Ålderns betydelse

Ålderns betydelse

Krönika Jag kan inte vara den enda i vår bransch, som känner mig förbisedd, glömd, osynlig. Och jäkligt ilsken. Jag vill fortsätta att jobba, att vara produktiv. Age is a matter of mind. If you don’t mind, it does not matter!

Ämne som berör alla

Jag har nog aldrig ”slitit” så med en artikel för Filmcafe.se, som jag har med denna. Jag vill så förtvivlat, så desperat gärna att ni ska förstå mig. Därför att för en gångs skull är det ett ämne som berör alla. Kan vi inleda med att komma överens om två enkla saker?

1. Först är att vi ALLA är komplett olika. Vi har olika hudfärg, olika forn på näsa och ögon, olika hårfärg, nationalitet, politisk åskådning och sömnvanor m.m. Var och en av er är ett ensamt exemplar av just dig! Vi är alla bäst i världen på att vara just ”mig”!

2. Det andra är, att på en enda ensam punkt är vi alla alldeles totalt likadana. Denna andra enkla sak är det som i grunden förenar oss. Vi föds, vi lever, vi åldras och vi ska en dag dö. Det är det enda – det unika - alla vi människor har hundraprocentigt gemensamt.

Age is a matter of mind

”Age is a matter of mind…” Det är de första orden i en av de bästa beskrivningar av ålderns betydelse, jag någonsin har hört: ”Age is a matter of mind. If you don’t mind, it does not matter!” Så här var det…

I början på 90-talet hjälpte jag en kär kollega med att vara sällskap åt hennes tolvåriga dotter, de kvällar mamma hade föreställningar. Vi läste läxor, pratade kläder och pojkar och dumma lärare och jobbiga arbetskollegor. Var och en med sin vinkel och sin erfarenhet. Och vi kommunicerade så bra och hade så roligt ihop. En dag kom hon hem från plugget och sa förtjust att hon hade hittat en mening i Engelskboken, som beskrev varför vi funkade så bra ihop. Just det…. Den meningen här ovan!

Att få vänner i en massa olika åldrar i sitt liv är en av de bästa presenter livet kan ge. Nu hade just jag en himla tur. Föddes in i den värld som är teater. Ingen stor tillgång på pengar, men en enorm tillgång på människor, som helt naturligt såg alla barn som allas barn. Människor i alla möjliga åldrar. Det berikar ett barn.

Ålderism

Och nu kommer vi till ämnet för dagens ”predikan”. Ålderism! Sluta för Guds skull inte läsa nu! Ämnet gäller oss alla!

Termen Ålderism myntades av läkaren och forskaren Robert Butler för 50 år sedan. Först nyligen har begreppet kommit att användas mer allmänt. Och ett problem har det börjat bli på en hel massa plan. Många 50-åringar vittnar om att det är svårt att söka nya jobb i Sverige (inte bara i Sverige för den delen) trots att man vid den åldern har en bra blandning av erfarenhet och handlingskraft. Man är erfaren, men inte lastgammal. Man har inte längre småbarn hemma och man tjänar som mest i livet… (Ja, inte så många i vår bransch, men rent generellt!).

Till och med 40-åringar ifrågasätts på grund av åldern. En sammanställning av forskning, som tankesmedjan Tiden gjort, visar att stereotypa föreställningar om äldre bevisligen påverkar deras chanser på arbetsmarknaden. Idag har vi en lag, en diskrimineringslag, där ålder ingår, som en av sju grunder för diskriminering. Sug på den, ni!!! Det är ett litet steg framåt, men ändå inte tillräckligt.

Yngve Gustafson är överläkare och professor i geriatrik (äldrevård) vid Umeå Universitet. Han har sagt: ”Det är ingen tvekan om att vi har ett värderingsproblem i samhället i relation till gamla människor. Lars Andersson är professor i gerontologi (läran om det friska åldrandet) vid Linköpings universitet och han efterlyser att politiska åtgärder ska genomföras för att organisera arbetslivet så att även äldre med fysiskt och psykiskt tunga jobb ska kunna arbeta längre.

Sådana åtgärder har till exempel genomförts i Tyskland i form av lönesubventioner och utbildningssatsningar. I Finland har man haft framgång med ett system för deltidspension. Finland genomförde också en kampanj under 2000-talet där en del handlade om att förändra de svårfångade stereotypa attityderna gentemot äldre. Mottot var “Erfarenhet är en nationell tillgång” och mätningar under och efter kampanjen, som sträckte sig över flera år, visade att sysselsättningen bland äldre ökade. Bland annat som en följd av informationssatsningen. Jag vill fortsätta att jobba, att vara produktiv. Håller med Hasse Alfredson när han sa ”Om man nu inte vill sitta på en bänk och mata duvor…”

Du är berörd

Nu undrar ni vad denna trista text har med er att göra. Den har ALLT med er att göra! Just av det skälet att vi - alla - lever och vi åldras och vi jobbar och förkovrar oss, men numera så kan detta arbetsliv ta slut förr än ni anar. Och i vår bransch är det ibland mer synligt än i andra. Hur många filmer riktar sig till folk över 40? Eller 50 eller 60 eller 70? Hur många filmer innehåller roller, som är över 40 och vars karaktärer driver historien? Som handlar om deras liv utifrån deras vinkel?

Ska väl vara ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och det är då en titel som tar i så den blir blå i fejan. Eller ”Britt-Marie var här” om en kvinna i övre medelåldern. Den ena hade premiär 2013, den andra 2019 och båda kom på andra plats, respektive år, vad gäller mest sedda svenska filmer. Så nog katten finns det en publik för filmer som berättar om andra åldrar. Oftast får ju folk över 50 mest vara med som mor- eller farföräldrar, grinig gubbe eller virrig granne. Alla i periferin, inget eget liv.

Men alldeles vanliga historier som har huvudpersoner, som åldersmässigt tillhör den övre halvan av befolkningen? När få vi se dem? Inom filmen ser man tydligt hur sexism och ålderism interagerar. Inte minst för kvinnor som förväntas dölja alla aspekter av sitt
åldrande från 30 år och framåt.

I Sverige fanns den 31 december 2019 10.327.589 personer. Av dessa var 3.251.658 personer över 55 år. Det är runt en tredjedel av Sveriges befolkning, men det avspeglas sällan på TV eller film. I de dramatiska produktioner vi serveras, är de flesta läkare, banktjänstemän, busschaufförer, ICA-handlare, sjuksköterskor, bilmekaniker m.fl. yrkesverksamma i någon slags tänjbar 30-40-årsålder. Sällan ser man den demografiska fördelningen skildrad sanningsenligt i den fiktiva världen.

Jag kan inte vara den enda i vår bransch, som känner mig förbisedd, glömd, osynlig. Och jäkligt ilsken.

Filmer med äldre skådespelare

När det kommer till skådespelare finns det mängder av duktiga yrkesmänniskor, men de får sällan något att göra när de kommer upp i en speciell ålder. Det är en aning bättre för män än för kvinnor, men det är bara en gradskillnad i det arbetslösa helvetet. Det är oftast samma skådespelare som väljs ut. Som om rollsättare inte har ork eller fantasi att fundera på vilka som kan passa för rollen när efterfrågad ålder är över 35.

Gud ske pris för ”Beck” och ”Wallander”… I alla fall karlar som är över koltåldern! En extra stor puss på Peter Haber och Krister Holgersson för att de är så satans bra och vågar spela sin ålder utan krusiduller!

Men ett exempel på en film som gör mig rasande går just nu på Netflix. ”The Dig”. Filmen och historien är väldigt bra, väldigt intressant. MEN… Det är en alldeles sann historia om en kvinna i 60-årsåldern, som var delaktig i ett av de mest spännande arkeologiska fynden i Englands historia. Hon var som sagt över 60 när händelserna i filmen utspelar sig. Men hon spelas av Carey Mulligan, nyss fyllda 35? Varför ljuga om hennes ålder? Skulle historien upphöra att vara intressant bara för att hon är över 60?

Men någon gång ibland dyker det upp en film som gör mig glad. Som har huvudpersoner, som inte är i 25-30 årsåldern och som har hunnit med lite liv. På SVT Play kan ni just nu hitta ”Tjuvjägaren” och ”Min pappa Marianne”. Men passa på, de försvinner fort.

Brittiska filmer, som ni kan leta efter är t.ex. de två filmerna om ”Hotel Marigold” med några
av Storbritanniens allra bästa skådespelare över 50 – de är en fröjd att se. Dels för att de är så satans bra, dels för att de har så himla kul själva! Eller den underbara ”Finding your Feet” om en kvinna som måste skapa sig ett nytt liv, då det på makens pensioneringspartaj, avslöjas att han varit otrogen med hennes bästa vän i åratal och hon måste hitta ett nytt liv. Inte bara intressant för att de flesta av skådespelarna är över 50, den är dessutom förblemmat rolig! Den lär ska finnas på HBO Nordic. Och det finns en TV-serie med åtföljande långfilmer, som gör mig rejält lycklig. ”Downton Abbey”! Där alla åldrar har sin plats och alla karaktärer sin historia. Och alla karaktärer är lika viktiga för att berätta den gemensamma historien.

Två minnen

Till sist två minnen, högst privata, men lite allmängiltiga ändå!

1. Sommaren 1971. Vår familjs första – av många - somrar i Cannes på franska Rivieran. Där nere bodde flera vänner till mina föräldrar och en kväll gick vi alla ut och åt middag. Åldrar från 11 till nästa 80. Samma variation satt vid borden runt omkring oss. Efter middagen bestämdes att vi skulle åka till ett diskotek, lite längre bort utefter kusten. Jag var 20, skämdes lite, gå på diskotek med mina föräldrar? Men åkte gjorde vi. Och det blev en av de roligaste kvällarna i mitt liv. Diskoteket hette La Siesta. Vid stranden, hög men lagom musik, gott vin, gocart-bana runt hela stället. OCH… Ingen åldersgräns! Runt omkring vårt sällskap satt andra gäng som vårt. Vid bordet bredvid ammade en mamma sin lilla söta baby, småbarn satt i sanden och grävde, vi körde gokart ihop med 80-åriga Estelle som skrek av skratt. En kväll jag bär med mig i kärt minne, som en gigantisk ögon- och hjärnöppnare.

2. Rakt över gatan från Dramatens sceningång låg ett kafé som hette Thalia. Några år efter att jag slutat blev jag lite nostalgisk efter alla polare på teatern och jag lydde en impuls att åka dit. Nytt namn och hög musik. Men jag ser flera gamla vänner innanför fönstren.
Vakt stoppar mig i dörren: ”Vart ska du då?” (Vakt? Där? Det var nytt!)

-”Jag tänkte gå in och träffa lite vänner och ta nåt att dricka!”
-” Nä, sorry. Det här är ett ställe för yngre människor!”

Jag var fyrtiofem…
Vad säger ni?

-PS-

Jo, förresten… jag vill bara tipsa er om min nya idol!

/Anita M

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
27 juli 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!