Lite kort om showreels

Lite kort om showreels

Gör en professionell showreel

Det första intrycket är avgörande, framförallt när det handlar om hur skådespelare presenterar sig själva. Här får du värdefulla tips med utgångspunkt i vad våra rollbesättare tycker om showreels.

Vad din showreel ska innehålla?

Förutom den alltid lika viktiga porträttbilden och informationen i ditt CV så är den viktigaste detaljen en showreel. Det är din personliga filmtrailer- specialdesignad för att visa rollbesättare och agenter din bredd och exakt vad du är och kan prestera röstmässigt och fysiskt. Den ska vara kort och aktuell samt fresta en stressad tittare och locka till provfilm.

Vem ska få din showreel?

Första tipset att komma ihåg: Lämna inte ut dina showreels till alla du möter, det är ett slöseri med resurser och pengar. Lämna ut din showreel till dem som har användning av den. Om du har en hemsida är det en god idé att visa scener från din showreel där.

Din showreel bör vara kort

Försök alltid att hålla din showreel kort. Är din showreel för lång blir den omständlig för en rollbesättare att titta igenom då de ska sortera fram ett antal tänkbara kandidater.

Om din showreel är ett är ett collage av olika produktioner, som du vill ladda upp på Internet, bör den inte vara längre än någon minut. Om du istället väljer att göra en showreel där du har med hela scener (på en dvd) kan den totala längden vara ca. 5 minuter. De flesta rollbesättare är ointresserade av ett collage ackompanjerat av musik och vill istället se utvalda spelscener.

Till skillnad från ett bra foto är sannolikheten stor att din showreel hamnar i byrålådan utan att överhuvudtaget blivit visad. Se därför till att scenerna är bra och håller hög kvalitet.

Visa upp en bredd

Försök att hitta klipp som visar upp din bredd och ha de bästa klippen först. De bästa klippen är de som visar upp dig på ett kraftfullt sätt. Om alla du har är gryniga bilder från en amatörproduktion kan det fortfarande vara bättre än en reklamfilm där du knappt syns.

Bifoga ett CV separat

Din Showreel kommer oftast fram i ett sent stadium, när en grovsortering med bildmaterial redan är gjord. Se därför till att bilderna på ditt bifogade CV håller en hög kvalitet också. Var försiktig med att inkludera ditt CV på dvd-skivan. Du målar in dig i ett hörn om du inte kan uppdatera det CV som finns med på dvd-skivan och din showreel känns inaktuell. Det är mycket bättre att bifoga ett uppdaterat CV i pappersform med en snygg huvudbild och bifoga din showreel när du lämnar den ifrån dig.

Ladda upp din Showreel på Internet

Du kommer att behöva din showreel i olika format. Det lättaste sättet för rollbesättare, agenter och managers att se din video/ljud-reel är om du laddar upp den på Internet. På Filmcafe.se kan vi erbjuda våra PLUS medlemmar möjligheten att ladda upp högupplösta showreels här. Många rollbesättare uppskattar även dvd-filmer som de kan spara. Tänk på att VHS-formatet knappt används längre.

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp med att göra en showreel finns det produktionsbolag som kan spela in klipp och fixa till dem som du redan har. Vissa företag kan skapa interaktiva dvd-menyer och lägga in ljud och bilder för att göra din showreel mer personlig. Processen tar både tid och kostar pengar men kom ihåg att det alltid är bättre att inte ha någon showreel än en dålig showreel. På Filmcafe.se samarbetar vi med Intrig Film & TV som har ett exklusivt erbjudande för er medlemmar.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.