Regina Hedman – Agent

Regina Hedman – Agent

Intervju Vad gör en agent? Varför har man en agent och hur fungerar relationen mellan agent och klient? Sedan år 2002 representerar Regina Hedman komikern och skådespelaren Robert Gustafsson och tillsammans driver de Robert Gustafsson Management.

Vad gör en agent?

En agent företräder en skådespelare, regissör, manusförfattare, artist och även filmarbetare. Agentens arbete är att finna bra roller för sina klienter inom scen, film och TV och göra en bra förhandling samt upprätta ett uppdragsavtal med så fördelaktiga villkor som möjligt. Många kända skådespelare och andra upphovsmän har idag en agent, det är dock agenten som väljer om denne vill representera hen. Regina Hedman började arbeta som agent då hon blev headhuntad av sin tidigare chef på SVT – Sven Sjönell, som ihop med Vicky von der Lancken 1993 startade Sveriges första agentur för upphovsmän, Agenterna för Film, TV & Teater.

- Då jag under nästan 10 år på SVT arbetat med upphovsrättsfrågor samt var förhandlare och avtalsansvarig så hade jag en stor kännedom inom området. Jag hade även lärt känna många av de klienter som representerades av FTT Agenterna då jag haft kontakt med de flesta vid förhandling när de skulle medverka i produktion på SVT. Så det var enkelt för mig att ”byta sida”, förklarar Regina.

Skiljer sig agentens arbete i Sverige jämfört med USA?

Nu för tiden är det mycket vanligt att en skådespelare har en agent. Dock börjar klimatet likna det vi ser i USA där agentur ofta tackar nej till att representera en skådespelare om denne inte har uppnått en viss status eller är tillräckligt eftertraktad i branschen. Regina arbetar med en av de mest eftertraktade skådespelarna i Sverige. När hon värvades 1998 från Sveriges Television som agent till Sveriges första agentur, Agenterna för Film, TV, och Teater så var Robert Gustafsson en av agenturens klienter.

- Jag fick glädjen att arbeta med ett stort antal klienter inkl. Robert. Robert Gustafsson var vid den tiden (och är så även idag) så eftertraktad att vi snart märkte att jag var tvungen att hantera frågor som gällde enbart Robert på större delen av min tid och att jag inte hann med att samtidigt göra ett bra arbete för mina övriga klienter. Jag kom då överens med agenturen att sluta hos dem för att istället ihop med Robert starta ett eget management för honom.

År 2002 startades Robert Gustafsson Management där Regina fungerar dels som Roberts agent och tar emot förfrågningar, förhandlar för honom samt upprättar avtal. Hon fungerar även som producent i hans produktionsbolag Prodhouse AB och många av de kringaktiviteter såsom dansbandet ROLANDZ, Dvd- och Tv-produktioner, böcker, Robert Gustafsson Selected m.m. är idéer som Regina drivit och genomfört tillsammans med Robert.

- En stor och respekterad agentur som ex. William Morris Agency som representerar många av USA:s namnkunniga skådespelare, arbetar väldigt nära producent och castingansvarig på de olika produktionerna. Inte sällan är de även medproducenter i olika produktioner och är med och styr vilka skådespelare som skall medverka i en produktion. Så arbetar inte vi agenter i Sverige, även om vi också ofta arbetar nära produktionsbolagen och castingansvarig och rekommenderar skådespelare till olika roller etc., berättar Regina.

På det stora hela är alltså agentens arbete i Sverige detsamma som för en agent i USA, även om vissa skillnader finns.

Hur kan jag gå tillväga om jag vill arbeta som agent?

Om man vill arbeta som agent är det bra om man har en viss kännedom om Film-, TV- och scenbranschen. Det är även bra om man kan lite juridik och känner till upphovsrättslagen samt läser in sig på de kollektiva avtal som finns.

Det behövs fler duktiga agenter, så det välkomnas i branschen! Det är värdefullt om man kan gå som assistent för någon duktig agent och på så sätt erhålla kännedom om arbetet, lära känna klienter etc., avslutar Regina.

Vinn biljetter till Reginas föreläsning

Vad gör en agent? Varför har man en agent? Och hur fungerar relationen mellan agent och klient? Dessa frågor kommer att besvaras av Regina Hedman på mässan ”Hello Actors” den 12 september.

Vill du vinna två biljetter till Reginas föreläsning?

Tävla om biljetter!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
8 september 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.