Bli medlem Logga in

Karriär

Negativ feedback är bra? Krönika

Negativ feedback är bra?

Om du har en inre motivation befinner du dig i ett klassrum för att du vill utvecklas. Du vill bli bättre så att du kan få fler jobb och även om det inte alltid känns så, är klassrummet det perfekta stället att göra bort sig!

Varför negativ feedback är bra

Har du någon gång befunnit dig i ett klassrum och känt dig riktigt dum? Kreativa människor är känsliga personer så du känner antagligen igen dig. Du har valt ett yrke som går ut på att förmedla känslor och kanske upplever du känslor på en djupare nivå är de flesta andra. Det finns för och nackdelar med att ha nära till sina känslor. Det gör att du har svårare att hantera kritik än andra, men det är för att du är så känslosam du också har möjligheten att vara öppen och sårbar framför eller bakom kameran.

Om du har en inre motivation befinner du dig i ett klassrum för att du vill utvecklas. Du vill bli bättre så att du kan få fler jobb och även om det inte alltid känns så, är klassrummet det perfekta stället att göra bort sig! Det är själva poängen med att gå på en skola. Gör bort dig, våga misslyckas, lär dig av misstagen. I branschen, där läget är skarpt, får du inte lika många chanser. På skolspråk kallas det för ett “Growth mindset”. Att våga anta utmaningen trots att du kanske inte överkommer den direkt, att se längre än ett tillfälligt bakslag, att fokusera på målet i det långa loppet.

Ta kontroll över kritiken

Om du t.ex. har gjort en film och den möter sin publik för första gången är det som att ditt barn står på egna ben för första gången. Du har inte längre möjligheten att skydda det och det kan vara en hemsk känsla av vanmakt, i alla fall för mig. Du utsätter dig och ditt verk för en risk, kanske kommer folk att hata din film? Du blottar strupen och nu kan du inte göra mycket mer än att hantera kritiken efter bästa förmåga. Det är bättre att ta kontrollen över kritiken och vända den till något användbart istället för att bara åka med.

1. Var öppen för förändring
AristoteIes sa “ det enda sättet att undvika kritik är att inte göra någonting, att inte säga någonting och att inte vara någonting”. Att få kritik är nödvändigt i lärprocessen och är oundvikligt i livet. Det finns alltid utrymme för förbättringar och det finns alltid fler sätt än ett för att komma framåt. Kritik ger dig möjligheten att växa, men för att ta vara på den behöver du vara öppen för förändring.

2. Reagera positivt
När någon får negativ kritik är den typiska reaktionen att personen börjar försvara sig. Är du personen som får negativ kritik kan du försöka att lyssna så noga som möjligt och göra så gott du kan för att kontrollera dina känslor. Du kan välja hur du ska reagera, och att reagera på ett lugnt och samlat sätt hjälper dig att ha ett öppet sinne och hantera kritiken på ett positivt sätt.

3. Ta det inte för personligt
När du väl fått kritik är det ditt val om du vill använda informationen och vända den till något positivt. Finn värdet i det som återkopplas och använd det som ett utvecklande steg på vägen. Kom ihåg att inte ta kritik för personligt. Genom att fokusera på vad som faktiskt har kritiserats, det är inte dig som person, kan du använda kritiken och använda den till din fördel.

Vad alla framgångsrika vet

Ambitiösa personer som försöker nå mål får mer stryk än andra, så enkelt är det faktiskt. I princip varje person som jobbat för att komma någon vart, vågat vara sårbar och riskerat att misslyckas, har samma erfarenheter. Kanske ska vi undvika ordet misslyckande och istället, som en tidigare kollega gärna beskriver det, kalla det för en uppskjuten framgång! Eller varför inte… en uppfriskande omväg! För alla framgångsrika personer kan vittna om att det handlar om slit, slit, bakslag, bakslag, slit, ännu mer slit innan framgången kommer. De som lyckas ger aldrig upp, det är därför de lyckas till slut. Men det är en liten grupp. Den stora massan utsätter sig inte för lika stora risker och får kanske inte lika mycket stryk under livet, men de får inte så mycket kul heller. De når inte de mål som de drömmer om.

Vet detta, att varje gång du får återkoppling som är negativ, är du på en bättre plats än du var tidigare. Du har bättre möjligheter än tidigare för att kunna utvecklas och växa. Låt oss vara det bästa vi kan vara och erövra de mål vi satt upp!

Nu när vi ändå pratar om feedback, vi vill höra vad du tycker! Dela med dig av egna erfarenheter eller kommentera texten :)

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
6 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Robert
    Producent
    Tack för dina tankar George! Vad kul att du gillar artikeln, visst är det viktiga saker att reflektera över. Ordet kritik är så negativt laddat för många, men behöver inte vara menat som något dåligt. Konstruktiv kritik är trevligast, som jag brukade göra i skolans värld då eleverna skulle lära sig att ge varandra kamratredpons, nämn två saker som är bra och en sak som kan bli bättre :)
  •  
    George
    Kompositör
    Utmärkta råd och synpunkter, Robert! Det sammanfattar jag i: 1. Ambitiösa personer som försöker nå mål får mer stryk än andra. 2. Slit, slit, bakslag, bakslag, slit, ännu mer slit innan framgången kommer 3. Den stora massan utsätter sig inte för lika stora risker och får kanske inte lika mycket stryk under livet, men de får inte så mycket kul heller. De når inte de mål som de drömmer om. I min mening är en värld utan kritik en död, konstgjord värld, en surrogat. Det är många som letar sig efter det surrogatet vilket är helt OK. Själv skulle inte kalla kritik för något annat. Ge mig kritik på vad som verkar fel i mitt verk, så enkelt är det. Kritik är kritik, trots att det finns en tendens att jämställa den med personlig angrep, förödmjukelse, ja, t o m ”svordom”. Låt oss ta de lugnt. Den stunden ingen har någon invändning om ens prestation är mest oroande, för då finns det risken att man är ute från kartan.
  •  
    Göran
    Filmpedagog
    Tillåt mig påminna om uttrycket ”ett fall framåt”. Många nollbudgetfilmer kan beskrivas på det sättet. Själv är jag missnöjd med de filmer jag skapar, men samtidigt finner jag det lärorikt att fortsätta skapa långfilm efter långfilm.