Bli medlem Logga in

Karriär

I väntan på filmjobbet Krönika

I väntan på filmjobbet

På Filmcafe.se finns både professionella skådespelare, filmarbetare och personer på väg in i branschen. Oavsett vart du befinner dig i karriären behöver du ibland ställa frågan till dig själv: Hur ska jag tjäna pengar och samtidigt vara tillgänglig för auditions och andra filmjobb? Är servitörsjobb det enda alternativet? Svaret är nej, det finns många jobb där det t.om. passar sig att du är t.ex. skådespelare. Dessutom är det ofta bra att ha flera jobb, det kan hjälpa dig i filmkarriären.

Skådespelarens jobb

Om du är en person som gillar drama känner du till att hela världen är som en stor scen, men vissa är mer förberedda för strålkastarljuset än andra. För en viss typ av jobb kan dramatiska drag vara en stor fördel, eller t.om. ett krav. Vi börjar med att definiera skådespelarens jobb eftersom den här artikeln främst riktar sig till våra medlemmar framför kameran.

En skådespelares jobb är att porträttera karaktären och övertyga publiken om att karaktären är äkta. Målet är förstås att engagera publiken och dra dem in i historien. Att lyckas med detta är viktigt oavsett om du har en stor eller liten roll då alla karaktärer samspelar för att skapa en känsla av verklighet.

Det finns många olika sätt att närma sig en karaktär och skådespelare ägnar sig därför mycket åt research. Ibland genom att testa yrken karaktären har, hobbies eller andra aktiviteter som gör det lättare att sätta sig in i hur karaktären tänker och agerar. Om rollen är krävande och karaktären behöver hantera t.ex. dödsfall träffar skådespelaren ofta personer som varit i liknande situationer för att lättare förstå dem och ta vara på känslorna som är involverade. Det kan också vara en stor fördel att själv ha upplevt saker i sitt liv. Att ha träffat människor, rest och deltagit i olika sammanhang som berikat livet.

Om du inte kan hitta det där heltidsjobbet med en bra lön som möjliggör chansen att jaga skådespelardrömmar behöver du vara smart och flexibel. Du behöver en regelbunden inkomst fram till dess att du bokat din första riktigt stora reklamroll, eller roll i en dramaserie. Vilka andra färdigheter har du?

Att kombinera olika jobb

Vid unga år visste jag att film var det jag ville ägna mig åt resten av livet, men efter några års frilansande ville jag ha en mer stabil inkomst, för kreativitetens skull. Att behöva pengar kan visserligen fungera som en bra (yttre) motivation, men jag ville ha utrymme att göra mer riskfyllda projekt också, inte enbart de som genererade säkra pengar. Jag valde därför att engagera mig i filmutbildningar. Något som jag aldrig ångrat och blev en specialist på efter 19 år i skolans värld. Men var jag feg som valde att jobba med filmutbildningar? Nej, det var ett val jag gjorde för att kunna ägna mig åt det jag älskar maximalt mycket, på mina egna villkor. Förutom att mitt nätverk blev mycket stort med många fd. studenter i filmbranschen pratade jag om det jag brinner för hela dagarna, nämligen film. En trygg bas gav mig också möjligheten att utveckla de kreativa projekt jag inte riktigt vågade mig på tidigare. Filmcafe.se är ett av dem och på mitt produktionsbolag utvecklade jag en TV-serie á sex avsnitt. På loven hann jag med att frilansa på t.ex. Almedalsveckan, göra TV-reportage och annat spännande.

Hur orkar du? Det frågade en lärarkollega. Jag svarade att lösningen för min del var att låta jobben berika varandra. Mina elever ger mig så mycket. De är trendkänsliga och har stenkoll på allt som är nytt och dessutom blir mitt nätverk enormt. Produktionsbolaget gör att jag håller mig ajour med branschen, träffar folk, och många av dem kommer gärna och gästföreläser på skolan. Filmcafe.se är verktyget som gör det möjlighet för mig att träffa, underhålla och möta viktiga personer i branschen, något som är viktigt för mina båda övriga jobb.

Okey, ni förstår vart jag vill komma. Jag jobbade 300%, enligt försäkringskassan, var föräldraledig en dag i veckan, men fick hålla på med min dröm. Att jobba 300% med det jag älskar var en ynnest och något som gav mig energi, inte tvärtom.

Sedan två år arbetar jag heltid med praktiskt filmarbete igen, jag längtade tillbaka till att jobba med produktion på heltid. Om några veckor kommer en före detta mentorselev och praktiserar hos mig!

Vad har du för jobb som du kan kombinera med dina färdigheter inom skådespeleri eller filmarbete?

Vilka jobb kan passa?

Det finns många jobb som passar en skådespelare, här nedan listar jag några, men jag ser framemot att höra era tips! Skriv dem i kommentarsfältet nedan.

1. Personlig tränare, coach, yoga-instruktör
Att jobba på en skola innebär att du alltid står på scen, men kan vara lite lurigt eftersom de flesta skolor har ferietjänst. Det innebär att du inte kan ta ledigt när du vill eftersom du är ledig när eleverna är det. Men, fördelen är att ledigheten är lång och sammanhållen. Kan fungerar bra om du driver eget företag men inte om du regelbundet behöver gå på auditions. Då kanske det passar bättre att arbeta som coach eller personlig tränare! Om du är i fysisk form, tränar och är intresserad av hälsa är detta en bra möjlighet. Tiderna är flexibla och du kan själv bestämma hur hårt du vill jobba. Dessutom är det ofta bra att vara i form när du arbetar med skådespeleri.

2. Barnvakt
Kanonbra jobb när du behöver vara flexibel och dessutom lukrativt om du är bra med barn. Du kan klämma in manusläsning och annat när barnen somnat- eller be dem läsa repliker mot dig!

3. Personlig assistent
Jag känner personligen flera vänner som arbetar som personliga assistenter och och det berikar dem. Ett utmärkt tillfälle att ta del av olika människoöden, om du kan lägga ditt ego åt sidan.

4. Catering
Du jobbar med människor, får betalt per timme och ibland dricks. Olika platser att besöka vid varje tillfälle.

5. Redigera showreels
Wow, den kom lite oväntat. Personligen har jag redigerat över 200 showreels åt bl.a. medlemmar på Filmcafe.se. Det är ett utmärkt sätt att träffa andra skådespelare men också analysera scener och avgöra vad som verkligen behövs. Att redigera är konsten att utesluta oväsentligheterna. Mycket nyttigt att öva på!

Tipsa om egna erfarenheter nedan!

Det handlar om att hitta vad som passar bäst för dig, vad som gör dig lycklig, och vad du är villig att engagera dig i för att kunna jobba med din dröm. Kanske är den bästa lösningen för dig att ha olika typer av jobb som alla har med branschen att göra?

Det finns många jobb som passar en skådespelare, nu har jag listat några, men jag ser framemot att höra era tips!

Skriv dem i kommentarsfältet nedan.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 november 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Joel
  Skådespelare
  Skulle vilja tillägga allmänt service inriktade jobb är närande. Tex hotell, restaurang och även telemarketing o event. Marknadsföring som nämnt nedan är väldigt viktigt, tillsammans med pr. På många sätt är man sitt eget varumärke, oavsett vad man tycker om det. Trevlig helg!
 •  
  Lotta
  Skådespelare
  Jag arbetar med direkthandel och gör jobbet från min mobil. Att kunna arbeta på tunnelbanan, på shoppingrundan, på festen, i väntrummet, på kursen, på bilprovningen, på klassträffen....ja precis när jag vill - gör att det blir möjligt för mig att bygga upp ett bra CV på kort tid, träffa underbara människor på inspelningarna o knyta kontakter. Jag får utvecklas och äntligen använda mig av de erfarenheter jag bär med mig från ett minst sagt omväxlande liv. Jag är så tacksam för möjligheten att kunna gå ALL-IN med skådespeleri ?? / Stor kram! Lotta :)
 •  
  Anders
  Producent
  Tack för en bra och viktig artikel. Ett ypperligt jobb för skådespelare och även för filmare är marknadsförare. Det kan ofta skötas med en laptop oberoende av plats och arbetstider. En marknadsförare som jobbar online kan välja att bo i länder rmed låg kostnadsnivå mellan rollerna. Samtidigt är det bra att kunna förstås eftersom vi skådisar säljer in oss själva och de projekt som vi medverkar i. Det kan även vara användbart för crowdfundingkampanjer och filmlanseringar m.m. Jag själv tänker nästa månad flytta till Filippinerna på obestämd framtid och enbart arbeta med laptop/telefon som marknadsförare. Heja dig/Heja oss!