Kortfilm med Sissela Kyle

Kortfilm med Sissela Kyle

Intervju Med humordrottningen Sissela Kyle i en av huvudrollerna har Stig Dagermans satiriska novell ”Mannen som inte ville gråta” nu filmatiserats av medlemmar på Filmcafe.se.

Inspiration från Black Mirror

Regissören Emil T. Jonsson gör här sin andra kortfilm med manus av Björn Boström. Deras första kortfilmsproduktion, den psykologiska thrillern Han som ville henne så väl, med Per Ragnar i huvudrollen, har visats på flera festivaler världen över, inklusive Göteborgs Filmfestival och Palm Springs ShortFest, samt har lovordats av kritiker och vunnit flera priser.

Mannen som inte ville gråta handlar om reklamtecknaren Martin som vägrar att visa sorg vid en folkkär skådespelerskas bortgång och nu riskerar byråns anseende. Chefen, som spelas av Sissela Kyle, beordrar honom att gråta och stänger in honom i ett rum tillsammans med en medarbetare som har uppdraget att få honom att börja sörja.

- Vi läste novellsamlingen Nattens lekar från 1947 av Stig Dagerman och hittade denna novell med samma namn. I bakgrunden finns den universella frågan; Vad skulle du göra om du inser att det din grupp gör är fel, förklarar manusförfattaren Björn Boström.

De hämtade inspiration från TV-serien Black Mirror, med sin dystopiska sci-fi kritik och inramning av dagens teknologiska utveckling. Filmen alternerar live-action med animation, allt för att förstärka historien om denna reklamtecknare som vägrar att anpassa sig till gruppen. Målet var att baka in den sociala kritiken i en färgglad och humoristisk film, som förstärker det absurdistiska i satiren.

– När jag kontaktades angående Dagermans text så slogs jag av hur uppfriskande alert den kändes. Krass och humoristisk. Jag blev väldigt glad att kunna vara en del i denna spännande produktion, berättar säger Sissela Kyle.

Medverkar gör även Christoffer Nordenrot från Filmcafe.se och teatermannen Jonas Österberg Nilsson.

Nytt och udda

Plötsligt hade Emil och Björn en perfekt lucka där de hade tillgång till både cast och location. De satte igång produktionen utan att finansieringen fanns på plats. Efter inspelningen sökte de stöd från flera olika källor men fick avslag.

- Vi valde då att färdigställa filmen helt med egen plånbok. Vi hade självklart stort stöd från alla som ställde upp längs vägen. Särskilt kan nämnas Light in a Room som hjälpte oss med teknik och Identity Works som hjälpte oss med lokal, berättar Björn.

Björn upplever att teamet uppskattade att vara med om något nytt och udda med hög ambitionsnivå, trots att inspelningen ägde rum under den varmaste månaden på sommaren.

- Ett fint minne är då Lo Dagerman besökte oss och välsignade vår produktion under inspelningen. Och till sist att få ta filmen på turné, möta en fysisk publik, och att få ta del av deras uppskattning, förklarar Björn.

Filmen hade höga ambitioner och tog lång tid att färdigställa. En lärdom de fått handlar om kommunikation och vikten av att sätta ramar, visualisera och konkretisera alla direktiv längs vägen. Björn upplever att trygghet uppstår när alla vet exakt vad som förväntas av dem och hur de bäst kan bidra.

Prisregn och premiär

Förra veckan vann filmen pris för “Bästa nordiska kortfilm” och “Bästa kortfilmsmanus” på Västerås Film Festival och i måndags hade filmen online-premiär! Då släpptes den även på Film Shortage, som är en kanal som fokuserar på kvalitativ kortfilm.

Skynda dit för att gilla, dela och kommentera!
www.facebook.com/manwhowouldntcry

- Vi hade många positioner att fylla till teamet, och där blev Filmcafés sökfunktion på filmarbetare mycket användbar, både inför inspelningen och sedan i post. Filmcafé har varit med och format hur våra eftertexter ser ut, förklarar Björn.

Nu ger sig Emil och Björn på nästa spännande projekt som är en kortfilm med arbetstiteln Love Fraud. Den handlar om kärleksbedrägeri på nätet men med en mer romantisk och socialrealistisk inramning.

- Sen har vi idéer för tv-serie och långfilm som vi utvecklar och vi söker ständigt nya samarbeten, avslutar Björn.


The Man Who Wouldn't Cry | Trailer from Emil T. Jonsson on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
5 november 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!