Bli medlem Logga in

Karriär

Filmarbetaren är din vän Krönika

Filmarbetaren är din vän

Utmaningen är att tillsammans med andra sätta samman en inspelning full av energi och passion, oavsett vilken kväll det gäller eller vilken tagning det är. Vad behöver en skådespelare veta om filmarbetaren?

Byt perspektiv

När jag studerade på Stockholms Filmskola följde en vän med mig till skolan en dag. Hon var skådespelerska och läraren tyckte det var okey att hon var med på dagens sista föreläsning, som handlade om de olika rollerna i ett filmteam. Senare på kvällen berättade min vän hur givande hon tyckte det hade varit att delta på föreläsningen, hur hon som skådespelare hade nytta av det vi filmarbetare behövde tänka på. Så här kommer därför en text om det, vad en skådespelare behöver veta om filmteamet!

Till att börja med en kort notering om skådespelare och filmarbetare. Det finns förutfattade meningar om hur en skådespelare beter sig på en inspelningsplats och precis som med alla stereotyper är det oftast påhitt. Förutom att det handlar om fördomar kan inställningen förstöra ett samarbete redan innan det påbörjats. Är du beredd?

Alla skådespelare är inte divor, extroverta och gillar uppmärksamhet. Visst gillar vissa att stå i rampljuset, men många är blyga, ödmjuka och introverta. På samma sätt finns det fördomar om filmarbetare och därför serverar jag ingen lista med “hur du ska göra och tänka”, eftersom det bara förstärker stereotyperna.
Varje skådespelare och filmarbetare är en individuell konstnär och har ett eget sätt att arbeta och om du är ny i branschen är det bäst att lära sig om de olika ansvarsområden som finns på en inspelningsplats.

Överhuvudtaget är det bra att byta perspektiv ibland för att lättare förstå sin egen roll. Jag tycker fortfarande att jag lärde mig mest om regi då jag själv provade på skådespeleri och blev regisserad. I min lärarroll är det bra att bli påmind om hur det är att vara elev och sätta sig i skolbänken själv ibland. Ni förstår min poäng, vill du få bättre förståelse hur du ska kunna dra nytta av filmteamet maximalt, testa att ställa dig framför/bakom kameran själv.

Filmarbetarna är dina vänner

Så, vad behöver en skådespelare tänka på när de kommunicerar med filmarbetare? Nästan alla i ett filmteam ansvarar för att, på något sätt, få skådespelaren att se rätt ut, låta och prestera sitt allra bästa. Ur det perspektivet är det lätt att förstå hur viktigt det är för en skådespelare att kunna samarbeta bra med filmarbetarna.

Flera skådespelare jag träffat uttrycker möjligheten att träffa så många människor en viktig orsak till att yrket är så roligt. Att vara en del av ett större sammanhang och ha en viktig roll att fylla i helheten. Utmaningen i att tillsammans med andra sätta samman en föreställning full av energi och passion, oavsett vilken kväll det gäller eller vilken tagning det är. Filmteamet är ett sådant kollektiv, men ett kollektiv där de etablerade skådespelarna ofta har mycket makt.

Det finns många exempel där skådespelare jobbar i perfekt symbios med resten av filmteamet, men dessvärre lika många där det inte fungerar. Filmteamet arbetar inte för dig och du arbetar inte för dem. För att en inspelning ska fungera så bra som möjligt behöver alla arbeta tillsammans. Var trevlig mot filmteamet och visa respekt för dem som får dig att se bra ut i bild. Erfarna filmarbetare anstränger sig ofta till det yttersta för att inte störa en skådespelare. Men de är lika mycket konstnärer som en skådespelare och de tar sitt hantverk på stort allvar. Om ljuset ser dåligt ut i en scen blir en elektriker och en fotograf lika olyckliga som en målare blir om de misslyckas med en tavla.

Vi tar B-ljud som ett annat exempel, personen som ansvarar för mick-bommen, är den i filmteamet som är närmast skådespelaren. Om skådespelaren är inkännande blir relationen god, annars blir den sämre och ni pratar inte alls. Oavsett kommer det inte att förändra det faktum att B-ljud behöver vara nära skådespelaren, ofta nära ansiktet, oavsett vad ni har för relation. Den kan lika gärna var god.

När skådespelaren inte jobbar gör filmarbetaren det

Naturligtvis finns det säkerhetsaspekter att ta hänsyn till också. Stå inte mitt i en scen och prata om privata saker när filmteamet riggar, när du inte skådespelar, jobbar filmarbeterna. Passa istället på att förbereda dig inför tagning och om det passar sig med en paus kan du använda toaletten så att du inte behöver gå när det väl är dags för tagning igen. Förresten, om det är en paus för skådespelarna, glöm inte att meddela vart du går så att filmarbetare inte behöver vänta medan du dricker latte i ett närliggande café.

Sugen på att läsa mer om vem som gör vad på en filminspelning? Kolla in Voodoofilms lista!

Lycka till med alla spännande samarbeten och de stordåd ni kommer uträtta tillsammans!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Göran
  Filmpedagog
  Många skådespelare kan en hel del om hur tekniken fungerar, så det märks att det gynnar karriären att lära sig. En orsak är att många inspelningar är extremt underbemannade så att skådespelare kan få anledning att rycka in bakom kamera. En annan orsak är att ju mer skådespelare kan om tekniken, desto lättare att förklara. Som regissör har jag även märkt att de som kan tekniken ofta vågar mer (de som inte kan tekniken är mer benägna att sänka rösten när de befinner sig framför mikrofonen).
 •  
  Lotta
  Skådespelare
  Tack för bra läsning Robert! ??