Kalle i ett nedsläckt land

Kalle i ett nedsläckt land

Intervju I den populära realityserien Nedsläckt land får vi följa Kalle Rosensköld och nio andra deltagare på en resa långt ifrån mobiltelefoner, kranvatten och värme. Vad händer egentligen med vårt moderna samhälle om elektriciteten försvinner?

Mystisk casting

Kalle är medlem på Filmcafe.se, utbildad filmarbetare och älskar allt som har med filmskapande att göra. Han är nu TV-aktuell framför kameran med realityserien ”Nedsläckt land” där tio deltagare undersöks i ett experiment.

Det som fångade Kalles intresse var utmaningen och det unika med castingen. SVT castade folk utan att berätta vad inspelningen egentligen innebar och Kalle fick endast instruktionen att packa för två veckors semester. Något han upplevde som både läskigt och spännande.

De tio deltagarna delades in i två grupper som flyttade in i två olika hus. Det ena huset var en modern lyxvilla där allt sköttes med dagens teknik, det andra en gammal gård med färre moderna bekvämligheter. När strömmen gick trodde de därför att det var ett vanligt strömavbrott och började leta efter proppskåp i husen. Men det var då experimentet satte igång, och så småningom kom mat, vatten, värme och avlopp att slås ut. Kalle beskriver upplevelsen som något alldeles särskilt.

- Fantastisk. En ögonöppnare. Det finns ju egentligen tre aspekter. 1: Hur vi agerade i själva experimentet. 2: Hur vi hade agerat i verkligheten. 3: Hur vi hade agerat utan att bli filmade 24/7. Otroligt intressant! Det finns massor av saker jag hade gjort annorlunda i verkligheten och utan filmteam.

Blev förändrad

Kalle upplever att han förändrades av experimentet och att han blivit bättre förberedd mentalt för en eventuell kris. Om man bortser från tekniska krav så var deltagarna helt fria att överleva på sitt eget sätt utan att någon regissör gav dem instruktioner.

- När de tog våra mobiler från oss så förändras allt. Då insåg jag att jag skulle få prövas rejält. Överlag så var den stora ”händelsen” annars att jag insåg att vi människor är jäkligt duktiga på att samarbeta. Vi var trots allt 10 främlingar som inte kände varandra men ändå hittade vi våra roller i experimentet och vad vi kunde bidra med för gruppens bästa.

Kalle skulle inte tveka att hoppa på fler experiment om SVT frågar och programmet har en viss seriositet. Han är glad att realityserien “Nedsläckt land” inte fokuserade på konflikterna utan samarbetet.

Kalles tips till dig

I sitt dagliga arbete utbildar Kalle företag, kommuner och organisationer i hur man skapar film för sociala medier och det är något han vill fortsätta att arbeta med. Hans medverkan i “Nedsläckt land” har även lett till att Kalle blivit inbjuden som föreläsare på olika event, men några nya filmprojekt har inte uppenbarat sig ännu. De nya kontakter han fått inom film och tv hoppas han bli användbara på sikt. Vad har han för tips till dig som vill arbeta framför kameran?

- Sök mycket! Man kommer inte med på allt, jag har säkert sökt 100-tals uppdrag genom åren och verkligen inte kommit med i allt. Denna gången stämde det och jag hade turen att komma med. Ett annat tips är att jobba med mobilfilm. Många castare idag vill se korta presentationsklipp, att inför varje uppdrag skapa nytt, kort presentationmaterial med mobilen är bättre än att ha en äldre ”standardfilm” som man mejlar ut. Castare vill se hur du ser ut idag, inte hur du såg ut för några år sen.

Hela säsong ett av ”Nedsläckt land” kan nu ses via SVT-play.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
13 mars 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.