Bli medlem Logga in

Karriär

Lugn på en provfilmning Reportage

Lugn på en provfilmning

Blir en av de intressanta

På ett sätt kan man jämföra en provfilmning med en date. Jag syftar på att du inte vill uppfattas som alltför desperat, du måste istället försöka var lite cool, vilket omedelbart gör dig mer intressant. Om du kan ge ett intryck av att du inte behöver dem, vill de genast veta mer om dig. Det betyder naturligtvis inte att du inte bryr dig om produktionen.

Förbered dig några dagar innan provfilmningen

Det är viktigt att du är förberedd innan du går på en provfilmning och men försök att ta det lugnt på själva dagen för provfilmningen. Om du har fått material skickat till dig måste du läsa igenom det noggrant och förbereda dig både mentalt och fysiskt beroende på vilken roll det gäller. Om du inte får något material skickat till dig är det en god idé att fråga lite om rollen och vilken av typ av film det gäller. Glöm inte bort att du kanske måste improvisera på provfilmningen också.

Vad du kan tillföra produktionen?

När du går på en provfilmning är det viktigt att du förstår vilken typ av film det är och hur du kan bidra till det önskade resultatet genom din karaktär. En förståelse för hur du kan bidra till att filmen blir bra bör vara något du funderar mycket på innan din audition. Om du istället går dit och visar upp hur desperat du behöver ett jobb, blir du ointressant. Var öppen och bjud på det som du tycker skulle passa in i rollen.

Försök att lägga fokus på din talang och vad du kan istället för att försöka charma. Visa gärna vad du är allra bäst på om tillfället dyker upp.

Tips på hur du kan se mindre desperat ut

Även om vi alla använder oss av olika sätt då vi förbereder oss psykiskt inför en provfilmning kommer här några tips på hur du kan uppfattas som mindre desperat.

1. Försök att inte tänka på hur viktigt jobbet är för dig. Fokusera på att vara så närvarande som möjligt och ta vara på nuet. Försöka att slappna av och känn dig trygg och säkert. Du måste vara så övertygande som möjligt i den roll som ska gestaltas. Om du inte tänker på hur viktigt jobbet är för dig utan fokuserar på din karaktär är chansen större att du får en möjlighet att komma tillbaka.

Detta är naturligtvis lättare att säga än att göra och desto mindre jobb vi har inbokade desto mer desperata blir vi. Att försöka slappna av och fokusera fullt ut på gestaltandet kommer dock hjälpa dig att bli av med oönskade tankar.

2. Se till att provfilmningen inte blir det enda fokuset i ditt liv. Gå på bio, gå och dansa- gör vad som helst som flyttar fokus från att du ska på provfilmning exakt den dagen. Du kan alltid förbereda dig någon dag innan och försöka slappna av på dagen för provfilmning.

Kom ihåg att det inte kan hända särskilt mycket elände om du inte får rollen. Oavsett vad som händer i rummet när du provfilmar, kommer du inte att lämna rummet och befinna dig i en sämre position än när du gick dit. Även om det känns så ibland då pengarna börjar ta slut, är det faktiskt bara en provfilmning.

3. Det är viktigt att du lyssnar noga på den regi som ges på plats och visa att du är bra på att ta regi. Hitta en lagom balans när du presenterar dig så att ditt självsäkra uppträdande inte missförstås för att vara kaxigt.

Kom ihåg att du ska ha roligt på en provfilmning. Om du inte har roligt på en provfilmning kommer det inte att vara särskilt roligt att titta på dig.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 november 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Patrik
  Skådespelare
  Stämmer rätt bra. Vad jag har erfarenhet av är att ju mer förberedd jag är, desto mer kontroll har jag över situationen och kan lättare vara spontan och även improvisera. Tänk på din karaktär hela tiden från det du fått manus. Gå in i den och försök känn hur det är att vara den personen. Och en sak till, var alltid bara dig själv vid mötet. Då ser regissören vilken förvandling du kan göra men också vad han eller hon har att arbeta med. Personkemi är viktigt. Och alla har inte det. Så om du inte får rollen så ta det inte personligt. Den som får flest nej får flest ja. Vilket betyder att du behöver göra så många provspelningar du kan tills du får den rollen du längtat efter.
 •  
  Patrik
  Skådespelare
  Stämmer rätt bra. Vad jag har erfarenhet av är att ju mer förberedd jag är, desto mer kontroll har jag över situationen och kan lättare vara spontan och även improvisera. Tänk på din karaktär hela tiden från det du fått manus. Gå in i den och försök känn hur det är att vara den personen. Och en sak till, var alltid bara dig själv vid mötet. Då ser regissören vilken förvandling du kan göra men också vad han eller hon har att arbeta med. Personkemi är viktigt. Och alla har inte det. Så om du inte får rollen så ta det inte personligt. Den som får flest nej får flest ja. Vilket betyder att du behöver göra så många provspelningar du kan tills du får den rollen du längtat efter.
 •  
  Janna
  Skådespelare
  Bra tips tack! Tror också nyckeln är att hitta en balans mellan god förberedelse och avslappning med att inte göra en casting till ens enda fokus under en vecka- jobbar på det;)
 •  
  Kurt
  Skådespelare
  Nej så är det inte. "Du fick inte rollen, Tack för visat intresse." är default alldeles oavsett etnicitet. Man ska ha talang, tur -- och ett sjuhelvetes tålamod. Så är det. Tro inte att jag säger det som svensk, bara för att jag har ett svenskt namn. Etniskt är jag finne, vilket faktiskt är en fördel, eftersom jag har ett extra språk och en finlandssvensk dialekt i mitt CV. I finskan finns ett ord, "sisu", som inte är alldeles lättöversatt. Men det kan ungefär beskrivas som förmågan att ta en massa stryk och ändå orka resa sig och komma igen. En god egenskap i alla livets skiften och inte minst i den här branschen.
 •  
  Magdalena Olga
  Skådespelare
  Det är precis det vad jag gör! Och jag är alltid rolig,cool-jag ä ju gammal ståuppare.Bakom mig teaterskola, jag studerat själv regi, jobbat som skådespelerska, regiassistent,gjort egna programm,var programmledage, mannekäng, dansös, studerat på Kulturama -kan stå bakom kamera som framför kamera, gjorde egna filmer-jag vet hur man beter sig,vad man ska o inte ska, men ändå-svaret ofta ”TYVÄRR,DU FICK INTE ROLLEN,MEN TACK FÖR VISADE INTRESSE”-fuck it all! Kanske det ä ngt med min ursprung att göra? För att jag har inte svenska rötter? Jag dansar utmärkt-sist var video med Loreen-vi var ca 50 stycken-men hon kom fram bara till MIG o sa”Jag tittade hela tiden på dig-du dansar så vackert!”-och kramade mig. Jo ni- kanske för att hon är själv har inte svenka rötter. Jag känner en finsk tjej som är talangsfull,men har samma problemm-svarar på annonser men tas inte ens till massscener,vi talar inte om roller. Hon sa att vi förblir bara invabdrare. Så är det.
 •  
  Johan
  A-foto
  Gör en snygg approach så flyter resten på! Första 10 sekundrarna är dom viktigaste i hela mötet med en ny människa :)
 •  
  Frida
  Amatörskådespelare
  Jättebra tips! Är väldigt lätt att bli för spänd på en provfilmning annars... :)
 •  
  Inger
  Statist
  Jag har vart på EN provfilming och jag hade inte en aning vad jag skulle göra men gjorde som dom sa och tog regi som dom sa och jag fick jobbet. jag var bara mig själv glad och lyssnade på vad regissören sa. Så detta ovanför stämmer om hur jag gjorde ung
 •  
  Tack, bra artikel! Själv ser jag det som en pärs varje gång jag går på provfilmning :)
 •  
  Alec
  Skådespelare
  Riktigt schysta tips!
 •  
  Kari
  Statist
  Jag tycker att tipsen är bra.Så där ska man bete sig i såna situationer i provfilmning.Det är ju inte hela livet, det är inte ens yrke.Men alla vill ha ett bra jobb. - Kari
 •  
  Eva
  Amatörskådespelare
  Tack för bra råd. Jag tror att allt du skriver är väldigt viktigt. Njut och ha roligt är mitt måtto.
 •  
  David
  Skådespelare
  Ta inte det för givit att dem som gör castingen vet vad dem gör. Väldigt få kan regissera och ta fram det bästa i dig men det finns dem som kan och det är då jag bruker lyckas stort. Som Robert skrivar, lär dig så mycket du kan om rollen i förväg så att du klarar dig i brist om regi.
 •  
  Karl Baronen
  Amatörskådespelare
  Bra! Jag har varit senast på en Wallander casting o jag gjorde typ det du skriver här tack då vet jag att jag var är på rätt spår Karl Englund