Bli medlem Logga in

Karriär

Kortfilmen Sägen vinner pris Reportage

Kortfilmen Sägen vinner pris

Saga Spjuth Säll och Jhüllian Carlsson är medlemmar på Filmcafe.se och har nu vunnit pris på British International Film Festival med sin kortfilm Sägen.

Möttes på en audition

I den glamourösa världen av skådespeleri är det inte ovanligt att aspirerande talanger finner varandra på scenen eller vid en audition. Så var fallet för det unga, talangfulla paret Saga (Nacka kultur-stipendiat 2020) och Jhüllian, vars kärlekshistoria är lika inspirerande som deras karriärer i filmbranschen. För snart två år sedan möttes de på en audition och har sedan dess blivit både kollegor och ett par. Men det är deras gemensamma passion för film och skapande som verkligen tar centrumscenen.

I början av detta år beslutade Saga och Jhüllian att ta saken i egna händer genom att grunda sitt eget produktionsbolag, Foreverus Production. Som skådespelare vet de båda att väntan på svar från auditions och produktioner kan vara utmanande. Istället för att sitta i tyst väntan bestämde de sig för att kasta sig in i projekt de brinner för och att skapa sina egna möjligheter.

Jhüllian är för närvarande aktuell i den kommande svenska Netflix- serien ”I Dina Händer,” medan Saga har säkrat en roll i den aktuella engelska storsatsningen ”Saltburn,” skapad av ingen mindre än Emerald Fennell.

Jobbar även bakom kameran

Men Saga och Jhüllian står inte bara framför kameran utan tar också på sig roller bakom kulisserna som manusförfattare, regissörer, filmare och redigerare. Deras kortfilm ”Friend,” publicerad på YouTube, har snart 150 000 visningar, och deras senaste arbete, ”Sägen,” har blivit antagen till prestigefyllda filmfestivaler som Culver City Film Festival och semi-finalist i Cannes World Film Festival och vunnit pris för bästa kortfilm och fotografi (foto: Bengt Säll) på British International Film Festival.

Vad som gör Saga och Jhüllian så drivna tror de själva är deras förmåga att göra mycket med begränsade resurser. De spelar själva huvudrollerna i sina filmer och tar på sig de flesta produktionsuppgifterna själva. Men under inspelningen av ”Sägen” valde de att ta hjälp av Sagas föräldrar för att förverkliga sin vision.

De är en påminnelse om att kreativitet och hängivenhet kan övertrumfa brist på budget.
Med Foreverus Production vill Saga och Jhüllian inspirera andra att följa sina drömmar inom filmbranschen och visa att det är möjligt att skapa imponerande verk med små medel. Deras projekt visar att skapande av film inte är reserverat för stora produktionsbolag. De har visat att med rätt passion och hängivenhet kan man skapa magi på egen hand. Så var inte förvånad om du snart ser fler av Saga och Jhüllians filmer på stora skärmar runt om i världen. Deras berättelse är en påminnelse om kraften i att följa sin passion och driva sitt eget öde, oavsett hur liten budgeten kan vara.

Spana in filmen nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
6 maj 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  John
  Skådespelare
  Yay!
 •  
  Zarah
  Skådespelare
  Wow så kul! Grattis Saga och Jhüllian 😍🙏🏽

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!