Kom igång efter sommaren

Kom igång efter sommaren

Krönika När jag frågar en skådespelare vad de vill med sin karriär får jag ofta svaret att de “vill göra allt”, det är inte optimalt. Använd lugnet i slutet av sommaren för att prioritera det du vill göra i höst!

Hitta ditt fokus

I samband med filmproduktioner har jag förmånen att träffa många skådespelare. Flera av dem (över 200) har jag även hjälpt med showreels och olika typer av marknadsföringsmaterial för att de lättare ska kunna nå sina mål. När jag frågar en skådespelare vad de vill med sin karriär får jag ofta svaret att de “vill göra allt”. De vill göra långfilm, reklamfilm, TV-serier och naturligtvis även träffa agenter, rollbesättare och producenter. Men inget av detta blir aktuellt innan de har fixat bra porträttbilder och för att göra det behöver de först fundera på vilken framtoning som stämmer bäst överens med hur de vill marknadsföra sig.

Blir du trött av att läsa allt detta kan du föreställa dig hur ansträngande det blir att göra allt i verkligheten. Många av de skådespelare jag coachat och hjälpt med marknadsföringsmaterial är av uppfattningen att de behöver tacka ja till alla jobberbjudanden. Jag förstår hur de tänker, men om du försöker att gå åt alla håll samtidigt kommer du att bli utbränd och inte komma någon vart alls. Under sommaren, när branschen går in i ett semesterläge, finns det tid att hitta fokus. Sommarveckorna ger dig ett gyllene tillfälle att pausa och se över din karriär med perspektiv, utan att känna tvånget att prestera.

Börja med ditt CV

Börja med att se över ditt CV och putsa detaljerna. Jag vill påstå att jag hittar förbättringsområden varje gång jag ser över en skådespelares närvaro på nätet, oavsett var de befinner sig i karriären. Du behöver inte göra det själv, tvärtom rekommenderar jag att du tar en vän till hjälp för att vidga perspektivet ytterligare. Utvärdera vad som fungerar bra och var som kan bli bättre. När känns ditt CV spretigt och förvirrande? Kanske vill du så mycket att det bara blir rörigt? Fokusera på den typ av jobb du är intresserad av och anpassa ditt CV så att du får fler av den sortens jobb!

Det är i första hand dina bilder och filmklipp som representerar dig på Filmcafe.se och det är viktigt att de håller en jämn kvalitet och harmoniserar med varandra. Även om det är bra att visa upp en bredd kan du hålla dig inom ett visst område och har du inte så mycket material inom det området är det bättre med kvalitet än kvantitet. Se till att du har en har en tillräckligt hög lägsta nivå på materialet eftersom det förmedlar vilken typ av jobb du vill ha i framtiden.

Hittar du förbättringsområden? Använd tiden till att leta reda på en fotograf och ta nya bilder! Ta kontakt med en vän och fixa eget rörligt material som passar din profil!

Se över dina sociala medier

Använd din nyfunna energi till kreativa och lustfyllda möten. Ta ut svängarna och sök kontakt med personer du inte har kraft att söka upp då vardagen tar all din tid. Om du använder sociala medier för att marknadsföra dina talanger kan du t.ex. ägna tid åt att hitta nya spännande personer att nätverka med. Effektiva plattformar att nätverka på är Facebook, Instagram och Filmcafe.se.

På sociala medier är det viktigt med regelbundna uppdateringar och nu har du möjligheten att planera dessa publiceringar. Gör en strategi för hur din närvaro på Facebook och Instagram ska se ut så blir det lättare att hinna med när livet håller ett högre tempo. Se även över hur du presenterar dig och rensa bland gamla bilder och filmklipp. Det är t.ex. en god idé att använda samma porträttbild på ditt CV som på Facebook och Instagram för igenkänningen.

Gör inte allt på en gång

Jag rekommenderar inte att du gör allt på en gång, det skulle inte vara att fokusera. Välj något av det jag nämnt ovan och hänge dig åt den saken fullt ut under en begränsad period. Om du gör det nu blir det lättare att prioritera under året och du kan på allvar arbeta målinriktat.

Sommarledigheten är en gåva och du ska ta vara på den. Om du har ledighet kvar ska den inte enbart handla om att planera filmkarriären. Det är minst lika viktigt att komma ikapp med vila, träning och att lapa sol. Men lugnet brukar också föda ideer och ge en inspiration. Ta vara på inspirationen och fundera över varför du vill vara en del av filmbranschen. Skapa dig en tydlig bild över hur du vill att hösten ska se ut. Gör detta nu och var redo för nya kreativa projekt med lugnet i behåll och målet i sikte!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 juli 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!