Bli medlem Logga in

Karriär

Anders Back i TV-serien Knekt Intervju

Anders Back i TV-serien Knekt

Anders Back är professionell skådespelare och Filmcafe-medlem sedan länge. Nu aktuell i det mörka humordramat Knekt, som har premiär den 15:e september på HBO Max Nordic.

Uppringd av rollsättare

Efter att Anders testat på skådespeleri i bl.a. studentfilmer, började han på en ettårig teaterutbildning på Marieborgs folkhögskola. Då var han 22 år och kände direkt att skådespeleri var något han ville satsa på.

Förra hösten fick Anders ett samtal från det norska castingbolaget Saga Casting. Eirik Hvattum Bjørnstad, en av manusförfattarna och regissörerna bakom Knekt, hade sett Anders showreel. De ville gärna se honom som karaktären Bosse i TV-serien.

- Det var en självklarhet för mig att tacka ja. Jag är mycket förtjust i norska serier och särskilt tycker jag Norge är riktigt vassa på mörk humor något som jag själv verkligen uppskattar. På alla sätt kändes det som en toppenmatchning med rollen, teamet och sammanhanget.

Knekt är ett mörkt humordrama i pokervärlden. Serien har ett snabbt tempo och starka karaktärer. Bara en vecka efter att Anders hade fått rollen var det inspelning.

- Mina scener filmades i källaren på Bjerke travbana. Perfekt dunkel underground miljö för pokerklubb. Spel med pengar innebär givetvis ångest och kast mellan höga toppar och djupa dalar i känslolägen. Det fanns mycket att göra av rollen och det var verkligen lekfullt att arbeta med så proffsiga personer i team och cast, förklarar Anders.

Även om Anders karaktär heter Bosse var replikerna skrivna på Norska. Han behövde därför översätta dem till Svenska och hade god hjälp av en norsk skådespelarkollega som bor i Sverige.

- Utan den hjälpen hade vissa nyanser i slang och även humorn i några repliker gått förlorade och det hade varit synd, förklarar han.

Utmanande bransch

Som skådespelare vill Anders få publiken att uppleva alla möjliga känslor och ge dem något som de kan relatera till.

- På vägen dit krävs det att jag är lyhörd, gör mig sårbar och undersöker mitt egna väsen, hur pretentiös det än kan uppfattas. Jag hade aldrig sysslat med detta om det hade varit en stagnerad räkmacka-tillvaro.

Idag arbetar Anders från ett frilanskontor på Södermalm i Stockholm, som drivs av produktionsbolaget Filmkompaniet. De ska precis påbörja ett humorprojekt tillsammans och Anders har flera olika olika erbjudanden att ta ställning till.

- Om man vill bli skådespelare rekommenderar jag starkt att gå längre utbildningar och sedan kortare kurser och även läsa böcker i olika skådespelartekniker. Det gäller oavsett om man vill satsa på film, teater eller båda.


- När man sedan söker jobb är det oerhört viktigt att ha professionella bilder plåtade i studio hos fotograf som verkligen tar fram dina personliga uttryck på bästa sätt. Kika runt bland olika fotografers hemsidor, lita på ditt omdöme och kontakta dem som du gillar. Det är väl värt investerade pengar i slutändan. Det gäller att sticka ut i en väldigt tuff bransch.
Satsa på att samla på dig så mycket erfarenhet som möjligt i början. Knyt nya kontakter på
kurser, inspelningar och branschträffar. Jobba hårt och framför allt smart med att marknadsföra dig som skådespelare men glöm inte bort att hålla igång hantverket på olika sätt så att du är beredd när chanserna väl kommer. Men för att skapa en hållbar karriär är det viktigaste att känna tillit till sig själv och ta hand om sitt mående, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Mikael
  Skådespelare
  Kul att läsa Anders. Hoppas vi får möjlighet att spela ihop igen.
 •  
  Joel
  Skådespelare
  Rafflande berättelse!
 •  
  Helena
  Skådespelare
  Spännande Anders! Så bra artikel!