Bli medlem Logga in

Karriär

Första dagen på inspelning Reportage

Första dagen på inspelning

Oavsett om du jobbar med reklamfilm, spelfilm eller dokumentärer kan dessa tips hjälpa dig att komma igång efter vinterns sömniga dagar.

Tekniker

Första dagen på inspelningsplatsen är alltid lite trevande. Även om du spenderat veckor eller t.om. månader åt att planera inspelningen kan känslan av att “du inte har någon koll” smyga sig på. Så, hur kommer du igång? Hur kommer du upp på banan igen för att tänka på allt det där viktiga du tänkte på kvällen innan? Nedan kommer mina tips, som förhoppningsvis hjälper även dig.

Teknikerna nedan är sådant som fungerar för mig personligen. Om de passar även dig, gör som jag och använd punkterna nedan som en checklista! Jag använde dem senast idag på inspelningen av en kampanjfilm, otroligt ringrostig!

Utforska omgivningen

Så snart du kommit till inspelningsplatsen behöver du utforska den. Ta vara på det som gör just den inspelningsplatsen till något speciellt. Vackra miljöer, fördelaktiga platser, rekvisita och annat som du kan använda i filmen.

Tänk som en klippare

Har du någon gång klippt film vet du hur mycket man även lär sig om en inspelning i processen. Försök att tänka som en klippare när du är på plats och planera hur bilderna passar ihop? Fungerar bildavsökningen, rörelseriktiningen och kan du göra ett grafiskt montage? Kanske kan du förbereda för en läcker övergång redan när du filmar?

Skapa atmosfär

Vad är atmosfär? Jag syftar på tonen, stämningen och känslan i bilden. Du kan skapa atmosfär med hjälp av ljussättning och färger. Kanske kan du filma i soluppgång, skymning eller med rök och dimma?

Hitta nya vinklar

Om du vill skapa något som är visuellt engagerande bör du hitta engagerande perspektiv. Testa nya kameravinklar och kamerarörelser. Testa att placera kameran på en plats du inte placerat den tidigare, kanske kan du ha bilder i bilden? Våga experimentera!

Tappa inte motivationen

Det kan vara svårt att bibehålla passion och motivation för ett projekt, framförallt om det pågår länge. Men om du tappar motivationen blir samtliga punkter ovan mycket svåra att uppnå. Det är därför av yttersta vikt att du hittar metoder för att bibehålla motivationen för projektet så länge det behövs.

Hur tänker du de första dagarna på en inspelningsplats för att bli varm i kläderna? Hur tänker du för att hitta engagerande vinklar? Hjälp varandra och låt oss veta i kommentarerna nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
10 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!