Bli medlem Logga in

Karriär

En actionfilm för ungdomar

En actionfilm för ungdomar

”Skills” är en ungdomsfilm fylld med allt från skateboardåkning, parkour, kampsport och streetdance! Tomas Amlöv och Johannes Pinter heter medlemmarna som står bakom långfilmsprojektet.

Blogginläggen utvecklades till ett manuskript

Arbetet med ”Skills” startade med blogginlägget ”Skate or Die” som publicerades 2008 på Johannes Pinters blogg ”Word from the megaphone”. Ett inlägg som inspirerade Tomas Amlöv och Johannes Pinter att utveckla ett manuskript. Resultatet var en ungdomsactionfilm med komiska undertoner.

- Filmen handlar om Kelvin 18 år, som sysslar med akrobatisk s.k. free running. När Kelvins pappa, som arbetar som polis, blir mystiskt nedskjuten så tvingas Kelvin ner i stadens undre värld . Där omständigheter för honom allt längre från hans trygga liv, mot en tillvaro som jagad - och snart får han användning av sin egen - och alla vännernas - talanger i jakten på förövarna, berättar Tomas.

Inspirationen kommer från filmer som B13, Yamakasi, Jump London, Thrashin’, Lords of Dogtown, Karate Kid, Drive m.fl.

Skådespelare med Skills

Filmens titel syftar på de ungdomar, med särskilda talanger, som står i centrum av i historien. I huvudrollen ser vi debutanten och parkour-/free runnig-artisten Marcus Gustafsson. Han kom 4:a i världsmästerskapen i free running i höstas. Hans motspelerska, My Magnusson, tillhör några av de främsta skateboardåkarna i Sverige.

- I filmen medverkar även Filmcafé medlemmen och kampsportsartisten Tim Man, som koreograferat alla kampsportscener samt castat kampsportsartister och stuntmän/kvinnor. De medverkande ungdomarna har tränats i skådespeleri med hjälp av bl.a. coacherna Reza Parsa och Johan Bergman-Lindfors via olika workshops som hölls under våren 2009. Filmcafe.se har också varit till stor hjälp i castingen av skådespelare där vi bl.a. hittat Peter Andersson, Caroline Harrysson och Rickard Castefjord, berättar Tomas.

Etablerade filmare och en budget på fyra miljoner

Producenten Tomas Amlöv har tidigare arbetat med olika novellfilmer och med Den Andra Sidan vann han svenska filminstitutets novellfilmspris 2003. Regissören Johannes Pinter är etablerad som manusförfattare, regissör och framförallt klippare. De senaste åren har han bl.a. klippt trailers till svenska långfilmer som Wallander, Arn och De Ofrivilliga m.fl. Han har tidigare regisserat långfilmen SLEEPWALKER som även gjorde att han fick en agent i Hollywood.

Filmens totala budget ligger på ca. fyra miljoner kronor och har finansierats med vinstdelning enligt avtal. De medverkande har satt hela, eller delar, av sina löner i filmprojektet i utbyte mot en större ersättning om/när filmen går med vinst.

- Själva ”cash budgeten” på 1,5 miljoner har finansierats delvis med eget kapital men även genom samproduktionsmedel från ett annat företag jag är delaktig i, som normalt sysslar med fastighetsförvaltning. Vi har till detta företag sålt andelar i filmens framtida intäkter. Resterande pengar är ett privat lån jag tog med mitt hus som säkerhet, berättar Tomas.

Tomas upplever att alla hans tidigare filmer varit som en förberedelse inför detta.

- Det är först i och med den här filmen som jag verkligen fått dra nytta av de erfarenheter och lärdomar jag gjort på tidigare filmer, berättar han.

Enklare kamera men bra optik

Filmen är inspelad med en Panasonic HVX 200 med mini 35 adapter, huvudsakligen handhållet med en DV-rigg. Fototgrafen Ola Magnestam valde i samråd med regissören att prioritera bra optik före en dyr kamera. Det enda problemet var säkerhetskopieringen av materialet som var tvunget att ske nattetid och minneskorten som snabbt blev fulla om man lät kameran rulla för länge.

- Eftersom vi varit ett väldigt begränsat team där fotografen i princip fått agera sitt eget el-, pass- och fototeam, så har tekniken runt präglats av detta. Hela el- och fotoutrustningen inrymdes därför i en mindre skåpbil, berättar Tomas.

Ljudteknikern, Christian van Caine, använde sig av en Fostex FR2 fieldrecorder för ljudinspelning och tog ljudet huvudsakligen med två mickar: En Sennheiser MKH 416 och en Oktava 012 med en K-tech bom. Vid behov användes en Rycoat zeppelinare.

Filmen klipps nu i Adode production studio CS 4, på en PC med 10 GB internminne och ca 15 TB diskutrymme. Ljudbearbetningen sker i Nuendo. Ännu så länge känns dessa val väldigt bra och vi har inte haft några större problem.

- Det som är lite unikt med ”Skills”, för att vara en lågbudgetproduktion, är väl kanske att vi valt att använde lite ”sämre” teknik och istället prioriterat att spela in under en längre tidsperiod – totalt 40 inspelningsdagar dagar, exklusive förberedelser. Dessutom satsade vi stora delar av budgeten på dramaturger, platsletning, skådespelarträning och manusworkshops, berättar Tomas.

Hoppas på distribution

Tomas har lagt ner två år på filmprojektet och hoppas att han kan lämna stafettpinnen vidare till en mer etablerad distributör.

- Jag kommer därför med assistans från Karolina Nilsson, som b la avlastat mig i produktions och administrationsarbetet sedan inspelningsstart, att under våren kontakta möjliga distributörer och inköpare, sedan får vi ta det där i från och utvärdera vilken respons vi får, berättar Tomas.

De har redan från början planerat för ett ”worst case” scenario som bygger på att filmen ska kunna gå break-even även om vi tvingas distribuera den själva. Då den primärt är avsedd för TV, DVD och VOD etcetera.

- Om jag minns rätt är det ca. en av tjugo filmer som går med vinst och alla tror naturligtvis att det är just deras film som ska lyckas. Jag hoppas så klart att det ska gå bra för den här filmen, men varken min eller företagets framtid står och faller med den. Lönsamheten är väl statistiskt bättre på adaptioner av kända böcker, där producenten kan plocka ut delar eller hela sitt produktionsarvode redan under produktionen, berättar Tomas.

Ljus framtid för oberoende filmare

Tomas tycker att det ser mycket ljust ut för oberoende film och nämner Nasty old people som exempel på hur man kan lyckas nå ut med sin film om man bara vågar gå utanför de traditionella ramarna.

- Även filmer som lågbudget skräckisen ”Insane” eller ungdomsdramat ”Orion” känns spännande och dom har det lättare att nå ut nu, via alla digitala plattformar, sociala nätverk och nya distributionsmöjligheter. Så framtiden ser absolut ljus ut, berättar han.

För tillfället har Tomas svårt att fokusera på något annat än färdigställandet av ”Skills” men det finns många nya filmidéer som ligger och väntar!

SKILLS - Teaser - Work in Progress from Tomas Amlöv on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
11 februari 2010

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Anastasia
  Statist
  KUL:D
 •  
  Nicole
  Statist
  Ballt :D
 •  
  Filip
  Stuntman
  Kommer bli fett!
 •  
  Ilias
  Stuntman
  Haha... fan vad kul vi hade under denna inspelning. Ska bli kul att se det färdiga materialet :)
 •  
  Markus
  Musikalartist
  häftigt:-)!