Jobba som assistent

Jobba som assistent

Webb-tv Många börjar sin filmkarriär bakom kameran som produktionsassistent och jobbet är mycket viktigt! Men vad är det en produktionsassistent behöver göra egentligen? Det är betydligt mer än att koka kaffe och hämta vattenflaskor. Här kommer tipsen du behöver för att vara den bästa produktionsassistenten du kan vara.

Kommunicera tydligt

På en större produktion jobbar du ofta nära både regissör och fotograf. Om du blir ombedd att göra något är det mycket viktigt att du också kommunicerar att det är gjort, så att ingen sitter och väntar på dig i onödan.

1. Var tydlig med om du kan göra det du är ombedd att fixa
2. Var tydlig med att uppdraget är utfört

Var noga med att kommunicera om du har stött på problem. Det är bättre med dåliga nyheter än inga nyheter alls.

Förutsäg behov

En duktig produktionsassistent kan förutsäga vad andra behöver. På en filminspelning är många fokuserade på sin uppgift men det kan vara svårt att se helheten. Eftersom du antagligen rör dig mellan olika stationer kan det blir lättare för dig att förutse sådant som andra missat. Det är ofta inte så avancerade saker personer i ett filmteam behöver. Det kan vara en penna/batterier/silvertejp, men om du kan erbjuda dem vad som behövs innan de frågar om det blir du en hjälte.

Håll inspelningsplatsen ren

En perfekt och uppskattat syssla är att hjälpa till med ordningen på inspelningsplatsen. Ta hand om skräp och annat som inte används och gör det utan att någon behöver be dig. Så snart någon behöver be dig om hjälp med t.ex. städning tappar de fokus från sådant de borde koncentrera sig på.

Var nåbar hela tiden

Din uppgift är ofta att lösa akuta situationer. Därför behöver du hela tiden vara nåbar. Ha telefonen på ljudlös men missa inget samtal, glöm inte att bära med dig en laddare och batterier. Det här betyder inte att du alltid är rätt person att utföra ett eventuellt uppdrag, men du vill inte vara personen teamet inte kan hitta då det är panik.

Hitta sätt som gör inspelningen smidigare

Tipsen ovan hjälper dig att bli hjälten som gör att produktionen fungerar så smidigt som möjligt. Att kommunicera tydligt och ofta, ha nödvändigheter redo, hålla platsen städad och hjälpa till så att t.ex. maten inte glöms bort. Då är du personen som bidrar till att dagen flyter på så smidigt som möjligt. Du tar hand om allt som är på väg atta falla mellan stolarna, så att teamet kan fokusera på respektive uppgift.

Så här kan en inspelningsdag se ut

I filmen nedan har RocketJump Film School spänt fast en GoPro på en produktionsassistent för att visa hur en dag på en filminspelning kan se ut. Vad har du för erfarenheter och råd att dela med dig av till någon som ska arbeta som produktionsassistent? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
25 november 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.