Bli medlem Logga in

Karriär

Rekord för Den sista resan Nyhet

Rekord för Den sista resan

Den sista resan av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson slår rekord som den mest sedda svenska dokumentären på bio. Det tidigare rekordet hölls av Stefan Jarls film Ett anständigt liv (1979).

Viktigt för svensk film

Ett anständigt liv drog in 315 232 besök och Den sista resan är nu uppe i 328 522 besök. Filmen ligger 1:a på Biotoppen, 8 veckor efter premiären, och visas fortfarande på mer än 200 biografer i hela Sverige, från Kalix till Kristianstad.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har även ytterligare en film med på tio i topp för svenska dokumentärer på bio (se lista längre ner), en lista som också visar att svensk dokumentär är stark det senaste decenniet.

– Som nytillträdd vd för Filminstitutet vill jag gratulera till de otroligt fina besökssiffrorna för Den sista resan. Jag vill också uttrycka min allra största tacksamhet för det som Filip och Fredrik, och deras produktionsbolag Nexiko precis gjort för svensk film och för biografen som mötesplats. Inget slår att få dela en så rolig, mänsklig och berörande upplevelse med en stor publik. Låt oss tillsammans se till att det händer oftare! säger Anna Croneman, vd Svenska Filminstitutet.

Den sista resan följer Lars Hammar som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar hans son Filip (Hammar) och bästa vännen Fredrik (Wikingsson) med Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet, för att tända livsgnistan igen. Filmen är producerad av Petra Måhl och Lars Beckung för Nexiko med produktionsstöd från Filminstitutets konsulent Anna Weitz.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
22 april 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!