Bli medlem Logga in

Karriär

Lyckas med din Self Tape Reportage

Lyckas med din Self Tape

Välkommen till 2023, då skådespelare behöver vara på topp hela tiden. Dels ur ett kreativt perspektiv men även ur ett tekniskt där du behöver ha koll på kamerateknik. Välkommen till en tid då du förväntas spela in din egen audition.

Vad är en self tape?

En self-tape är en förinspelad videoautidion som en skådespelare skickar in till en rollbesättare. Skådespelare har filmat sig själv med replikerna de fått av rollbesättaren.

Self-tapes har inneburit den största förändringen av en castingprocess på över tio år. En trend som etablerat sig ännu mer i samband med COVID-19. Historiskt sett har det räckt med en bra huvudbild och om du blev kallad till en provfilmning var det personliga mötet avgörande.

Även om skådespelare ofta beskriver själva mötet som det viktigaste har Self tapes gjort provfilmningen mer tillgänglig. För en skådespelare har det blivit möjligt att vara med på fler auditions och provfilmningar än tidigare. Det har visat sig att skådespelare kan spara både tid och pengar på att inte behöva resa eller ta ledigt för att medverka på en provfilmning.

När en rollbesättare, producent eller regissör tittar på en inspelad audition får de en mycket detaljerad bild av dig som skådespelare. Allt som händer- eller inte händer- syns. Skådespelaren behöver arbeta på ett mycket specifikt och personligt sätt och en bra inspelning liknar enligt flera rollbesättare ett intimt samtal. Prestationen behöver fånga tittarens uppmärksamhet, sudda ut glappet som tekniken lätt skapar och få tittaren att uppleva det som att du är i samma rum som dem.

Det här innebär förstås att din self-tape behöver vara riktigt bra. Är du nyfiken på vilken utrustning som behövs? Eller vilken färg du ska ha på tröjan? Ta del av alla våra tips nedan!

Lyssna

Tekniken tar lätt över och får skådespelaren att fokusera på fel saker. Bildkompositionen, kvaliteten på bilden m.m. får inte ta fokuset från prestationen. Tänk på att det är en audition för en roll!

Här kommer två viktiga saker att tänka på så att din nästa audition inte bara lever upp till de tekniska aspekterna utan även kan ge dig jobbet!

1. Film och TV handlar främst om rörliga bilder, och ingen bild är mer tilltalande än skådespelarens ansikte. De flesta av er har säkert upplevt den underliga känslan då ni varit med i en dialogscen och upptäckt att nästan alla repliker är utanför bild. Det viktiga i en scen är sällan repliker utan tvärt om reaktionen på att någon säger något. Av den anledningen är bilderna där ni lyssnar och reagerar på repliker något regissörer och rollbesättare tittar efter extra noga. Ditt ansiktsuttryck och det som händer bakom dina ögon är minst lika viktigt som de repliker du ska läsa. Ta tiden att bekanta dig med materialet du ska provfilma så att du får en relation till det och en kontakt med karaktären du samtalar med. Då har du gett kameran en chans att fånga din riktiga potential och det kommer bli svårare att neka dig jobbet.

Lugnet

2. När du har en audition framför en kamera är det viktigt att du är avslappnat och kan jobba med de lugna partierna i scenen. Det är skillnad på att vara lugn och avslappnad i jämförelse med stel. Erfarna skådespelare jobbar mycket med lugnet i scenen, de har utforskat sina fysiska och emotionella egenskaper och kan hitta en bra balans så att även de lugna partierna i en scen har mycket energi.

När du förbereder dig kan det vara bra röra sig så mycket som möjligt och använda kroppen för att uttrycka känslor. När de finns i din kropp och hjärta rinner energin genom dig och du kan använda dig av lugnet i scenen men ändå stå ut i scenen.

Vilken utrustning behövs?

Du behöver främst fyra saker för att lyckas tekniskt med din self-tape.

1. En kamera. Det kan vara din mobiltelefon eller en DSLR-kamera.

2. Ett stativ.

3. En mick.

4. Ljus.

Nu har du grunden i en bra studion hemma och det blir möjligt att producera self-tapes med bra teknisk kvalitét.

Kamera:
Det fungerar utmärkt att filma med sin mobiltelefon. Om du vill ha bättre bildkvalitet rekommenderar jag att du använder ett externt objektiv. Bra externa objektiv för en iphone är OlloClip eller DxO ONE. Det finns även kompletta paket för en smartphone för dig som behöver både ljus och ljud. Se detta paket på Scandinavian photo för exempel.

Om du vill ha riktigt bra kvalitet på bilden och är villig att investera i en DSLR-kamera finns det många att välja mellan. Eftersom det även behövs diverse tillbehör som minneskort, objektiv etc. är det viktigt att du räknar med detta i priset. Scandinavian photo har ett paket även för detta som kan vara inspirerande.

Du bör undvika att filma med din bärbara dator. Tillbehör fungerar inte med kameran på din bärbara dator och bildkvalitén blir ofta amatörmässig och ger ett oseriöst intryck.

Ljus:
Ljuset är mycket viktigt för att din self-tape ska hålla en godtagbar kvalitet. Rollbesättaren behöver kunna se dig tydligt och dina ögon framträder när det finns en ljusglimt i dem. Har du två lampor kommer du att synas bra och samtidigt separeras bakgrunden. Huvudljuset lyser upp dig framifrån och bakljuset gör att du får ett ljus över axlar och hår vilket lyfter fram dig från bakgrunden. Jag rekommenderar att du använder ett ringljus som huvudljus för ett mjukt och neutralt ljus på ditt ansikte. Se exempel på ringsljus här.

Ljud:
Bilden är viktig men ljudet är helt avgörande. Du bör aldrig filma med din mobiltelefon utan att använda en extern mikrofon. Rode Videomic ME-L Videomikrofon för iPhone är t.ex. en mick för smartphones som avsevärt kommer förbättra ditt ljud.

Det yttersta testet

En inspelad audition är det yttersta testet av hur skicklig du är som skådespelare. Om du berättar sanningen på det mest intressanta och medryckande sätt du kan, kommer din karaktär att upplevas som en flerdimensionell person. Om du dessutom är en bra lyssnare, om energin finns där även när du inte levererar repliker och du är självsäker nog att ta det lugnt, kommer du att fånga tittarens intresse.

Har du egna erfarenheter eller tips på viktiga saker att tänka på? Tipsa nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 juni 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Rebecka
    Skådespelare
    Ringljus-länken funkar inte.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!