Bli medlem Logga in

Karriär

Hur du INTE ska svara på en jobbannons Krönika

Hur du INTE ska svara på en jobbannons

Herrejisses, tänker ni nu.Det fattar väl varenda människa? Hur man inte svarar på en annons… Döh… Om varenda människa här på Filmcafe.se gjorde det, alltså fattade det, hade inte Filmcafe.se behövt införa de rader som så ofta står där – i rött – och som retar gallfeber på folk när de klickar på en annons…

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
9 mars 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Sarah
    Skådespelare
    En riktigt bra och ärlig artikel. Tack för den!
  •  
    Alicja
    Amatörskådespelare
    Vilken bra artikel!
  •  
    Anita
    Skådespelare
    Jag är huvudsakligen poet och uppträder med ett eget program på scen men har även gjort några jobb som avancerad statist/skådespelare med repliker och jag kan bara hålla med om hur viktigt det är att värdesätta det jobb vi utför. Och det gäller för allt inom kultur.
  •  
    Sören
    Skådespelare
    @ Kurt, visst menade jag det på det viset som du vänligen påpekar
  •  
    Tomas
    Producent
    Visst, det kan väl funka. Det är ju lagligt att köpa sex också, om det sker framför kameran. Vet inte vilket jag tycker är moraliskt mest problematiskt... Sedan kan man ju vända på det också; Varför ska detta vara skattrabatt (ROT-avdrag) på att bygga altan, men inte på att spela in film? (där staten istället har myndigheter som fördelar stöd till de projekt som ska bli av) Mvh Tomas
  •  
    Kurt
    Skådespelare
    Jag tolkade Sörens inlägg mer som att man kan få sin altan byggd gratis genom att ställa upp en kamera och annonsera efter statister med egna arbetskläder och verktyg. Jag tror att det skulle funka. Efteråt kan man förklara bort det som ett konstprojekt.
  •  
    Tomas
    Producent
    För en nollbudgetproduktion utgår det knappast någon ersättning till någon i teamet, så jämförelsen med altanbygget blir ganska löjlig - då detta mer handlar om ett hobbyprojekt eller något i stil med en studiecirkel. Visst jag tycker man ska försöka stryka statister i sådana här produktioner - men att tro att detta handlar om "riktiga jobb" är ganska naivt.
  •  
    Sören
    Skådespelare
    Det här med ersättningsnivåer diskuterar vi ju hela tiden och ibland tycker jag att det blir sämre ju längre tiden går och i takt med att produktionsbolagen nyttjar stackare som som gör vad som helst för att synas. Vad tycks exempelvis om följande annons som jag hittade i statist.se: "Avancerad statist sökes till kortfilm Vi söker kypare/servitör till en statistroll med vissa repliker, till inspelning måndagen 3 september under eftermiddagen. Du som söker behöver ha egna servitörkläder. Filmen kommer bl.a. att visas på bio under Göteborgs filmfestival, men är en nollbudgetproduktion, därför kommer ingen ersättning att utgå. Vi spelar in i Stockholm. Tack på förhand! " Jag är säker på att en annons av nedanstående typ skulle locka till sig lycksökare i tron att dom blir upptäckta: Avanserad statist sökes: Flera snickare sökes till roll innebärande att vi ska bygga en altan. Vi beräknar 2 dagars produktion. Vi ska ställa upp en kamera och visa filmen på något lämpligt ställe efteråt. Du som söker kommer att ha jättekul men ingen ersättning utgår eftersom vi ingen budget har. Du måste ha med egen snickeriutrustning och spik. Goodiebag utlovas dock! Vad tror ni? Hur många kommer att gladeligen söka?
  •  
    Kurt
    Skådespelare
    Och jag anar att Anita har tagit sig tid att göra lite research -- jag hade ju lämnat tillräckligt med ledtrådar -- och ger mig en välförtjänt spark i baken. Ja, det har varit dåligt med erbjudanden ett tag, så jag var villig att sälja mig för ynka 3.000. Jag klär mig i säck och aska och lovar att det inte ska hända igen. Jag ska i fortsättningen vara mer solidarisk med mina kolleger och inte underskrida Teaterförbundets normer. Beträffande övriga kriterier kom vi aldrig så långt i diskussionerna. Jag tror det bara är ett sätt för produktionsbolaget och/eller castingfirman att brösta sig. Kunden är ett statligt bolag som inte har möjlighet att agera utanför Sverige, så varför skulle de kräva rättigheter för Norden?
  •  
    Nina
    Amatörskådespelare
    Ja jag förstår ju att det är ett lite varningstecken, och att det finns viktigare saker att tänk på. Det är jättebra med såna här artiklar så mn vet vad man ska tänka på.
  •  
    Anita
    Skådespelare
    Det är i så fall ett minimalt varningstecken. Även jag slarvar med ordet spelålder. Sätter oftast vad jag kallar "parentes-ålder" - söker jag någon som ska se ut som 20-21 skriver jag 18-25. Värre varningstecken är storleken på lönen, typ 3000:- på faktura för visning i hela Norden i 2 år på TV, bio och Internet. DÄR kan vi tala om praktfullt varningstecken! Anita
  •  
    Nina
    Amatörskådespelare
    Tack för svaret, Kurt. Då är det ju egentligen betydligt fler annonser man skulle kunna svara på. Men det är ju samtidigt inte bra om man ska se det som ett varningstecken.
  •  
    Kurt
    Skådespelare
    Utgå från att det alltid handlar om spelålder. Hur gammal du egentligen är, kronologiskt sett, har tittarna i slutänden ingen aning om och är dessutom skäligen ointresserade av. Att det inte står spelålder i annonsen visar bara att rollsättarna är slarviga och/eller okunniga. I sig ett varningstecken.
  •  
    Nina
    Amatörskådespelare
    Mycket bra skrivet. Jag undrar ibland om ålder. Står det tex 18-22 år, eller tex 20-25 år, då ska man väl vara det? Då det ibland inte står ”spelålder”kan jag väl inte svara på en sån annons, även om jag ser ut att vara i den åldersgruppen.
  •  
    Ashkan Josef
    Skådespelare
    Tack för denna artikel!:)
  •  
    Anita
    Skådespelare
    Du har så rätt, Kurt. Det finns - numera - en hel del icke speciellt professionella som rollsätter för, framförallt, reklamfilm. Och jag tycker det är ett trist problem. Ett tecken på en stor brist på insikt i vad vi, som står framför kameran, sysslar med. När prod.bolag låter någon glad och entusiastisk, men ack så okunnig liten praktikant ta hand om castingarbetet. Som om det inte behövdes kunskap och insikt och människokunskap. Det är därför jag ett antal gånger har skrivit om alla de frågor som vi måste ställa till den som kontaktar oss, om de inte 1) skrivit det i annonsen 2) bums, vid uppringning, ger oss denna nödiga info. Sånt som vilka media, hur lång användningstid, hur stort spridningsområde och vad är gaget. Så fort någon säger till mig, som argument för ett reklamjobb, att det bara är en enda inspelningsdag, vet jag att det är en okunnig liten tuttinutt som inte har en susning om vad han/hon talar om. Eftersom en erfaren rollsättare eller producent för en reklamfilm vet att det är svaren på de andra frågorna som kommer att bestämma om jag vill göra det och i förlängningen kommer att bestämma om jag har chans på att provfilma för någon annan reklamfilm inom månader eller oftast år. Hur synlig jag är för en vara bestämmer hur troligt det är att jag kan få synas som ansikte utåt för en annan vara. Jag har skrivit om det förut. Och jag kommer säkert att få anledning att återkomma till det. Anita
  •  
    Kurt
    Skådespelare
    Instämmer helt. Det är ju märkligt att det som egentligen är självklart ska behöva påpekas, men det behövs uppenbarligen. Det kan också sägas att det finns castare som är lika oprofessionella. Jag fick för några veckor sedan ett mejl från en castare på Esteban som höll på med rollbesättning till en reklamfilm och tyckte att jag bara var SÅ rätt för en av rollerna, så var jag intresserad av att provfilma? OBS! Jag hade inte svarat på någon annons. Han kontaktade mig. Arvodet var i underkant men acceptabelt, så visst var jag intresserad. Men jag frågade i mitt svar om han hade noterat i mitt CV att jag medverkat i reklam för samma kund -- men ett annat produktionsbolag -- för bara ett år sen. Det kunde ju tänkas att kunden ansåg mig förbrukad för ett tag. Uppenbarligen var det så. Han hörde nämligen aldrig av sig igen. Tiden för provfilmning är länge sedan passerad. Visst, jag förstår -- inte minst genom Anitas beskrivning -- att casting är ett jävla sjå och jag har full acceptans för att man bara har tid att kontakta dem man går vidare med. Men den här gången gjorde jag honom en tjänst genom att från början flagga för en risk som förelåg. Jag tycker att professionalitet och vanlig hövlighet borde få honom att ta sig dom två minuterna det tar att få iväg ett mejl och säga: "Sorry, jag hade missat det. Du hade rätt i att du nog inte är rätt för den här rollen den här gången." För det kunde ju ha varit tvärtom. Det kunde ju ha varit just för att jag varit med som jag var så rätt. Att man tänkte anspela på det som varit. Så nånstans i bakskallen hoppades jag trots allt. Ett tag. Dessutom, om Gud vill och vädret tillåter träffas vi på banan någon gång igen. Kanske om någon roll jag verkligen passar för. Och då är det ju bra om vi båda kan respektera varandra. Jag kommer inte ihåg det exakta citatet om ödmjukhet, men det löd ungefärligen som följer: "Avoid stepping on too many toes, going up. They may be attached to the legs that lead to the asses you have to kiss, going down."
  •  
    Åke
    Skådespelare
    Som alltid Anita M, dina synpunkter är såå bra,den här som den förra om ersättningar. Hoppas de gör att någon/några får upp ögonen. Mvh

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!