklamfilm

Först och främst: se till att Du hamnar i olika register, exempelvis Filmcafe.nu. Du kan också skicka in bilder på dig själv till andra castingregister, produktionsbolag eller modellagenturer, beroende på vilka jobb du är ute efter. Var beredd på att det material du sänder in till företagen kanske aldrig kommer tillbaka. Du måste betrakta det som marknadsföringsmaterial om inte annat är överenskommet med företaget.

Ansök bara om Du är säker på att Du passar in på de kriterier som rollsättaren angett. Om Du slarvar med detta blir det ofta negativt för Dig i slutänden.

Förslag på bilder att bifoga:

1. Närbild - bilden ska vara tilltalande och relativt nytagen. Byt bild i ditt Filmcafé-CV så fort du ändrar utseende.

2. Helkroppsbild.

3. Bild som skiljer sig från bild ett och två. Ha gärna andra kläder och en ny frisyr.

Viktigt att ha med på ett CV

När Du skickar in bilder på Dig själv är det viktigt att Ditt CV också innehåller personliga uppgifter: namn, adress, telefonnummer, ålder, längd, vikt, ögonfärg, hårfärg, kläd- och skostorlekar. Andra fakta som meriter, särskilda färdigheter, piercings och tatueringar kan också vara bra att nämna. Samtliga uppgifter fyller du i på "Din info." här på Filmcafé™.

Vad händer på en casting?

Att gå på en casting betyder att Du går och visar upp Dig, så att uppdragsgivaren får en bra uppfattning om Dig. Oftast tas ett foto på Dig eller också får Du provfilma, även om Du bara ska vara statist och inte ha några repliker. Om det är en roll där Du ska ha repliker får Du oftast läsa mot en av personerna som sköter castingen.

Öva Dig på att ge bästa möjliga intryck på så kort tid som möjligt. Ett tips är att ligga på hårt. Det är oftast de som visar framfötterna som får jobb. Har Du riktig tur, kanske de gillar Dig så mycket, att de erbjuder Dig ett större jobb än de tänkt från början, eller har Dig i åtanke i framtiden.

Tänk på att en casting tar tid och kräver mycket tålamod. Öppna auditions kan locka väldigt många deltagare. Kom gärna i god tid och köa så att Du får en chans att delta. När Du blir kallad till en casting betyder det inte att Du har fått jobbet! Hundratals personer kan vara kallade och det gäller att de fastnar för just Dig.

Hur förbereder jag mig inför en casting?

Du ska alltid förbereda dig noga. Du bör ha övat dig i både improvisation och audition-teknik. Bekymra dig inte om vilka kläder som passar. Det bästa är att ha sin egen stil, men Du kan alltid höra efter innan, vilken roll eller reklam Du är tänkt till och klä Dig lite därefter. Detsamma gäller make-upen.

Hur vet man om folk är seriösa?

Det kan vara svårt att veta om en uppdragsgivare är seriös. För att vara på den säkra sidan kan Du alltid kolla upp fakta. Du kan ringa och prata med större agenturer, reklambyråer och tidningar om de känner till företaget eller personen. Besök också gärna kontoret för att känna efter att allt verkar OK, men ta i så fall med Dig en kompis eller förälder. Tänk på följande saker:

1. Om Du ska provfilma hemma hos någon bör Du vara noga med att Du inte går dit ensam. Oftast sker provfilmningar inte hemma hos privatpersoner.

2. Att gå på en provfilmning ska vara gratis. Du ska inte behöva betala!

Saker du ska akta dig för

Det finns fotografer som Du ska akta Dig för! Om någon kommer fram till Dig och kör en replik som: ”du borde bli modell” och helt plötsligt föreslår att ni ska ta bilder, mot betalning, med kameran som han/hon ”råkar” ha i väskan – gå inte på det! Vill Du ha bilder av Dig själv bör Du anlita en fotograf istället. Var på Din vakt när någon säger:

1. ”Jag skulle vilja ta bikinibilder av Dig.” Glöm det erbjudandet. En seriös fotograf säger inte så.

2. ”Du borde bli modell, jag kan hjälpa Dig.” Be att få ett visitkort, ring upp det företag han säger sig jobba för och kolla om de är seriösa.

3. ”Jag kan hjälpa Dig att bli tv-hallåa.” Ingen blir TV-hallåa på det viset.

4. ”Kom till min studio.” Kolla upp personen först. Gå aldrig ensam.

5. ”Du kan bli ansiktsmodell.” Det finns inget som heter ansiktsmodell.

6. ”Jag kan fixa en roll åt Dig i Vita Lögner. Kom hem till mig ikväll så kan vi snacka om saken.” Glöm det! En seriös person gör aldrig på det sättet.

7. ”Vill Du vara med i min musikvideo?” Artisterna brukar inte själva sköta sin casting, så förmodligen är det en bluff.

8. ”Ge mig Ditt hemnummer…” Ge aldrig ut Ditt hemnummer! Be istället att få hans/hennes nummer, så Du kan ringa upp själv..

9. ”Om Du gör det här för mig kan jag fixa in Dig på TV.” Vill Du in i TV-branschen så är det bäst att Du ordnar det själv, utan gentjänster.

10. ”Skulle Du kunna tänka Dig att vara med i en reklamfilm?” Visst kan det vara en seriös person som frågar, men be om ett visitkort och kolla upp företaget.

Får alla jobb?

Det finns ingen garanti för att just Du kommer att få Ditt drömjobb. Chansen kan dyka upp om några dagar, ett par månader eller kanske aldrig. Du får vara beredd på att gå på ett antal castings utan att få något engagemang. Det gäller att vara tuff och visa framfötterna, men på ett proffsigt, ödmjukt och inte divigt sätt.

De flesta statistjobben finns tyvärr i Stockholm och Göteborg. Om Du bor på annan ort och är beredd att resa och kanske bo hos en kompis, ökar Du chanserna till arbete.

Kom ihåg att Du aldrig kan göra mer än Ditt bästa. Det är viktigt att Du ser det positiva i att våga försöka och det är verkligen som ordspråket säger: "Frisk vågat, hälften vunnet". Det är otroligt vilka möjlighter som kan öppnas bara för att man försökt. Ibland blir man tilfrågad om ett helt annat projekt än det man från början sökte.

Lycka till önskar vi på Filmcafé!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Emmy
Emmy
Ska tänka på det :)
2012-08-05