Bli medlem Logga in

Karriär

Mattias är aktuell  med flera filmroller Intervju

Mattias är aktuell med flera filmroller

Mattias Kindberg är aktuell med roller i flera spännande film- och TV-projekt. Vi kan se honom i bioaktuella skräckfilmen Gudstjänst, TV-serien Tabitas Tattoo och Cär, av Mia Skäringer.

Intresset för skådespeleri föddes redan i gymnasiet då Mattias hade en bekant som ofta medverkade i olika produktioner. Mattias första filmjobb var via Filmcafe.se redan 2008, då han precis blivit medlem. Rollen var i TV-serien Andra Avenyn som var på allas läppar.

- Jag hade följt skådespelarna i ett "castingprogram" där man fick se hur själva castingprocessen gick till. Detta inspirerade mig då det blev tydligt att vem som helst med rätt driv, och självklart någon form av talang, kan lyckas med skådespeleri. När jag sedan fick en dag på inspelningsplatsen och en chans att både samtala med Alicia Vikander och Mohammed Said (som tyvärr dog i januari) så motiverade det mig ännu mer, förklarar Mattias.



Aktuell med flera film- och TV-serier

Castingprocessen till bioaktuella långfilmen Gudstjänst började redan våren 2023. Mattias vän Kola Krauze, som också är medlem på Filmcafe.se,  hade presenterat honom för filmens regissör Ludvig Gür, efter att de arbetat ihop på en TV-serie några år tidigare.

- Hans tanke först var en helt annan roll. Men det slutade med den större rollen som Småstorpsmannen, förklarar Mattias.

Angående aktuella TV-serien Tabitas Tattoo fick Mattias möjligheten att provfilma efter att en annan bekant, som är filmarbetare, hade lagt ett gott ord för honom för filmens regissör och producent.

- Tanken var först en betydligt mindre roll. Men efter flera selftapes där jag fick testa för olika roller, så fick jag tillslut erbjudande om rollen som Berndt, vilket är en av de större rollerna i serien. Varför tacka nej? Det är chanser som man inte kommer att få igen. Det är också otroligt kul att befinna sig på set, träffa nya människor samt vidga sitt kontaktnät och bara njuta av själva upplevelsen. Att sedan få chans att arbeta med så proffsiga regissörer och etablerade skådespelare som Whalgren, Mia Skäringer, Hammarsten, Sissela Benn & Sanna Person Halapi m.fl. är ju en ynnest i sig.

Mattias beskriver upplevelserna som både roliga, inspirerande och utmanande. Alla möten med skådespelare som kan arbeta heltid med yrket får honom att hoppas på liknande möjligheter i framtiden.

 
- Jag tycker att man ständigt utvecklas som skådespelare och får med sig något från varje jobb man fått genom åren. Samtal med de andra skådespelarna på inspelningsplatsen och möjligheten till självreflektion är också av stor vikt för att kunna utvecklas. Mina möten som undersköterska i akutsjukvården och den palliativa vården har också berikat mitt konstnärskap i kombination med de skådespelarutbildningar jag gått. 


Där finns många händelser som Mattias skulle kunna dela med sig av från inspelningarna. En som han spontant kommer att tänka på var i samband med inspelningen Tabitas Tattoo.

- Jag och Gustaf Hammarsten spelar kollegor. Det var nog under den tredje inspelningsdagen i en av pauserna som jag snubblade till i en brant stentrappa med en halvfull kopp kaffe i handen. Jag tar tag i Gustafs arm för att inte falla bakåt och spiller ut kaffet på både honom och mig. Detta var precis innan vi skulle filma, så kostym hade att göra en stund, och de fick lägga om våra scener lite för att tvätta och torka våra kläder…Otroligt pinsamt. Vad som helst kan verkligen hända på en inspelningsplats och vi kunde skratta åt det efteråt. 



Hur kan man få fler filmjobb?

Mattias har med lite tur en stor roll i en kommande TV-serie med inspelning i höst. Men först behöver han bli godkänd av alla inblandade parter och han väntar med spänning på svaret. När han reflekterar över vad en skådespelare behöver för att lyckas handlar det om mycket tur, kontakter och talang.

- De flesta kan vara statister, så länge du är social, tycker det är roligt, är flexibel och har tiden till det.  Som skådespelare är det helt andra krav, men liknande principer. Om man verkligen brinner för att bli skådespelare och har drivet så är det viktigt att aldrig ge upp, vara lyhörd och ödmjuk och inkännande när man väl befinner sig i det. Länka och skapa nya kontakter på inspelningsplatsen, gå på mingel osv. Det är viktigt att synas också, tar man nya bilder till sitt CV eller uppdaterar sitt showreel, var inte rädd för att skicka det till de olika rollsättarna. Har man en agent, kan visserligen hen göra det åt dig i viss utsträckning, men det mesta utav jobbet ligger hos en själv, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
1 oktober 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Helena
    Skådespelare
    Bästa , stort grattis !

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!