Bli medlem Logga in

Karriär

Nominerade till Rising Star Award Nyhet

Nominerade till Rising Star Award

För sextonde året i rad hyllar Stockholms internationella filmfestival nya talanger inom film och TV genom SkyShowtime Rising Star Award. I år är sex unga svenska skådespelare nominerade till det prestigefyllda priset.

I år är det åter dags för en ny stjärna att födas på film- och tv-himlen. Juryn har noggrant scannat av landets film- och tv-serier för att hitta de mest imponerande prestationerna framför kameran. Resultatet? En intensiv kamp om kronan bland Sveriges skådespelartalanger – vinnaren kröns på festivalens högtidliga prisutdelning. Bland de tidigare vinnarna ?återfinns flera medlemmar från Filmcafe.se. Till exempel: Michelle Meadows, Hanna Ardéhn, Yohanna Idha,  Madeleine Martin, Rebecca Ferguson,  Adam Lundgren och Emil Johnsen.


Årets nominerade är:

Erik Svedberg-Zelman, 28 år (aktuell i Helikopterrånet)
Felicia Maxime Truedsson, 24 år (aktuell i En del av dig)
Inez Micaella Andersson, 26 år (aktuell i Virgo)
Isac Calmroth, 26 år (aktuell i Veronika)
Olle Strand, 22 år (aktuell i I dina händer)
Rebecca Plymholt, 28 år (aktuell i Dusseldorf, Skåne )

– Det har varit både utmanande och inspirerande att välja de nominerade till årets Rising Star. Att få hylla och lyfta fram nya talanger är en stor ynnest. Jag tycker vi fått fram ett gäng riktigt begåvade skådespelare. Jag ser med spänning fram emot att se alla de nominerades framtida gestaltningar, säger Nanna Blondell, skådespelare och en av jurymedlemmarna.

De nominerade utses av en erfaren expertjury som består av ordförande Simon Norrthon (Fackförbundet Scen & Film), Lisa Rosengren Lagercrantz (Film & Tv-producenterna), samt Jan Göransson (Svenska filminstitutet). I årets jury finns även skådespelarna Nanna Blondell (House of the Dragon, Concordia) och Henrik Norlén (I dina Händer, Midsommar).

Nytt för i år är att även festivalpubliken kan vara med och utse vinnaren. De kan rösta på den kandidat som de tycker lyser starkast bland de nominerade.

– Vi är glada över att för andra året i rad stötta Stockholms internationella filmfestival för att lyfta fram de allra bästa talangerna i Sverige. Kvaliteten på årets nominerade till SkyShowtime Rising Star Award är oerhört imponerande och vi är hedrade att få samarbeta med festivalen för att fira och främja framtiden inom vår bransch, säger Fredrik Ljungberg, Regional Content Director för norra Europa på SkyShowtime.

Vinnaren, som utses vid festivalens prisutdelning den 15 november, belönas med en exklusiv resa till Cannes filmfestival i maj 2025.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 oktober 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!