Överlev en amatörfilm

Överlev en amatörfilm

Krönika Genom mitt arbete med Filmcafe.se och erfarenheter av lågbudgetfilm har jag lärt mig några viktiga och avgörande saker som hjälper dig att identifiera nybörjare- och överleva inspelningen. Vilka jobbannonser förtjänar extra mycket uppmärksamhet- och vilka gör det inte? Hur tar du kontroll över en inspelning som inte är uppstyrd?

Ovärdelig erfarenhet

Att arbeta på en filminspelning med nybörjare kan vara påfrestande och om situationen blir för extrem är det viktigt att ta kontroll över det som går. Påminn dig själv om att du är på plats för att ge din karriär en skjuts i rätt riktning. Materialet du får från produktionen kan ge dig ett nytt jobb- och det är så du bygger upp en bra showreel.

Jag vill absolut inte skriva illa om nybörjare på något sätt, erfarenheten du får av att arbeta med skolproduktioner kan vara ovärderlig när du arbetar med större produktioner, men det kan vara bra att veta på vilket sätt du kan hjälpa till.

Hur kan du hjälpa till?

Att ta kontroll över situationen och erbjuda förslag kommer att hjälpa regissören, din karaktär- och bidra till resultatet. Var öppen för regissörens förslag, men ha alltid egna idéer om regissörens tagit slut. Ta kontroll över karaktären du ska gestalta redan från start.

Prata inte dåligt om någon på inspelningsplatsen. Kom ihåg att nybörjare ofta är mer stressade än etablerade filmarbetare. Fokusera på ditt eget arbete och repetera din scen med en motspelare medan teamet riggar för nästa tagning. Försök att bidra med det du kan.

Om regissören tidigt gjort klart att “Jag är öppen för vad som helst” bör du vara försiktig med att komma med förslag i förebyggande syfte. Låt regissören komma med förslag på ändringar, sedan kan du hålla med. Efter att du är klar med scenen och regissören ropar “Bra, den tar vi!”. Föreslå artigt “Har du något emot att vi provar något annat, så att ni får lite variation?”. Det är få regissörer som säger nej, de flesta tycker det är bra att du hjälper dem med möjligheter i klippningen.

Ta med egen mat. Ja, det kan låta konstigt men på det sättet har du alltid den energi som behövs. Frukt, nötter eller choklad kan räcka långt då dagarna blir längre än planerat.

Var noga med att ge både regissören och producenten dina kontaktuppgifter när inspelningen är klar. Om du inte hört något efter åtta månader bör du ta kontakt och fråga efter material och sluta inte förrän du fått något att använda.

Fraser som avslöjar en nybörjare

På Filmcafe.se granskas alla annonser innan de publiceras- och vi tillåter annonser från både professionella bolag och yrkesförberedande skolor. Medlemmarna får själva avgöra vilka annonser som passar dem bäst, men det kan vara bra att veta när det är en oerfaren filmare som annonserar. För dig som är filmare kan det också vara bra att tänka på hur du formulerar dig eftersom du naturligtvis inte vill framstå som en amatör, oavsett om du är det eller inte.

“Jag har en unik idé”
Kan betyda att filmaren inte är tillräckligt insatt i genren, eller att manuset är så ovanligt att det inte går att sälja. Inget av alternativen är bra.

“Vi söker skådisar”
Filmaren har arbetat så lite med skådespelare att han inte vet hur stötta de kan bli av att noschalant kallas för skådisar. En erfaren filmare säger skådespelare.

“Du behöver läsa manuset för att få reda på vad som händer”
En erfaren filmare vet att det behövs ett intressant manus för att locka ett team till produktionen. Om historien är bra ska manuset innehålla ett fantastiskt slut och en erfaren filmare kan pitcha det effektivt redan i annonsen.

“Det är svårt att beskriva filmen kortfattat”
Om filmaren ber om ursäkt för att han inte kan pitcha historien effektivt är manuset inte tillräckligt genomarbetat. Första intrycket blir amatörmässigt och det finns en risk för att problemen med historien spökar genom hela produktionen.

“Många har visat intresse”
Betyder det att många har tackat nej? Att många har läst manuset men inte gillat det tillräckligt för att vilja vara med?

Den amerikanska tidningen Script Mag har sammanställt en lista på fraser inom filmbranschen som du förmodligen läst här på Filmcafe.se, använt, eller åtminstone hört någon säga. Läs den underhållande och träffsäka listan här.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
11 april 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Christoffer
Christoffer
Bra artikel. En ny fras som har dykt upp är ”filmen kommer att visas på festivaler”. Känns som ett säljtrick snarare än ett löfte och jo jag hoppas på att åtminstone tre som jag har varit med om faktiskt kommer att göra det.

Jessica
Jessica
Ytterligare ett yttryck som får mig att dra öronen åt mig och ställa mig i startgroparna för att springa LÅNGT är "vi söker någon som kan hålla i kameran".

Johan
Johan
Bra artikel och väl formulerat!

Willy
Willy
Mycket tänkvärda ord.

Anita
Anita
Och det kommer gärna en fortsättning på den frasen om att det är svårt att beskriva kortfattat... "Det handlar i grunden om det goda mot det onda." Den frasen och när de säger att de letar "skådisar" - precis som Robert skriver om... Där tackar jag nej direkt. För då vet jag att jag har att göra med människor som tror att de kan springa innan de ens lärt sig krypa. Robert, rakt igenom en väldigt, väldigt bra artikel! Anita

Tomas
Tomas
Oj, vad bra skrivet! “Det är svårt att beskriva filmen kortfattat”, jo tjena. Den har man hört mer än 1 gång... :P

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!