Att jobba som statist

Att jobba som statist

Reportage Grattis, du har fixat ett spännande jobb som statist! Det kan vara ett både roligt och utvecklande tillfälle att lära känna filmbranschen. Du får en inblick i hur spontant beslut behöver fattas, hur mycket väntan som krävs och den underbara känslan när kameran rullar.

Behåll lugnet och glid med

När du arbetar på en filminspelning upptäcker du snabbt hur “flytande” allt kan vara, att du behöver behålla lugnet och “glida med”. För det första behöver du vara beredd på att bli informerad med kort varsel. Du har fått vet vilken dag du ska filma, men oftast får du inga fler detaljer förrän dagen innan. Det kan t.ex. bero på att din inspelningsdag planeras med utgångspunkt i hur de tidigare inspelningarna gått. Om det är en större produktion är många filmarbetare dessutom fackligt anslutna och då finns det strikta regler kring dygnsvila m.m. Får du information sent är det inte för att någon försöker vara besvärlig.

Förbered dig enligt önskemål

På inspelningsdagen behöver du ha förberett dig enligt de önskemål som finns. Ibland ska du ha med dig vissa kläder, ha rakat dig, sminkat dig på ett visst sätt etc. Tänk även på att ha med ett id-kort och gärna visitkort då inspelningar är ett utmärkt tillfälle att nätverka.

Kom till inspelningen i god tid och fråga vart statisterna ska samlas. Oftast finns ett utrymme förberett för statister och en statistansvarig kommer snart att informera er om inspelningen. På större produktioner får du ibland fylla i mer information om dig själv och det är t.ex. bra att ha koll på sitt kontonummer om du på plats behöver fylla i vart lönen ska sättas in.

Oftast finns frukost eller annat tilltugg tillgängligt och medan du väntar erbjuds ett utmärkt tillfälle att nätverka med andra statister.

Glöm inte...

Det finns några saker du bör tänka på:

1. Stäng av din telefon. Du vill inte vara den som stör en tagning om det plötsligt börjar ringa. Ibland får du inte ha en telefon med dig eftersom det finns en oro att statister filmar inspelningen.

2. Ta inte några bilder och filma inte utan tillstånd. Det kan vara mycket känsligt om du olovligt publicerar material på t.ex. Instagram eller Facebook. Undvik även att fråga om fotografer. Respektera skådespelarna och att du är på deras arbetsplats.

3. Ha koll på vart det finns en toalett och använd en som har med produktionen att göra, så att du inte är försvunnen om du plötsligt behövs.

Du får betalt för att vara framför kameran, får erfarenhet av hur en filminspelning fungerar och en självkänsla som bara kan komma från praktisk erfarenhet. Det är klart att du ska vara statist!

Sök spännande filmjobb

På vår lista med filmjobb publiceras dagligen nya spännande uppdrag för statister. Missa dem inte!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
13 juli 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!