Får jag betalt för jobbet?

Får jag betalt för jobbet?

Krönika Vill vi att det imorgon ska finnas ett yrke som heter skådespelare? Vill vi att denna yrkesbeteckning ska fortsätta innefatta en kunskap om hantverket att skådespela? Vill vi att dessa framtida skådespelare ska arvoderas med en tillräckligt stor summa för att de ska kunna livnära sig på detta deras hantverk?


Bara för dig som är medlem i Filmcafe.se PLUS

Med Plus får du ut max av Filmcafe.se.
Ta del av alla fördelarna och bli en av dem som syns!

...och mycket mer.

Allt som gör din karriär roligare och enklare!

Uppgradera för endast 429:- och bli en av dem som syns!


Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
6 oktober 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Bo
Bo
Kära vänner. Sorglig är den rovdrift på film- och tv-arbetare av alla slag. Uppmuntrande (för mig) att jag har efter så där ett halvt sekel med produktionsbolag just på den här punkten har ett snövitt samvete. Jag har aldrig tagit emot en gratisjobbande medarbetare. Om ni vill ha lite historia var det STRIX med Robban Aschberg och Pelle Thörnberg som började göra tv-serier för tv3 och tv4 med obetalda ungdomar - och äldre. Vid ett möte hos STRIX i mitten av 1980-talet skrattade Pelle Thörnberg åt oss ”i den gamla branschen” när vi frågade hur de skulle få affärerna att gå ihop med de budgetar de talade om. ”Vi kommer aldrig att betala några avtalsmässiga löner”, fick vi höra. Nu håller jag på med lokal journalistik (webb o lokal-tv) i Sollentuna. Det är inte fråga om ”low budget” utan snarare ”no budget”. Det händer att jag tackar ja när någon vill hänga med ut på ett rep. Utan att ta betalt. :-)

Anita
Anita
Vilka jävla aschlen!!! F'låt mitt ordval, men sånt här uppträdande vår mig att se rött! (Och gulle dig och tak för berömmet - ju äldre jag blir, ju mindre tänker jag hålla käft när jag ser saker som jag tycker är fel och orättvist!!!) Och bara som en liten info till alla... 300 kr per dag motsvarar en månadslön på 6.300:-. Före skatt! Hur många skulle jobba för de korvörena om det gällde ett annat jobb än statist? Stå på er! Anita

Katrin
Katrin
Hej Anita Vilken tur att vi har dig här som säger exakt vad du tycker och tänker men så har du varit med många år i branchen. Tror också att det har att göra med hur länge man hållit på och vad man accepterar. Kommer ihåg mitt första statistuppdrag för SVT. Blev en lång dag så vi var 3 statister som skulle stanna kvar till sena kvällen. När middagen skulle serveras satte vi oss ner och tog mat. Då kommer en person ur teamet och säger att här får ni inte ta mat utan här skall skådespelarna o filmteamet sitta . Ni får mat i ett annat rum.... Måste i ärlighetens namn säga att jag skämdes. Kändes som man stod i matkön som liten och fröken sa hur många köttbullar vi fick ta. Men men vi fick ju 300 kr för en hel dag..... Inte så konstigt att man mest håller sig till reklambranchen.

Anita
Anita
Tror jag inte är någon bra idé. Vi kommer inte att kunna förändra produktionsbolagens lust att få in större vinster på en produktion genom att betala låga gager till mediakåta medverkande. Får de inte använda beteckningen "Avancerad Statist" så hittar de på något annat. För det är inte frasen "Avancerad Statist" det är fel på. Det är dess innebörd! Att innebörden är att genom att använda den frasen signalerar de att de tänker betala mycket mindre pengar till någon som är villig att jobba för mycket mindre pengar än denna person egentligen har rätt till!!! Däremot tror jag på att med dårars envishet få dessa blivande medverkande att förstå att det inte finns något som heter "Avancerad Statist"! Eller snarare betalningen för "Avancerad Statist" är så fel den bara kan bli! Att det är snömos för att kunna betala småpengar för ett jobb som borde vara betydligt bättre betalt! Att det bara finns statistjobb eller skådespelarjobb. Och att de ska tacka nej när någon erbjuder en löjligt låg summa för ett jobb som borde arvoderas enligt avtal. Även när bolaget i fråga inte har avtal. Är det ett jobb som kan karaktäriseras som skådespelarjobb ska du inte göra jobbet - i en kommersiell produktion - för under 4.374:- som lön för första dagen! Anita Att du måste stå på dig för annars ställer sig någon annan på dig!

Simon
Simon
Tack för en välskriven och bra artikel. Något som kanske vi kan genomföra här på Filmcafe och med Filmcafe är att det inte får förekomma några jobberbjudanden som kallas ”avancerad statist”. Vad tror du om det? Vi medlemmar börjar ju bli rätt många här på Filmcafeet :-).

Gabriella
Gabriella
Hej Tomas. Även om man har klickat på ”Lön/faktura” knappen får man ”skamliga förslag” dessvärre. Ju fler som tackar nej till dessa förslag dess bättre.

Tomas
Tomas
Ser fram emot hösten och vad som kan hända i branschen. Ska flika in ett tips utan att ta fokus från den övriga diskussionen. För att bara se löneannonser så klickar ni i "Lön / faktura" på sidan "Visa annonser" och sedan knappen "Visa annonser". Med vänlig hälsning Tomas Wallentinus

Anita
Anita
Utmärkt info, Tommy. Kan du inte vara snäll och maila mig med namn på prod.bolag samt produktion. Anita

Tommy
Tommy
Blev nyligen kontaktad av ett bolag som ska göra en inspelning för SVT. Jag hade anmält mitt intresse genom en annons där det inte stod något om ersättning och jag frågade i mitt annonssvar hur stort arvodet är. Fick till svar att man ”inte har någon budget”! Jag svarade med att fråga om ingen i produktionen har betalt. Jo, ”naturligtvis och man har ju en budget, men den är liten och jag har inte heller betalt”! SVT lägger ut sina produktioner på bolag som driver produktionen med ”praktikanter” och statister som jobbar gratis. SVT kommer att lägga ut fler och fler av sina produktioner på de bolag som är billigast. Det betyder att i förlägningen kommer statisterna inte att få betalt någonstans. Så om inte vi som tar statistjobb vägrar att gå ut gratis eller för en biobiljett idag, kommer vi inom en snar framtid kanske inte att hitta ett enda betalt statstjobb.

Anita
Anita
Jag gillar idén med en egen sida för obetalda jobb. Har för mig att jag på Stagepool har klickat i en ruta som gör att jag överhuvudtaget inte ens behöver slösa tid med att få upp obetalda jobb på min sida. Obetalda jobb... Så semantiskt fel. Det är endast "jobb" som är betalda. Är det inget betalt är det inte ett jobb! Det är en hobby eller ett amatörprojekt, men absolut inte ett "jobb" Men att - som föreslagits förr - att Filmcafé eller andra sajter skulle ta på sig att välja bort vissa annonser är ingen vettig väg att gå. (Men att kunna välja att slippa se orden "Ingen lön" eller "Ersättning för utlägg" vore inte så dumt!) Men i princip är det så att Filmcafé ska inte behöva ta ansvar får något som vi ska sköta själva. Vi har själva ansvar för vilken typ av jobb vi gör och vilken nivå av ersättning vi lägger oss på. För var lägger man i så fall ribban för Filmcafé? Vilken betalning ska anses vara comme il faux och kunna läggas upp? De som betalas enligt avtal med Teaterförbundet? Var hamnar då alla reguljära statistjobb t.ex. Du tänker rätt, Shara, men det som tillämpas i frisörbranschen finns redan i vår bransch. Teaterförbundet har avtal för både elevsituationer och annat. Det handlar om att vi själva måste ta ansvar för våra val. Att inte göra jobb som inte betalar vettigt, att tacka nej. Det kan ingen annan göra åt oss. Att själv ta reda på om det produktionsbolag, som erbjuder en en provfilmning eller ett jobb, har skrivit på filmavtalet eller annat tillämpbart avtal med Teaterförbundet. Att inte göra jobb för detta bolag om de inte följer det avtal de själva skrivit på. Att be dem dra dit pepparn växer om de inte följer ingånget avtal. Att ha koll på en en jävla enkel sak som att om det finns avtal omfattar detta avtal ALLA! Inte bara ev. medlemmar i Tf. Att göra något så enkelt som att läsa avtalen - de finns lättillgängliga på Tf:s hemsida. Att ta ansvar för sitt yrkesval och lägga ribban på rätt plats för sitt eget arbete. Och jag håller glatt och högljutt med dig om slutklämmen i ditt inlägg: Hej och hå och nej tack till gratisjobb. Anita

Petra Shara
Petra Shara
Jag tycker att det är så jävla TRIST att det skall vara såhär i filmbranschen i Sverige. Underbetalda jobb eller inget betalt alls. Vad är det för skämt egentligen? Så är det inte i någon annan bransch. Jag läser era trådar, svar och kommentarer och detsamma gäller i min branch som sminkös/maskör. Som ni skådespelare/statister förväntas även vi jobba gratis, eventuellt utlovas det ersättning för utgifter. Jag anser att Ingen skall arbeta gratis, överhuvudtaget i denna bransch. Endast vi har satt oss i denna situation genom att fortsätta göra gratisjobb. Endast vi kan tillsammans ta oss ur detta, skådespelare, statister som maskörer och andra filmjobbare. Kan man inte göra här på filmcafe, så som freelancebankgruppen på FB kör, endast annonsera ut jobb med betalning i annonsering- och obetalda jobbannonser får en egen sida/flik här om dessa annonser behöver få en plats. Under min skoltid till makeup artist var jag redan emot detta att vi skulle skickas iväg på jobb och arbeta gratis för mindre och större produktioner, många långa timmar,detta för att få erfarenhet. Visst, erfarenhet behövs, men inte gratisjobbande. Att elever/nybörjare jobbar gratis gör att vi aldrig kommer ur denna onda cirkel, utan nya elever tas in i skolan, nya elever jobbar gratis, man fortsätter att ringa skolor,/annonsera efter gratis arbete hos elever/nybörjare eftersom det alltid då kommer att finnas gratis arbetskraft. Varför inte göra som frisöryrket exempelvis och tillämpa det i filmbranscen med, detta gällande alla roller bakom eller framför kameran. Under skoltid/nybörjartid- mindre betalt . Utexaminerad/mer erfarenhet- bättre betalt. (här gäller självklart kompetens och upp till bevis). Ex en frisörelev klipper ju billigare under skoltid, men inte gratis. Sen när frisören är utexaminerad gäller marknadspriser, men då kan även denna sin sak. Hej och hå och nej tack till gratisjobb. // Shara

Anita
Anita
Gabriella, tack för att du berättar. Det är för jävligt och jag blir så arg att jag kokar! Vore toppen om du kontaktar mig - du kan maila via Filmcafé - och berättar för mig vad produktionsbolaget heter. För alla - jag har satt igång dialog med Teaterförbundet om alla dessa avarter med Avancerad statist och att många tror att avtal inte gäller de som inte är med i Tf etc och när hösten kommer ska vi börja ta i denna djungel med hårdhandskar. Nu jävlar ska vi slåss! Anita

Gabriella
Gabriella
Jag blev tillfrågad om jag ville provfilma för en liten roll i en SVT-play produktion vilket jag tackade ja till. Dagen efter provfilmningen ringde dom och tyckte att jag var så bra och undrade om jag ville provfilma för en större roll vilket jag också gjorde. Eftersom jag inte fått jobbet ännu diskuterade vi inte något gage men eftersom det var SVT tänkte jag att det är väl det vanliga minimigaget vi utgår i från. En vecka senare blev jag återigen uppringd och blev tillfrågad om jag ville provfilma för ännu en annan roll. Den här gången var det en roll som inte hade några repliker. Det enda som var underligt med den här provfilmningen var att den inte skulle ske på den plats där jag provfilmade för dom andra rollerna. Men OK! tänkte jag, jag tar det på plats. Några dagar senare ringer jag upp dom och frågar vad det är för roll? Det är ett butiksbiträde utan repliker, det är en halvdag och gaget är 500:-!!! Va!!! är det en statistroll? Nja...är svaret, en avancerad statistroll. OK! Svarar jag. Då säger jag nej tack! Jag gör inte statisroller. Ja, men om du får 999:- i stället? Vill du göra det då? Du förstår att det här är en lågbudgetproduktion! NEJ TACK! Jag är en utbildad skådespelare och vill INTE medverka till att dumpa skådespelarlöner! Det tror jag ni kan förstå. Nu så här efteråt så undrar jag...”provfilmningen” skulle ske på inspelningsplatsen...försökte som lura mig? eller vad f-n var det som hände?

Montiro
Montiro
:DDDDDD vill vara med

Ellinor
Ellinor
Gillade verkligen youtube-klippet Kola länkade till. Tror folk behöver lite balls/vagina of steel rent generellt och fråga "How dare you ask me to work for free?" när personen som frågar själv minsann ska ha betalt, för när man tänker på det - finns det något mer ohyfsat en människa kan göra mot en annan? (ok, det finns det säkert men jag är en kvinna av överdrifter) Jag vet inte riktigt hur man kommer till rätta med problemet. Om det fanns ett förbund som kanske inte var lika stängt som Teaterförbundet faktiskt är, och hade mer inflytande på Sveriges produktionsbolag etc. Känns som många andra länder har väl fungerande sådana förbund/fackföreningar.

Diana
Diana
Ha ha ha, Tackar. Men det är inte fråga om mig, Madam, Har Ni haft synpunkter på huvud frågan? Jag tackar Film café Moderator, skribenten och alla andra och hälsar hövlig god natt/slut. Jag tar lite personligt och det inte meningen heller, eller hur?! Norma-Diana.

Inger
Inger
Diana: Du skriver väldig konstig svenska det är svårt för alla nästan att förstå. Du borde gå på sfi.

Diana
Diana
Nej tant,det kan jag inte, gå på agonia .ro och poeter .se och läs mina dikter. ha en bra dag och lycka till. Diana. Diana.

Inger
Inger
Diana: jag förstår inte vad du skriver. kan du skriva lite bättre svenska? Fattar noll av vad du skrivet i forumet?

Diana
Diana
Siw-Marie Andersson Tyvärr vi lever I en konsumtion samhälle det är smärtsam exempel tandläkare förstörde livet på mig, jag gick på en kurs sedan hos logoped och under Europas målkraft i Konsten att markandsöra sig! Att jobba för pengar eller goda referenser på gränser till att förslavas… Ha en bra dag.

Diana
Diana
Nej jag förstår mig inte på avancerade statister, borde jag inte svara så sent på natten förklara dig mera … och jag har inte en sådan inställning som dumpar markanden eller mobbar mäniskor och kultur… Men med tanke tills vems dotter är jag, jag har inte hört i min barndom bara: kära barn mamma måste gå och jobba på film fabriken! Gryna inte nu; I min uppfattning ordet statist är som att gå i kvarterterens gator och ha en pratstund med senil dementa ”svensson längs trottoaren, volontär för samhällens bästa och hålla språket jour! Jag tittar ofta på svart film dokumenter, Hur mycket tror du att dem har tagit i lön svenska SVT statiser? När det gäller svar på halva min inläggning jag bara upplyser, Jag ryser själv när jag hörde vänner på: proiternational skådepelare som får sin betalt ifrån en nattsändning show som moderator. (Kanske det är insider) Ha det bra och du skall tar betalt för dina roller jämförelse med andra europeiska film bolag. Det kräver mycket ansträngning att göra sig finn. Vad är din bild? Hur mycket är du värde på film duk? Lokal och internationell? Ha en bra dag och skämmas inte sälja dig dyrt, självklart. Norma J.Diana.

Siw-Marie
Siw-Marie
Varför ska man jobba gratis?! Fråga en tandläkare om han vill laga dina tänder gratis. Fråga målaren när han kommer hem till dig om han vill jobba gratis eller fråga inte vad han kostar utan bli förskräckt när han helt plötsligt vill ha betalt. Siw-Marie

Anita
Anita
Självklart ska man fråga om pengar! Skull alla i en professionell, kommersiell produktion få betalt UTOM statister och s.k. avancerade statister? Så otroligt korkat och kortsynt tänkt! Diana - du har inte hajat nåt vad gäller termen avancerad statist. Det är just en sådan inställning som din som dumpar marknaden och gör det omöjligt att få igenom förbättringar. Du är inte bättre än gamla tiders strejkbrytare när du tänker så och du borde skämmas. Andra halvan av ditt inlägg förstår jag överhuvudtaget inte.... Vadå om minuter... Europa... briljant skådespelare... rikskupong,,, Vad vill du ha sagt med det? Anita

Diana
Diana
Jag tycker att man inte skall fråga om pengar som avanserad statist kanske en blygsam kompensation eller förmån. för 1 minut till 5 minuter ? i europa briliant skådespelare, jobar för en rikskupong om dagen. Svar Nej! Diana.

Neil
Neil
Jättebra artikel och så sant, tyvärr. Om man ha repliker då är man skådespelare, end of story. Ingen skulle gör repliker utan få rättviss betalt, tyvärr det finns många som vet inte om det ELLER bryr inte om det för att man vill bli ”famous” för en minut och berätta för familjer och vänner för den nästa 10 år.

Åsa
Åsa
Heder åt dig, Kurt!! Bra att du tackar nej till skitlöner, men ser till att utvecklas och kan tacka ja till filmskolor där alla jobbar gratis och är i ett lärande skede! Mvh Åsa

Anna
Anna
Så sant!

Rebecka
Rebecka
Tack för ett väldigt tankeväckande artikel, själv skulle jag i och för sig bli glad bara jag fick ett jobb men annars är det ju galet vad bolagen hittar på idag för att slippa betala skådespelarna.

Michael
Michael
Ja detta förbannade påhitt "Avancerad statist"!

Mikael
Mikael
Hear hear!

Kurt
Kurt
All right, jag kryper till korset. I am a sinner reformed. Jag har ingen formell utbildning, men fick några års erfarenhet inom ovanligt ambitiös amatörteater i Sandviken på 70- och 80-talet. Sedan var jag tvungen att släppa den verksamheten, eftersom den inte längre gick att förena med min *riktiga* karriär. För tre år sedan insåg jag att jag i alla fall kunde nosa lite på skådespeleriet genom att vara statist. Rätt snart fick jag "avancerade" statistroller, eftersom jag kunde leverera repliker, men fortfarande var det mest på skoj. Men under den tiden har jag följt den här diskussionen i forumet och kommit till insikt om att jag inte vill sabotera ett yrke som jag älskar -- även om jag inte kan kalla det mitt -- så sedan ungefär ett år tillbaka säger jag nej till underbetalda roller, oavsett om man kallar det avancerad statist eller inte. Om rollen innefattar repliker eller agerande som är bärande för handlingen, ska jag ha betalt enligt avtal. Jag diskuterar inte, förhandlar inte, jag går därifrån (vilket i verkligheten oftast innebär att jag säger adjö och lägger på luren). Jag vet att någon annan står och väntar på att ta rollen till den lönen, men det är i alla fall inte jag. Jag gör en eller ett par skolfilmer om året gratis för att rollen är rätt för mig, eller utvecklande. Lyckligtvis får jag en del roller ändå som "day player" och i reklamfilmer. Inte i närheten av något att försörja sig på, men jag känner en tillfredställelse i att de roller jag får har jag förtjänat på marknaden, inte genom att dumpa den.

Andreas
Andreas
Som alltid, mycket bra skrivet, Anita! Du är en förebild för det vettiga skådespelarsverige =)

Kola
Kola
Bra artikel som vanligt. En deprimerande situation. Den här har visats redan men tål att ses om: http://www.youtube.com/watch?v=mj5IV23g-fE Jag citerar: She said, Well, everybody else is just, you know, doing it for nothing. I said, Everybody else may be an asshole but I’m not. (O s v.)

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!