Utbildning eller inte utbildning?

Utbildning eller inte utbildning?

Krönika Om det gäller att bli skådespelare – eller alla andra yrken inom vår bransch för den delen - är denna fråga fel formulerad. Alla professionellt arbetande inom vår bransch är utbildade på ett eller annat sätt. Frågan borde lyda: Konventionell utbildning eller utbildning genom att jobba sig praktiskt fram till kunskap?


Bara för dig som är medlem i Filmcafe.se PLUS

Med Plus får du ut max av Filmcafe.se.
Ta del av alla fördelarna och bli en av dem som syns!

...och mycket mer.

Allt som gör din karriär roligare och enklare!

Uppgradera för endast 429:- och bli en av dem som syns!


Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
18 november 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Lille Peter
Lille Peter
Det var en intressant artikel. Jag läser och försöker lära mig lite varje kväll av alla artiklarna här. Som jag har att välja på här på Filmcafe´. Kvällens artikel gav mig: Bara med ett hårt och envist arbete och ett stort intresse, får man erfarenheter av att lära sig något. :)

Jonny
Jonny
Läs denna artikel och diskutera gärna. http://hd.se/mer/2010/12/31/manniskor-som-siktar-mot/ Anita är en klok dam. Hårt arbete, hårt arbete brukar avlöna sig ...

Jim
Jim
En anekdot. För många år sedan hade jag en kompis i en amatörteatergrupp. Han kallade sig skådespelare redan efter första produktionen. Eftersom vi båda på den tiden hade vår huvudsakliga inkomst från A-kassa och inte var medlemmar i Teaterförbundet så sa jag till honom under en kaffefest ”du är väl bara en arbetslös industriarbetare precis som jag”. Hade jag formulerat mig lite mer som du gjort under sista mellanrubriken hade jag kanske sluppit läsa i tidningen häromåret en intervju med min gamle kompis. Han berättade hur motarbetad han blivit i början av folk som inte trott på honom, och nämnde händelsen på caféet. Intressant att en otydlig formulering kan bita sig fast så många år.. Vad jag menade var ju bara att vi kan väl skippa skådissnacket tills vi åtminstone kommit med i TF. Att han redan då hade talang och utvecklades snabbt har jag aldrig sagt något om, men som sagt vi behöver ha lite respekt för yrket - annars kan vi heller inte räkna med att bli tagna på allvar.

Joachim
Joachim
Anita, som alltid mycket visa & tänkvärda ord. Hoppas de personer på diverse tv/media bolag som massproducerar alla dessa ”stjärn” program läser ditt inlägg och framför allt tar del av det. Tv som media kanal har ju ett enormt stort ansvar som en, tyvärr, något snevriden rollmodell när det kommer till vad som krävs och behövs för att bli artist. Jag säger artist och inte ”stjärna” eller ”kändis” eftersom jag anser att de inte beskriver ett yrke. Ett riktigt yrke (vilket som helst) kräver en gedigen utbildning, inte bara ett eller ett par framträdanden i TV på primetime. En artist är sååå mycket mer än bara ett ”snyggt” fodral som går med på i stort sett vad som helst bara för att få sina berömda ”15 minutes of fame”. Som sagt, det finns inga genvägar till ett riktigt yrke, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.

Anders
Anders
Håller med dig fullständigt! Detta är något jag själv försöker formulera till personer som pratar om de s k genvägarna. Tack för en mycket givande läsning!

Nikola
Nikola
Jättebra och tänkvärd artikel. Hoppas verkligen att alla läser igenom den och tar till sig dina ord! Man kommer ingenstans här i världen (såvida man inte har några som helst ambitioner) utan hårt arbete, och kanske allra minst i denna bransch. ”Nothing in this world that’s worth having, comes easy” Nu kör vi

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!