Bli medlem Logga in

Karriär

Från statist till skådespelare Krönika

Från statist till skådespelare

Våga anta utmaningen! Nöj dig inte med att strosa fram och tillbaka på Arlanda som bakgrundsstatist om du har högre ambitioner.

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Tommy Åberg, skribent för Filmcafe.se
6 augusti 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Joel
    Sångare (Baryton)
    Svårt att säga bergsäkert vad som är väl valda ord kanske, men det här tror jag på.
  •  
    Kerstin
    Skådespelare
    Toppen artikel
  •  
    Ashkan Josef
    Skådespelare
    Underbar artikel!
  •  
    Tommy
    Skådespelare
    Verkligen en tråkig erfarenhet, Nina. Det verkar ha varit en paniksituation efter ett avhopp. Men det är ju synd om du säger nej till din skådespelarkarriär pga denna händelse. Risken att det ska hända något liknande är väldigt liten för att inte säga obefintlig när du nu vet du hur du ska ställa dina frågor och dina krav. Själv brukar jag be om ett manus och betänketid innan jag accepterar ett erbjudande. Om produktionsbolaget är seriöst accepterar man ett sådant rimligt krav.
  •  
    Nina
    Annan befattning
    Efter att ha gått teater skolor och spelat teater ,Blev jag upp ringd om en liten roll med få repliker till en känd film ,Tackade ja och åkte till Göteborg ,väl framme mötte filmteamet upp mig och gav mig en tjock pärm med all manus som dom bad mig läsa och lära mig på hotellet som jag skulle tillbringa natten på .Så lite repliker var det inte , Hur skulle jag nu kunna lära mig denna kvinna som jag skulle gestalta på bara någon timme ?Och alla repliker ? Mina år på teater skolorna, agerande på teatern och som statist var som bortblåst ,Allt låste sig ,försökte verkligen att genom föra rollen ( Hon som skulle agera från början hade sex månader på sig sätta sig in i denna roll )Jag åkte hem efter en hel dag och beslöt att aldrig agera mer framför kamera eller publik ,En vecka efter fick jag ett skrivet brev från filmteamet som bad om ursäkt och kompenserade mig med dubbel lön . Men det har satt sina spår än idag ,Om någon Casting ringer mig så tackar jag alltid nej om det är för många repliker
  •  
    Michael
    Skådespelare
    Jag känner igen mycket i artikeln. Började som statist och genom hårt arbete har jag numera arbetat mig upp till skådespelare. Jag spelar bl.a. kyrkvaktmästaren Hugo i Halvvägs till himlen var tredje säsong börjar på C More i dag 29/11.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!