Ala Riani i Fredsmäklaren

Ala Riani i Fredsmäklaren

Intervju Vår medlem Ala Riani sågs nyligen i hyllade SVT-serien Kalifat och är nu aktuell med TV-serien Fredsmäklaren, en spännande dramaserie om den internationella fredsförmedlingens värld.

Olika castingprocesser

Ala blev kontaktad av rollbesättare inför både ”Fredsmäklaren” och ”Kalifat” men castingprocesserna såg ändå helt olika ut. Inför Kalifat fick hon komma på provspelning och träffa regissören Goran Kapetanovic på plats och svaret dröjde länge. Inför Fredsmäklaren blev hon ombedd att spela in en self-tape och skicka in. Sedan gick det bara ett par dagar innan hon fick besked. När Ala fick veta vad hennes roll gick ut på i TV-serien Kalifat var det självklart för henne att tacka ja.

- Att bli erbjuden rollen som Tuba var spännande, äntligen en karaktär värdig att försöka sig på att förstå och dissekera. Men jag var också väldigt nervös inför att gestalta henne. Dels var jag rädd för att göra henne stereotyp och klichéartad, i synnerhet då vi bestämde tidigt för att hon skulle ha en brytning. Så är jag också som person väldigt olik Tuba och har helt andra värderingar. Jag behövde därför sätta mig ner och på allvar försöka förstå hennes psyke och tankar, ställa frågor och sen hitta svaren på varför hon gjorde som hon gjorde och hade de åsikter hon hade. Jag ville göra henne och kvinnor som henne rättvisa i mina val av hur jag gestaltade henne. Jag försökte göra en detaljerad backstory om hennes liv innan hon kom till Sverige, hennes föräldrar, syskon, hennes relation till Suleiman och döttrarna, hennes syn på livet i Sverige. Och i dialog med Goran så växte Tuba långsamt fram. Jag insåg att hon inte alls var den jag tänkt mig från början när jag läste manuset. Jag skulle säga att Tuba för mig blev den i familjen som är mest progressiv och demokratisk, kanske inte nödvändigtvis i sina ställningstaganden, men i sina principer. En person som har tilltro och respekt för människors egna val.

Ala tycker det finns likheter mellan de olika karaktärerna hon gestaltat i Fredsmäklaren och Kalifat. Tuba och Alin beskriver hon som väldigt olika men de är också båda mödrar. I Tubas fall är det döttrarnas öde som formar Tubas val men för Alin handlar det om hennes man. De är båda kvinnor, som i mycket beskrivs i relation till någon annan, och inte nödvändigtvis som egna självständiga karaktärer.

- Jag är ju väldigt medveten om risken att hamna i ett fack och bli type-castad för dessa roller framöver, vilket kan vara lätt hänt. Samtidigt hoppas jag att branschen kommit längre och att det ges utrymme för att få spela andra roller, förklarar hon.

Aldrig fullärd

Ala kom först i kontakt med skådespelandet när hon gick i lågstadiet och hennes svensklärare satte upp pjäser för att lära eleverna det svenska språket, men också för att lära barnen att våga mer.

- Jag var så otroligt blyg och osäker men hon gav mig trots detta huvudrollen i ’Åsneprinsen’. Jag fick spela prinsessan och där föddes min kärlek för teatern och dess magi. Det är svårt att säga en specifik sak som gör skådespelandet roligt. Den väcker något speciellt inom mig, förutom att min fantasi livnär sig på alla historier och roller så är det ett yrke som utmanar mig, tar fram mina rädslor och ständigt får mig att tänja på mina gränser, berättar hon.

Allt arbete ser Ala som både utbildning och träning, att hon aldrig bli fullärd som skådespelare. Varje gång möter hon olika skådespelare och regissörer som arbetar och kommunicerar på helt olika sätt.

- Man lär sig så otroligt mycket om sina kollegors skapandeprocess men även sin egen - vad man själv behöver från sina medspelare, hur man tar fram sin karaktär, hur man behöver samla sig innan en viktig scen, stress, press, väntan, långa arbetsdagar. Tillfällena att lära sig och utvecklas är oändliga, förklarar hon.

Ala förbereder sig nu inför inspelningen av filmen ”’Leyla” i regi av Bahador Shahidi. Hon ska spela huvudrollen som karaktären Leyla, en djupt deprimerad kvinna som är med om ett oväntat möte.

- En stillsam, poetisk och visuellt vacker film som jag ser mycket fram emot att få vara med i.
Under hösten filmar jag även andra säsongen av ’Det som göms i snö’ i den återkommande rollen som kriminaltekniker Freshteh Laurell. Det är viktigt att inte ta de många ’nej’ man får som hinder utan som en del av yrket. Det är lätt att låta sig nedslås men ingen annan än du själv ska ges makten att bestämma om du ska fortsätta din dröm eller inte, avslutar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
29 september 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.