Tips för bättre huvudbild

Tips för bättre huvudbild

Reportage Huvudbilden är den enskilt viktigaste marknadsföringen för en skådespelare och det är förbluffande hur många som inte tar den på allvar. Det är dags att fixa till bilderna nu, när en rollbesättare ser din bild bland ansökningarna vill du att de ska tänka: “Ja, ring den personen direkt!” inte “Jag kan inte se hela ansiktet…”.

Ditt visitkort

Din huvudbild är ditt visitkort som får rollbesättare att lägga märke till dig. Det kommer att skickas och mailas till en mängd rollbesättare som ibland ser över 100 CV:s på en dag via t.ex. Filmcafe.se. Om din huvudbild är dålig, framställs du som dålig. Du vill upplevas som seriös, inte oseriös, hur du väljer att presentera dig med en bild är därför ovärderligt. Vad är en seriös bild? Det är INTE en bild i profil, det är INTE en semesterbild och det är definitivt INTE en bild med ett snapchat-filter.

1. Ta hjälp av ett proffs

Det är värt att spendera pengar för att få en bra huvudbild. Hitta en professionell fotograf, som förstår ljus och som arbetar med fotografi på heltid. Inte en kompis som gärna testar sin nya kamera. Kompisens bilder kan du ha med på ditt Instagramkonto istället. Om din huvudbild ser billig ut är den antagligen det också och intrycket blir att du inte tar din karriär på allvar.

2. Välj personlighet före glamour

Det är viktigt att bilden faktiskt ser ut som du. Ta det varligt med filter och retuscheringar. En rollbesättare förväntar sig att du ser ut som på bilden och de blir garanterat inte glada om du dyker upp och ser helt annorlunda ut. Din bild ska representera din typ, ålder och rynkor inkluderat. Bilden ska representera dig en bra dag, visa din ålder och vem du är. Det handlar inte om typen du vill vara, det ska vara typen du är.

3. Allt handlar om ögonen

På Filmcafe.se godkänner vi inte huvudbilder där ögonen inte syns ordentligt. Precis som i en film handlar allt om ögonen och vad som händer bakom dem. Det är din närbild, ditt ögonblick. Dina ögon ska vara perfekt skarpa, levande och fyllda av energi. Det måste finnas en ljusglimt i dina ögon för att de inte ska se livlösa ut. En duktig fotograf vet hur den ska locka fram en blick, en bakgrundshistoria, så att du skiljer dig från mängden.

4. Ta hänsyn till ljus och bakgrund

Generellt är en bra huvudbild en bild från bröstet och uppåt med bra ljus i ditt ansikte. Inga dramatiska skuggor och inga extrema närbilder. Titta rakt in i kameran och undvik udda gester eller grimaser. Se till att skärpedjpet är kort så att inte bakgrunden är i fokus och du är den som står ut i bilden. Vi behöver inte se dig stående på en strand eller vid en käns staty. Bilden ska handla om dig, inte miljön.

5. Naturligt ljus eller studioljus?

Vissa fotografer erbjuder båda alternativen och valet av ljus ger bilden olika karaktär och känsla. Naturligt ljus ger ofta en känsla av “äkta” film, vilket jag personligen föredrar. Studioljus upplevs ofta mer polerat och har en mer neutral bakgrund. Båda alternativen kan fungera mycket bra och kanske ska du välja med utgångspunkt i rollerna du är intresserad av. Studiobild när du söker roller för TV och naturligt ljus när du söker roller för en film.

6. Kläder och rekvisita

Jag har sett många underliga huvudbilder på Filmcafe.se. Medlemmar med konstiga hattar och till och med uppstoppade djur i bild. Varför? För att de velat stå ut och skilja sig från mängden med sin bild, men vi får inte bli desperata. Bilden ska vara enkel, stilfull och följa formatet rollbesättarna önskar. Det är professionalism som gör att du blir upptäckt, inte desperation. Välj en enkel tröja utan tryck, med en färg som matchar dina ögon. Ha inte med någon rekvisita i din bild. Det finns de som ändrar huvudbild beroende på vilken roll de söker och det finns förstås en poäng med det, men klä inte ut dig till t.ex. en polis om du säker en sådan roll. Det blir lätt fel, klyschigt och begränsar dig.

7. Var försiktig med smink

Idag finns det oändligt med möjligheter att retuschera bilder och det är närmast en norm att använda filter från appar som Instagram och Snapchat i olika sammanhang. På ett CV när du söker filmjobb är det inte något att rekommendera, inte heller att ha för mycket smink. Återigen, bilden ska visa upp dig, som du ser ut, på en bra dag. Det ska inte se ut som att du försökt för hårt och filter ger bara ett oseriöst intryck.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
5 januari 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Thomas
Thomas
Läsvärt. Jag tror att jag har rätt ok bilder för det mesta, men ibland är det bråttom att byta bild så den är uppdaterad när man tror att castare från en aktuell produktion kan tänkas titta in. Då får man göra det bästa av läget så man åtminstone har en bild med samma skägg eller nyrakade haka som man för stunden har i verkligheten. Det är för övrigt dags att uppdatera min nu, jag har mer hår på huvud och haka och vill hitta en neutral bakgrund i stället för grönska som det är nu.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!