Showen måste fortsätta

Showen måste fortsätta

Krönika På bara några veckor förändrades förutsättningarna att göra film med anledning av Covid-19. Men mitt i kaoset spirar även kreativiteten!

Annorlunda produktioner

Coronapandemin orsakar fördröjda inspelningar, försenade leveranser av produktioner och arbetslösa filmarbetare. Först verkade filmbranschen befinna sig i ett chocktillstånd, men även om större filmproduktioner pausats behöver företag fortfarande sina reklamfilmer. Kanske mer nu än tidigare!

Ska vi försöka se positivt på den rådande situationen finns det flera kreativa lösningar som förhoppningsvis kommer att vara kvar då pandemin lugnat ner sig. Produktionsbolag tvingas att tänka “utanför boxen” på ett sätt vi aldrig upplevt tidigare och den gamla klyschan “begränsningar är kreativitetens urmoder” känner alla independetfilmare till. Det är nu vi behöver vara kreativa på riktigt!

Med anledning av detta jobbar många rollsättare för högtryck, ofta hemifrån, med att hitta nya talanger via Filmcafe.se. Då produktionerna behöver genomföras på ett annorlunda sätt har fokuset flyttats och röstjobb, reklamfilmer och instruktionsfilmer har blivit vanligare. Det finns jobb, men som skådespelare behöver även du flytta fokus och vara öppen för nya typer av jobb. Flera jobb kan behöva göras hemifrån med digitala hjälpmedel.

Nya metoder vid provfilmningar

Med en pågående pandemi gör allt fler rollbesättare castingprocessen digitalt. “Self-tapes” är sedan tidigare ett inarbetat arbetssätt, men när alla traditionella provfilmningar har ställts in har även metoderna för castingprocessen förändrats. Vilka är skillnaderna?

1. En skillnad mot en traditionell provfilmning är att det inte finns någon att instruera dig vid provfilmningen, vilket kan vara en nackdel.

2. En fördel är istället möjligheten för skådespelaren att fortsätta till dess att deras self-tape/provfilmnning blivit exakt som de vill att den ska vara.

3. En self-tape fungerar på samma sätt oavsett vad du söker för typ av jobb, vilket är smidigt. Det enda som skiljer en ansökan för TV, film eller teater åt är innehållet.

När du söker ett filmjobb är lugnet och de små gesterna mycket viktiga. Du ska naturligtvis använda både din kropp och röst, men du behöver avslöja dina känslor med minimala rörelser. Helst ska du kunna uttrycka känslor och sårbarhet enbart med dina ögon.

Vad kan en skådespelare göra?

Du kan använda de digitala verktyg som finns till hands och framförallt sociala medier. Det här är ett utmärkt tillfälle att bygga ditt varumärke och vad du vill bli uppmärksammad för. Fråga dig själv hur du kan du använda dina talanger och presentera dem på ett nytt sätt? Vilka format passar att digitalisera?

Kanske kan du starta en utbildning, en träningsklass, eller en podd? Är det nu du ska starta den där YouTube-kanalen du funderat på så länge? Fortsätt att skapa innehåll som spelar roll för en tittare och kanske kan du t.om. bli experten andra vänder sig till?

En bransch som blivit (ännu mer) digital

Det finns idag många inspirerande exempel på hur branschen möter de nya utmaningarna. Etablerade skådespelare läser monologer via egna YouTube-kanaler, musiker har konserter från sin egna lägenheter och möjligheten att streama film används maximalt. Vad händer med alla biofilmer, festivaler och konserter?

I brist på filmfestivaler att besöka i vår och sommar kliver t.ex. Youtube fram till undsättning genom att vara värdar för en festival – som visar gratis film.
Sammanlagt är över 20 olika internationella festivaler ombord på projektet som är tänkt att visa alla möjliga sorters filmer, helt utan kostnad för deltagaren. We Are One: A Global Film Festival pågår mellan 29 maj – 7 juni.

När vi inte kan gå på bio väljer streamingaktörer att erbjuda biofilm på nätet. Nu har flera bioaktuella filmer t.ex. hittat sin väg till SF Anytimes hyrsortiment.

Kungliga operan m.fl. har startat upp sina digitala kanaler med både livekonserter och inspelat material. Missa dem inte!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
28 april 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.