Lite kort om showreels

Lite kort om showreels

Reportage

Gör en professionell showreel

Det första intrycket är avgörande, framförallt när det handlar om hur skådespelare presenterar sig själva. Här får du värdefulla tips med utgångspunkt i vad våra rollbesättare tycker om showreels.

Vad ska din showreel innehålla?

Förutom den alltid lika viktiga porträttbilden och informationen i ditt CV så är den viktigaste detaljen en showreel. Det är din personliga filmtrailer- specialdesignad för att visa rollbesättare och agenter din bredd och exakt vad du är och kan prestera röstmässigt och fysiskt. Den ska vara kort och aktuell samt fresta en stressad tittare och locka till provfilm.

Vem ska få din showreel?

Idag är det på Internet du visar upp din showreel och du vill visa upp den för så många relevanta personer som möjligt. Att ha med upp din showreel på branschsidor som Filmcafe.se, där rollbesättare aktivt söker skådespelare och statister, är mycket viktigt. Om du har en hemsida är det en god idé att visa scener från din showreel även där. En rekommendation är att även ha med en signatur i dina mail med länk till ditt CV på FIlmcafe.se och även en direktlänk till din showreel.

Din showreel bör vara kort

Försök alltid att hålla din showreel kort. Är din showreel för lång blir den omständlig för en rollbesättare att titta igenom då de ska sortera fram ett antal tänkbara kandidater. och de tittar ofta igenom den via mobila enheter.

Om din showreel är ett är ett collage av olika produktioner bör den inte vara längre än någon minut. Om du istället väljer att göra en showreel där du har med hela scener kan den totala längden vara ca. 5 minuter. De flesta rollbesättare är ointresserade av ett collage ackompanjerat av musik och vill istället se utvalda spelscener. Scenerna behöver vara bra och hålla en hög kvalitet.

Visa upp en bredd

Försök att hitta klipp som visar upp din bredd och ha de bästa klippen först. De bästa klippen är de som visar upp dig på ett kraftfullt sätt. Om alla du har är gryniga bilder från en amatörproduktion kan det fortfarande vara bättre än en reklamfilm där du knappt syns.

Ladda upp din Showreel på Filmcafe.se

Du kommer att behöva din showreel i olika format. Det lättaste sättet för rollbesättare, agenter och managers att se din video/ljud-reel är om du laddar upp den på Filmcafe.se. På Filmcafe.se kan vi erbjuda våra PLUS-medlemmar möjligheten att bifoga 20 (!) högupplösta showreels.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
7 mars 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.