Roll i Andra akten

Roll i Andra akten

Intervju Irma Jämhammar är medlem på Filmcafe.se och medverkar i bioaktuella långfilmen Andra Akten med bl.a. Lena Olin och Rolf Lassgård.

Kärleken för skådespeleri

Irma Jämhammar har älskat skådespeleri sedan hon var liten och gick ofta på teater med sina föräldrar. Varje gång Irma såg en föreställning levde hon sig i olika karaktärer och ville gå upp på scenen och vara med.

- Känslan jag fick efter varje föreställning jag såg var helt fantastisk. Jag kunde inte sluta le för jag älskade det. Jag var 10 år när jag bestämde mig att det är det jag ville göra, jag ville bli skådespelare och beröra publiken och förmedla samma känsla som jag fick efter varje föreställning jag såg.

Det har många år sedan Irma först började gå på teater, men kärleken för skådespeleri har inte minskat. Nyligen har vi sett henne som polischefen Dragana i Tunna Blå Linjen.

Vikten av en bra self-tape

Irma såg jobbannonsen, anmälde sitt intresse och kort efter fick hon ett mail från castingbolaget C/O Jones. Hon ombads att skicka en in self tape där hon spelade in en scen som utspelas på en restaurang.

- Normalt brukar jag spela in self-tape hemma om inte det krävs ett speciellt miljö. Denna scenen utspelades på en restaurang så jag tog min ringlampa, stativ och telefonen och gick till en restaurang nära mig. Restaurangchefen tyckte att det var bara roligt och lät mig spela in scenen där, berättar Irma.

Irma visste inget om filmen eller vilka som skulle medverka, men hon visste hur viktigt det är med en bra self tape.

- Om du fått förfrågan om en self-tape så är du redan en intressant kandidat för rollen! Efter någon vecka så kontaktade min agent mig och sa att jag hade fått rollen.

Mötet med Lena Olin

Irma tackade ja till rollen eftersom det var Nordisk Film som producerade filmen och när hon såg rollistan så hon glatt överraskad! Hon beskriver upplevelsen som både rolig och utvecklande.

- Jag var väldigt nervös när jag skulle träffa Lena för första gången. Hur ska man bete sig? Vad ska man säga... hon är en så stor stjärna som jag inte ens drömt om att jag skulle någonsin träffa och nu skulle vi spela ihop. Jag var på väg till sminket och jag visste att hon var där. Hon satt i stolen och så snart jag gick in så började hon först prata med mig och gav mig massa komplimanger och var så gullig och underbar. Min nervositet släppte direkt! Hon var helt fantastisk att jobba med, en genuin, vänlig och kär kvinna.

Irma beskriver inspelningen som mycket rolig och regissören Mårten Klingberg som helt fantastisk.

- Det var lätt att jobba med honom för han var tydligt och visste exakt vad han ville samtidigt väldigt ödmjuk.

Flera projekt på gång

Irma är inblandad i flera projekt och näst på tur är en föreställning som ska spelas på en båt.

- Jag medverkar i flera filmer och tv-serier i vår. ”Beck”, ”En fru för mycket”, ”Sanningen” och en radiodrama på SR är några exempel. Det droppar in nya projekt hela tiden så jag sitter inte stilla!

Irma delar även med sig av sina erfarenheter på olika kurser och workshops via Pro Casting & Coahing.


Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
10 mars 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!